Internationaal6 apr '22 20:21

Liveblog | Jetten roept bedrijven op om Russische grondstoffen te boycotten

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 41 van de oorlog in Oekraïne. De Verenigde Staten trekken nog eens 100 miljoen dollar uit voor 'veiligheidshulp' aan Oekraïne, heeft minister Blinken van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het geld wordt onder meer ingezet voor antipantsersystemen. Hieronder lees je het laatste nieuws over de oorlog en de gevolgen ervan.

(Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency)

Hoe kan Rusland bestraft worden voor oorlogsmisdaden?

20:20 | De roep om vervolging voor vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne wordt steeds luider na de schokkende beelden uit Boetsja en omliggende dorpen. Zeker 300 burgers zouden hier gemarteld en vermoord zijn door Russische soldaten. Meerdere organisaties zijn inmiddels begonnen met een onderzoek en het verzamelen van informatie. Waar en hoe zouden de daders voor de rechter kunnen komen en zo mogelijk bestrafd worden? In dit artikel vertellen we je de manieren waarop vervolging mogelijk zou kunnen zijn.

Oekraïne: Russen verbranden Oekraïense lijken

19:45 | De burgemeester van de belegerde Zuid-Oekraïense stad Marioepol heeft Rusland ervan beschuldigd lijken te verbranden in mobiele crematoria om sporen uit te wissen van oorlogsmisdaden. De Russische troepen hebben ondertussen een groot deel van de stad bezet.

'Dit is een nieuw Auschwitz en Majdanek', schreef de burgemeester op Telegram, verwijzend naar naziconcentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog in Polen. De lijkverbrandingen zouden worden gedaan door lokale aanhangers van de Russen.

Oekraïense autoriteiten en media hadden eerder al gemeld dat de Russen mobiele crematoria gebruiken, maar dan voor het verbranden van de lijken van hun eigen soldaten. Zo zouden ze willen verbergen hoeveel Russische doden er gevallen zijn.

Berichten uit Marioepol kunnen al weken niet op een onafhankelijke manier worden geverifieerd.

Draait Orban verder naar het Oosten?

18:57 | Hongarije betaalt Rusland met roebels voor gas als de Russische president Vladimir Poetin dat wil. Premier Viktor Orban zei dat woensdag kort nadat hij Poetin had gesproken. De betaling in roebels is een heikele kwestie, omdat Hongarije daarmee sancties tegen Rusland zou schenden.

Orban doet de uitspraken vlak na zijn verkiezingsoverwinning, waardoor hij nog langer de macht krijgt over Hongarije. 'Critici zien hierin dat hij weer verder richting het oosten draait. Orban zelf benadrukt ook dat hij 200.000 vluchtelingen uit Oekraïne huisvest, waardoor Hongarije ook in problemen kan komen. 'Ik heb ook te denken aan de Hongaarse belangen', zei Orban. Hongarije is enorm afhankelijk van Russische energie. Hij wil de tarieven ook het laagst houden van de hele Europese Unie, dat speelt ook een rol', volgens Stefan Bos, correspondent in Hongarije.

Enkele honderden Oekraïners melden zich voor universitaire studie

18:36 | De universiteiten in Nederland hebben inmiddels van "enkele honderden" Oekraïense studenten verzoeken ontvangen om hier een opleiding te mogen doen, laat een woordvoerder van Universiteiten van Nederland weten. Het gaat om studenten die een volledige opleiding of een deel van een opleiding hier willen doen.

Daarnaast zijn er studenten die hun Oekraïense studie hier online willen voortzetten. 'We zijn met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in gesprek over hoe we deze studenten zo goed mogelijk kunnen helpen', zegt de woordvoerder van de universiteitenkoepel. De organisatie ziet het liefst dat de Oekraïners dezelfde rechten krijgen als studenten uit andere Europese landen, 'zodat het collegegeld voor hen lager is en ze in aanmerking komen voor studiefinanciering'.

De studenten die hun Oekraïense studie online willen doen krijgen hulp van universiteiten in de vorm van een studieplek en een computer op de campus.

EU-lidstaten nog niet akkoord over kolen-ban

18:24 | De ambassadeurs van de EU-landen hebben nog geen overeenstemming bereikt over het nieuwe sanctiepakket dat het landenblok Rusland wil opleggen, melden ingewijden. De Europese Commissie stelde dinsdag voor om onder meer de import van kolen uit het land te verbieden maar de technische details daarvan moeten verder worden uitgewerkt.

Er is volgens diplomaten 'brede overeenstemming' over een vijfde pakket dat de EU aan Rusland wil opleggen. Maar een aantal lidstaten heeft nog vragen over de reikwijdte en uitvoering van de voorgestelde maatregelen, vooral over wat de nieuwe sancties zouden betekenen voor bestaande contracten voor de levering van kolen uit Rusland. De commissie heeft volgens persbureau Reuters voorgesteld om een periode van 90 dagen in te ruimen om bestaande kolencontracten af te bouwen.

Nederland levert 150 militairen voor EU-leger

17:53 | Nederland gaat 150 militairen bijdragen aan de nieuwe EU-interventiemacht in 2025. Dat kondigde minister Kajsa Ollongren van Defensie aan op een conferentie in Brussel. Verder levert Nederland dan Boxer-pantserwielvoertuigen en medische ondersteuning.

De snel inzetbare interventiemacht moet de EU minder afhankelijk maken van de Amerikanen. De EU-lidstaten kwamen de vorming vorige maand overeen toen het Strategisch Kompas het groene licht kreeg. Daarin staat hoe het veiligheids- en defensiebeleid van de EU er de komende vijf tot tien jaar moet uitzien.

De oorlog in Oekraïne geeft een versnelling aan de Europese defensiesamenwerking. Lidstaten willen nauwer gaan samenwerken op militair gebied en meer geld gaan uitgeven aan de krijgsmacht. De NAVO en de EU ook moeten nauwer gaan samenwerken.

'Meer dan 400 mensen vermist in Hostomel

17:37 | De Oekraïense ombudsman voor mensenrechten Ljudmila Denisova zegt dat meer dan vierhonderd mensen worden vermist uit de stad Hostomel na 35 dagen van Russische bezetting. Denisova doet de uitspraak op basis van getuigenverslagen en heeft geen gegevens om het te bevestigen.

Hostomel ligt dicht bij hoofdstad Kiev en was tot voor kort bezet door de Russen. Die hadden de stad op 24 februari ingenomen. Volgens getuigen zijn meerdere mensen gedood door de Russen, maar waar de lijken zouden liggen is niet bekend, zegt Denisova.

Moskou heeft niet gereageerd op deze beschuldigingen, maar heeft eerder laten weten dat het geen burgers in Oekraïne aanvalt. Recent werden in het naburige Boetsja veel lijken gevonden van burgers die waren geëxecuteerd of zonder aanleiding doodgeschoten. Rusland ontkent betrokkenheid en noemt het propaganda van Oekraïne.

Ook familieleden Poetin krijgen sancties

17:15 | In een nieuwe golf sancties tegen Rusland wegens de oorlog in Oekraïne, pakken de Amerikanen nu ook familieleden van de Russische president Vladimir Poetin en diens handlangers aan. Washington kondigde strafmaatregelen aan tegen de twee volwassen dochters van Poetin, en tegen de familie van minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

De sancties maken deel uit van een groot pakket strafmaatregelen. Ze zijn een reactie op de aanhoudende Russische invasie in Oekraïne, nog eens versterkt door de wreedheden tegen burgers in de stad Boetsja, aldus het Witte Huis.

VS voert strengere sancties in op Russische banken

17:05 | De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan Rusland. Daarbij worden onder andere de twee grootste banken van het land harder aangepakt. De maatregel volgt op de beschuldigingen van wreedheden door Russische troepen tegen Oekraïense burgers.

De VS staan door de nieuwe regels helemaal geen transacties meer toe van Sberbank, de grootste financiële instelling van het land, en Alfa Bank, 's lands grootste particuliere bank. Dat zegt een hoge ambtenaar van de Amerikaanse regering woensdag.

Ook transacties met verscheidene staatsbedrijven worden door de Amerikanen volledig geblokkeerd. Daaronder zijn luchtvaartbedrijven en scheepsbouwers. De VS zijn ook van plan zich aan te sluiten bij een beslissing van de Europese Unie om de invoer van Russische steenkool geleidelijk stop te zetten en investeringen in Rusland niet meer toe te staan.

De aankondigingen volgen op het verschijnen van beelden van dode burgers in Boetsja en andere gebieden bij Kiev. De Amerikaanse president Joe Biden beschreef de ogenschijnlijke moorden als oorlogsmisdaden en zei dat de Russische president Vladimir Poetin voor de rechter kan worden gebracht.

Jetten roept bedrijven op: stop met inkoop van Russische grondstoffen

16:21 | Grote Nederlandse bedrijven moeten stoppen met de inkoop van Russische kolen, olie en gas. Dat zegt minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten in gesprek met BNR. 'Wacht niet op een Europese boycot die er ook aan zit te komen, maar neem zelf je verantwoordelijkheid.'

Gisteren liet de Europese Commissie al weten dat het een importverbod op Russische steenkool wil invoeren. Rusland verdient zo'n vier miljard euro per jaar met de export van steenkool naar de Europese Unie. Jetten wil nu dat grote Nederlandse bedrijven niet moeten afwachten op een boycot van de Europese Commissie, maar nu zelf al moeten kijken of ze hun grondstoffen elders kunnen inkopen. Als voorbeeld noemt de minister Tata Steel, dat zelf al heeft besloten om te stoppen met het gebruiken van Russisch steenkool.

Kamermeerderheid bereid zwaardere wapens naar Oekraïne te sturen

15:54 | Een Kamermeerderheid is bereid zwaardere wapens te leveren aan Oekraïne dan er tot nu toe zijn gestuurd. De regeringspartijen D66 en VVD riepen daar in een Kamerdebat toe op en kunnen rekenen op steun van in ieder geval CDA en PvdA.

Nederland stuurde tot dusver, met steun van een ruime Kamermeerderheid, onder meer sluipschuttersgeweren, antitankwapens en luchtdoelraketten naar Oekraïne. Het leveren van bijvoorbeeld de door de Oekraïners gewenste pantservoertuigen en artillerie ligt gevoeliger, omdat dit wapens zijn die ook offensief kunnen worden ingezet. Tsjechië leverde deze week tanks aan Oekraïne.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: 'Nederland moet alles leveren wat we kunnen leveren om de Oekraïense krijgsmacht in staat te stellen de Russen het land uit te drijven.' Ook VVD'er Ruben Brekelmans stelt vast dat Oekraïne 'zwaardere wapens nodig heeft om zich te kunnen verdedigen'.

Berlijn houdt Russen verantwoordelijk voor burgerdoden Boetsja

15:41 | De Duitse regering zegt er op basis van satellietbeelden van een Amerikaans bedrijf van overtuigd te zijn dat Rusland verantwoordelijk is voor burgerdoden in het Oekraïense Boetsja. Volgens een regeringswoordvoerder kan Rusland dat niet meer ontkennen. Boetsja is een voorstad van Kiev waar sinds de Russische invasie 24 februari begon, om is gevochten, mede vanwege de ligging van een strategisch vliegveld ernaast.

De Russische troepen verlieten Boetsja 30 maart in noordelijke richting en stuitten daarbij naar eigen zeggen niet op weerstand. Wel beschoten Oekraïense eenheden de zuidelijke kant van Boetsja met raketten en artillerie volgens Rusland. De burgemeester van de plaats maakte 31 maart melding van de 'bevrijding' van de voorstad. In de middag en avond erna werd melding gemaakt van lijken op straat. Ook zijn volgens de Oekraïense meldingen massagraven gevonden.

Op 2 en 3 april kwamen er steeds meer foto's en beelden van burgerslachtoffers die lijken te zijn geëxecuteerd. In de Russische lezing gaat het om een geënsceneerde propagandastunt die is georganiseerd zodra de Russische troepen zich hadden teruggetrokken.

EU kocht sinds begin oorlog voor 35 miljard energie van Rusland

15:20 | De Europese Unie heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne 35 miljard euro uitgegeven aan energie afkomstig uit Rusland. Dat zei Josep Borrell, de vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van het landenblok.

Volgens Borrell toont het cijfer aan hoe belangrijk het is dat de EU minder afhankelijk wordt van de invoer van Russische energie, zei hij woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Hij riep op nog meer werk te maken van de uitbreiding van hernieuwbare energie. De strijd tegen klimaatverandering gaat nu hand in hand met geopolitiek, benadrukte hij.

Orbán: Hongarije betaalt gas in roebels als Rusland dat vraagt

15:05 | Hongarije gaat het Russische gas in roebels betalen als Poetin dat vraagt. Dit zei Hongaarse president Victor Orbán nadat hij Poetin woensdag kort heeft gesproken. Dit is een lastige kwestie, als Hongarije gas in roebels gaat betalen schendt het land namelijk de sancties tegen Rusland.

Rusland wil dat gas in roebels betaald wordt en niet meer in dollars, om de koers van de roebel te laten stijgen.

Orbán roept in het gesprek op tot een wapenstilstand in Oekraïne. Daarnaast biedt hij aan om vredesonderhandelingen in Hongarije te houden. Daarbij zouden Orbán zelf, Poetin, Zelenski, Macron en Scholz aanwezig moeten zijn.

VN-landen stemmen over schorsing Rusland uit Mensenrechtenraad

14:24 | De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties buigt zich donderdag over de vraag of Rusland moet worden geschorst als lid van van VN-Mensenrechtenraad. De stemming is een reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

De 193 lidstaten zullen om 16.00 uur Nederlandse tijd bepalen of Rusland geschorst wordt of niet. Voor de schorsing is een tweederdemeerderheid nodig.

De Mensenrechtenraad bestaat uit vertegenwoordigers van in totaal 47 staten. Zij houden zich bezig met de bevordering en bescherming van alle mensenrechten over de hele wereld. De raad komt meerdere keren per jaar bijeen in het Zwitserse Genève.

Het VN-orgaan ging begin maart akkoord met een resolutie die opriep tot de snelle terugtrekking van Russische troepen en door Rusland gesteunde gewapende groepen uit Oekraïne. Alleen Rusland en Eritrea keerden zich tegen deze resolutie. Dertien landen, waaronder China, brachten geen stem uit.

Brussel wil Oekraïense wegtransporteurs in EU toelaten

14:17 | De Europese Commissie heeft de 27 EU-lidstaten gevraagd haar een mandaat te geven om wegtransportakkoorden te gaan onderhandelen met Oekraïne en Moldavië. Nu door de oorlog in Oekraïne de toegang tot de havens aan de Zwarte Zee al weken is afgesloten zoekt het dagelijks EU-bestuur naar manieren om de im- en export te vergemakkelijken naar en van de twee landen, en de bevoorrading van vooral voedsel veilig te stellen.

De commissie wil daarom tijdelijk het wegvervoer in de EU gedeeltelijk openstellen voor transporteurs uit Oekraïne en Moldavië. Ze vraagt de lidstaten om meer flexibiliteit rond de regels voor de twee landen, en bijvoorbeeld de rijbewijzen van vrachtwagenchauffeurs uit Oekraïne en Moldavië te erkennen. Eurocommissaris voor Transport Adina Vălean: 'Dit voorstel zal de twee landen direct economische verlichting bieden.'

Bundesbank waarschuwt voor te strikte naleving van sancties

14:15 | De Duitse Bundesbank heeft kritiek geuit op de financiële instellingen in het land voor het te rigide interpreteren van de strafmaatregelen tegen Rusland. 'We zien hier en daar dat de sancties te strikt worden nageleefd', zei bestuurslid Joachim Wuermeling van de centrale bank tegen de Duitse krant Handelsblatt.

Financiële instellingen zouden bijvoorbeeld burgers met een Russische achtergrond niet mogen uitsluiten uit angst voor het overtreden van sancties, zei hij. 'Financiële instellingen moeten voorzichtig zijn om gevoel voor verhoudingen te behouden en niet onbedoeld iemand te benadelen.'

Met betrekking tot de toekomstige financiële risico's uitte Wuermeling zijn bezorgdheid over de hypotheken, die door de stijgende rente riskanter zijn geworden voor banken. 'De markt wordt steeds kwetsbaarder', merkte hij op.

Hypotheken met een rentevaste periode van meer dan tien jaar jaar zijn goed voor de helft van de particuliere hypotheken in Duitsland. Dit zorgt er volgens de bestuurder voor dat banken ondanks de stijgende rente nog jaren hypotheekleningen met een zeer lage rente op hun balans hebben staan, terwijl ze nu al wel hogere rentetarieven moeten betalen voor herfinanciering. De centrale bank behoudt zich volgens Wuermeling dan ook het recht voor om de verplichte hoogte van kapitaalbuffers voor banken aan te passen als de financiële risico's blijven toenemen.

Britse premier: burgerdoden Boetsja bijna volkenmoord

14:10 | De slachting onder burgers in Boetsja en elders in Oekraïne sinds de Russische invasie is niet ver van volkenmoord verwijderd, vindt de Britse premier Boris Johnson. Volgens waarnemers is de inschatting opmerkelijk, omdat de Britse regering over het algemeen het gebruik van de term genocide vermijdt. Londen vindt dat het aan de rechter is om over een dergelijke kwalificatie te beslissen.

Johnson wijst op de vondst van talrijke gedode burgers in Boetsja na de aftocht van de Russen, en op andere gevolgen van de door de Russische president Vladimir Poetin bevolen oorlog. 'Als je kijkt naar wat er in Boetsja gebeurt, en als je de onthullingen ziet over wat Poetin in Oekraïne heeft gedaan, dan lijkt het me niet veel minder dan genocide', aldus de conservatieve leider op de Britse televisie. Johnson kondigde meer sancties aan tegen het regime in Moskou, net als andere landen hebben gedaan.

Turkse export van wapentuig naar Oekraïne fors gestegen

13:42 | Turkije heeft in het eerste kwartaal bijna dertig keer zoveel wapentuig naar Oekraïne geëxporteerd als een jaar geleden. Een deel van de defensie-aankopen door Oekraïne werd gedaan in de periode dat het land zich voorbereidde op een mogelijke Russische inval. Sinds de Russische invasie op 24 februari verkeert het land in oorlog met de Russen.

Turkije exporteerde in de periode voor 59,1 miljoen dollar aan defensie-apparatuur naar Oekraïne. In het eerste kwartaal van 2021 was dat slechts 1,9 miljoen dollar, blijkt uit gegevens van de Turkse Exporteursvereniging.

De brancheorganisatie gaf geen specifieke details over de geleverde apparatuur. Ankara en Kiev hebben echter een lange samenwerking op het gebied van defensie. Zo heeft Oekraïne in de afgelopen jaren meer dan twintig gevechtsdrones van het type Bayraktar TB2 van het Turkse defensiebedrijf Baykar gekocht. Op 27 januari bestelde het land nog eens zestien van deze drones, die begin maart werden geleverd.

Turkije, dat lid is van de NAVO, deelt een zeegrens met zowel Oekraïne als Rusland en heeft goede banden met beide landen. Het land helpt ook bij de bemiddeling tussen de twee landen om een einde te maken aan het conflict.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Rusland herhaaldelijk bekritiseerd om het binnenvallen van Oekraïne, maar maakte ook duidelijk dat hij de communicatiekanalen met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin open wil houden. Hoewel het land drones aan Oekraïne is blijven leveren, heeft het geen sancties opgelegd aan Moskou.

De totale defensie-export van Turkije steeg in het eerste kwartaal met 48,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In 2021 exporteerde Turkije voor zo'n 3,2 miljard dollar aan defensie-apparatuur. Dat was 41,5 procent meer dan in 2020.

Stadsbestuur Kiev: 89 mensen omgekomen sinds begin oorlog

13:41 | Het stadsbestuur van Kiev meldt dat 89 mensen in de Oekraïense hoofdstad zijn gedood sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari. Onder de slachtoffers zijn vier kinderen.

Daarnaast zijn bijna vierhonderd mensen gewond geraakt. Het stadsbestuur laat ook weten dat 167 woongebouwen zijn beschadigd door Russische aanvallen. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd. De Verenigde Naties hebben tot dusver ongeveer 1500 sterfgevallen in Oekraïne bevestigd.

Steeds meer Russische troepen trekken weg uit het noorden van Oekraïne, volgens de Oekraïense autoriteiten is dat in voorbereiding op een nieuw offensief in de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk. 'Het is veiliger geworden in Kiev, maar de dreiging van luchtaanvallen blijft', waarschuwt het stadsbestuur.

EU anticipeert met beschermingsmiddelen op Russische kerndreiging

13:17 | De Europese Unie is bezig om een flinke voorraad aan te leggen van beschermingsmiddelen tegen een kernramp en biologische wapens. De strategische voorraad bestaat uit onder meer medicijnen die moeten beschermen tegen radioactieve straling, ontsmettingsmiddelen en jodiumtabletten.

De Europese Commissie maakte bekend bezig te zijn met het aanleggen van deze voorraad, vanwege de zorgen over de Russische invasie in Oekraïne. Daarom heeft de Commissie ook ruim drie miljoen kaliumjodidepillen naar de Oekraïense bevolking gestuurd.

In totaal is er nu een voorraad aangelegd ter waarde van 540,5 miljoen euro, om zo voorbereid te zijn op de chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen. Door de oorlog in Oekraïne en de Russische oorlogsvoering daar, stegen de zorgen over zulke rampen. Zo kregen de Russische militairen na fors geweld de kerncentrale van Zaporizja in handen. Hierbij was de angst groot dat er gevaarlijke hoeveelheden aan straling zou ontsnappen.

Kopstuk Raad van Europa praat met voorzitter Oekraïens parlement

13:06 | Tiny Kox, Eerste Kamerlid en voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, heeft een bezoek gebracht aan voorzitter Ruslan Stefantsjoek van het Oekraïense parlement Vertsjovna Rada. Bij het bezoek werd onder meer gesproken over de wederopbouw van Oekraïne na de oorlog.

De Raad van Europa is een internationale mensenrechtenorganisatie waarbij 46 Europese landen zijn aangesloten. In de Parlementaire Assemblee zitten 324 parlementariërs die afkomstig zijn uit de nationale parlementen van de lidstaten. De assemblee stelt rapporten op over onder meer discriminatie, mensenrechten en de rechtsstaat in de aangesloten landen.

'Een constructieve ontmoeting met de voorzitter van de Vertsjovna Rada Ruslan Stefantsjoek in Lviv', schrijft Kox op Twitter. 'We hebben de rol van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa besproken in het aankaarten van de consequenties die de Russische agressie en oorlogsmisdaden in Oekraïne hebben.'

Kox was samen met andere leden van de assemblee naar Lviv gegaan, onder wie de secretaris-generaal Marija Pejcinovic Buric.

Rusland betaalt volgens ministerie dollarlening terug in roebels

12:40 | Rusland zegt noodgedwongen schuldeisers in roebels te hebben betaald terwijl hun leningen aan de overheid in dollars waren opgesteld. Volgens het Russische ministerie van Financiën weigerde een buitenlandse bank een betaling van 649,2 miljoen dollar te verwerken. Het gaat om de afbetaling van een obligatie die deze maand afloopt en een rentebetaling op een lening die tot 2042 loopt.

Het ministerie van Financiën zegt niet welke bank weigerde de betaalopdracht te verwerken. Door die blokkade moest Rusland gebruikmaken van binnenlandse financiële instellingen om aan zijn verplichtingen te voldoen, beargumenteert het ministerie.

Financiële markten houden steeds meer rekening met een faillissement van Rusland nu de Verenigde Staten hun financiële sancties tegen het Kremlin wegens het aanhoudende oorlogsgeweld in Oekraïne aanscherpen. De Amerikanen blokkeren sinds deze week iedere afbetaling van schulden door de Russische overheid met dollars die bij financiële instellingen in de VS worden aangehouden.

Doel is om de financiën van Rusland verder te verzwakken. Het Kremlin moet hierdoor mogelijk de buitenlandse tegoeden aanbreken die in eigen land beschikbaar zijn. Bij een eerdere sanctieronde bevroren westerse landen al de buitenlandse bezittingen van de Russische centrale bank.

Het Russische ministerie van Financiën vindt dat het met de betaling in roebels aan alle verplichtingen heeft voldaan. Maar kredietbeoordelaars zijn het daar mogelijk niet mee eens. Zo waarschuwde Fitch Ratings vorige maand dat Rusland een wanbetaler zou zijn als de regering dollarleningen in een andere valuta zou terugbetalen.

Een woordvoerder van het Kremlin noemt wanbetaling door Rusland theoretisch mogelijk. Tegelijkertijd ziet de Russische regering dit als een kunstmatige situatie. Het land zou alle noodzakelijke middelen bezitten om schulden en rentes te kunnen afbetalen, maar blijft in roebels afrekenen zolang de blokkade van internationale reserves aanhoudt.

Rusland wil diplomatieke banden met Westen behouden

11:34 | Rusland wil de diplomatieke banden met het Westen behouden, ondanks dat er ruim 250 diplomaten zijn uitgezet door Europese landen de afgelopen dagen. De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko zegt dat Rusland nadenkt over tegenmaatregelen, maar dat het belangrijk is dat de diplomatieke kanalen open blijven.

Groesjko denkt dat de Europese landen tegen hun eigen belangen in handelen door Russische diplomaten uit te zetten. Onder meer Nederland zette diplomaten uit omdat ze de regels overtraden. Ze zouden werken voor de Russische inlichtingendiensten. De aanleiding voor de uitzettingen is de Russische invasie van Oekraïne.

De minister waarschuwt voor acties tegen Kaliningrad, de Russische enclave tussen Polen en Litouwen. 'Ik denk dat iedereen begrijpt dat dat spelen met vuur is', zei Groesjko.

De diplomatieke banden tussen Rusland en de NAVO zijn tot een minimum teruggebracht. Volgens de minister wordt er niet gesproken met het militaire samenwerkingsverband van Westerse landen. 'Er is niets te bespreken met de NAVO.'

Website Russisch oliebedrijf Gazprom Neft plat na mogelijke hack

11:33 | De website van Gazprom Neft, de olietak van het Russische staatsgasconcern Gazprom, is woensdag uit de lucht gehaald na een vermoedelijke aanval door hackers uit protest tegen de oorlog in Oekraïne. De website toonde kort een boodschap die afkomstig zou zijn van Gazprom-topman Aleksej Miller, een naaste bondgenoot van president Vladimir Poetin, voordat de site offline werd gehaald.

In de aan de topman toegeschreven verklaring maakte hij kritische opmerkingen over het besluit van Rusland om tienduizenden militairen naar buurland Oekraïne te sturen, waar duizenden soldaten en burgers zijn gedood.

Miller drong er vorige maand bij de 500.000 werknemers van het concern juist nog op aan om zich achter de acties van Poetin te scharen om Rusland te behouden als een grote mogendheid in het licht van buitenlandse vijandigheid.

In een reactie op het offline halen van de site stelde Gazprom Neft dat 'de informatie die op de ochtend van 6 april op de site is gepubliceerd, niet waar is en niet kan worden beschouwd als een officiële verklaring van vertegenwoordigers of aandeelhouders van het bedrijf'. Ook een woordvoerder van Gazprom deed de verklaring op de website af als onzin.

Het zou niet de eerste aanval van hackers zijn op een website van een Russisch staatsbedrijf vanwege de oorlog Oekraïne. De website van het staatspersbureau TASS werd in februari al gehackt om een bericht te tonen waarin Moskou wordt opgeroepen om te stoppen met wat het zijn 'speciale operatie' in Oekraïne noemt.

Polen: ruim 2,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen

11:25 | Ruim 2,5 miljoen mensen zijn sinds 24 februari, de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel, de grens tussen Oekraïne en Polen overgestoken. Dat meldt de Poolse autoriteit voor grensbewaking. Volgens deze instantie, die elke ochtend actuele gegevens verstrekt, zijn sinds het uitbreken van de oorlog ook 485.000 mensen de andere kant op gereisd. Dinsdag waren dat er nog 471.000.

In totaal zijn er nu iets meer dan 2,52 miljoen personen uit Oekraïne naar Polen gekomen. Dinsdag staken er 21.000 de grens over. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van de dag ervoor, toen het om 18.500 mensen ging. Woensdag voor 07.00 uur telden de Poolse grenswachten zo'n 4700 vluchtelingen.

Cijfers van de Verenigde Naties laten zien dat bijna 4,28 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht sinds het begin van de Russische invasie. Omdat in het grootste deel van de Europese Unie geen grenscontroles bestaan en Oekraïners er vrij mogen reizen, is niet duidelijk hoeveel vluchtelingen in Polen zijn gebleven en hoeveel er zijn doorgereisd naar andere landen.

Zelenski: Rusland zet honger als wapen in en lokt opzettelijk voedselcrisis uit

11:02 | Volgens de Oekraïense president Volodomir Zelenski zet Rusland honger in als wapen in de oorlog in Oekraïne en proberen de Russen opzettelijk om een voedselcrisis uit te lokken. Dat meldt persbureau Reuters.

Ook zei Zelenski tegenover het Ierse parlement dat er vannacht weer Oekraìense burgerdoelwitten zijn geraakt door de Russen, waaronder een opslagplaats voor brandstof.

Kolenprijs stijgt door EU-voorstel importverbod Russische kolen

11:02 | De kolenprijzen gaan stevig omhoog door het voorstel van de Europese Unie om de invoer van Russische steenkolen te verbieden. De mogelijke sanctie van de EU vormt een bedreiging voor de leveringen van deze brandstof wereldwijd, aangezien de kolenmarkt al kampt met ongekende prijsschommelingen door productieverstoringen en toeleveringsproblemen vanwege de coronapandemie.

Rusland is wereldwijd de op twee na grootste leverancier van thermische steenkolen, die door elektriciteitscentrales worden gebruikt, en domineert de verkoop aan Europese landen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was in 2020 ruim 40 procent van de steenkool en bruinkool die Nederland importeerde voor eigen gebruik, afkomstig uit Rusland.

De Europese Commissie kwam dinsdag met een voorstel voor een vijfde pakket EU-sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne, waaronder een invoerverbod voor Russische kolen. Het voorstel dient nog te worden goedgekeurd door de EU-landen.

De kolenprijzen voor april stegen met ruim 6 procent tot 281 dollar per ton. Dat is de grootste stijging in bijna twee weken, volgens ICE Futures Europe. De prijzen zullen naar verwachting verder stijgen als de EU-landen op jacht gaan naar alternatieven voor Russische steenkolen.

Mijnbouwers in Indonesië, de grootste verlader van kolen voor elektriciteitscentrales, zijn al benaderd door enkele potentiële kopers uit de EU. Het betreft onder meer Italië, Spanje, Polen en Duitsland zei Hendra Sinadia, uitvoerend directeur van de Indonesische Coal Mining Association.

Het is niet duidelijk of de Indonesische leveranciers in staat zullen zijn om hun leveringen op te voeren, aangezien ze een beperkte reservecapaciteit hebben en verplicht zijn om eerst prioriteit te geven aan de lokale vraag om de energievoorziening in eigen land te garanderen. Producenten in Australië, een andere belangrijke exporteur van kolen, hebben aangegeven dat ze beperkte mogelijkheden hebben om de verkoop naar Europa op te schroeven.

"Door een gebrek aan investeringen in nieuwe capaciteit en een relatief sterke vraag in Azië kan de markt het gat niet vullen dat is ontstaan door sancties op de Russische export", schreven analisten van Australia & New Zealand Banking Group woensdag in een rapport. Volgens de analisten was Rusland in 2020 goed voor ongeveer 18 procent van de wereldwijde export van kolen.

Zelenski haalt uit naar de VN: 'Werd tijd dat iemand dit gewoon allemaal eens zegt'

11:00 | De Oekraïense president Zelenski heeft tijdens een toespraak aan de Verenigde Naties uitgehaald naar de VN zelf en stelde het functioneren van de Veiligheidsraad ter discussie. Volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg 'werd het tijd dat iemand dit gewoon eens allemaal zegt. Ook zei Zelenski dat het Russische vetorecht in die Veiligheidsraad Rusland effectief 'een recht om te moorden' geeft.

In zijn speech gaf Zelenski de Veiligheidsraad en breder de VN drie opties, aldus Hammelburg, die de speech en het daaropvolgende debat heeft gevolgd. 'Of je zoekt een truc om ons te helpen buiten Rusland om. Of je royeert Rusland gewoon als lid van de organisatie. Of, en toen kwam die, je heft de VN maar op. Want op deze manier heeft niemand er iets aan.' Rusland en ook China gebruiken als het puntje bij paaltje komt vaak hun vetorecht in de Veiligheidsraad om voorstellen te blokkeren.

Griekenland zet twaalf Russische diplomaten uit

10:59 | Griekenland heeft de accreditatie van twaalf Russische diplomaten ingetrokken en zet deze mensen het land uit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de diplomaten de regels hebben overtreden en daarom moeten vertrekken.

Griekenland is een van de vele landen die de afgelopen dagen Russische diplomaten tot ongewenst persoon heeft verklaard. In Europa werden maandag en dinsdag de accreditaties van in totaal ongeveer 250 diplomaten ingetrokken.

De stap van Athene is opvallend, omdat Griekenland en Rusland traditioneel een goede band hebben. Door de oorlog in Oekraïne is daar verandering ingekomen. Vooral de verwoesting van de Zuid-Oekraïense stad Marioepol, waar veel Grieken woonden, heeft de relatie bekoeld.

Moskou stelt veel rechtszaken in vooruitzicht over inbeslagnames

10:49 | De voorzitter van de Russische veiligheidsraad, Dmitri Medvedev, heeft talrijke rechtszaken in het vooruitzicht gesteld tegen inbeslagnames van Russische goederen in het kader van de sancties tegen zijn land. Rusland zal die aanvechten in de rechtbanken in de VS en in Europa en ook bij internationale juridische instellingen. Medvedev was van 2008 tot 2012 president van Rusland als een soort 'tussenpaus' tussen twee regeerperiodes van het huidige staatshoofd president Vladimir Poetin.

In heel de wereld zijn particuliere eigendommen en ondernemingen het doelwit geworden van westerse sancties tegen de Russische regering. In Nederland bijvoorbeeld werd woensdag bekendgemaakt dat twaalf luxueuze jachten die bij Nederlandse werven worden gebouwd aan de ketting zijn gelegd. Het gaat om jachten van uiteindelijke begunstigden bij bepaalde transacties of in de structuur van ondernemingen, de zogenoemde UBO's (ultimate beneficial owners).

Financiële instellingen en trustkantoren hebben tot dusver 516 miljoen euro aan tegoeden bevroren, en er is 155 miljoen aan transacties tegengehouden, aldus minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

Premier Rutte naar Italië voor overleg met premier Draghi

10:23 | Premier Mark Rutte gaat morgen naar Italië voor een ontmoeting met de Italiaanse premier Mario Draghi. De twee regeringsleiders bespreken met elkaar onder meer de laatste ontwikkelingen in het door oorlog geteisterde Oekraïne.

Zo zal worden gesproken over eventuele nieuwe sancties tegen Rusland, na aanhoudende berichten over Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne, zoals in de plaats Boetsja. Ook energie, de Europese economie en het Europese Stabiliteits- en Groeipact staan op de agenda.

Rutte en Draghi ontmoeten elkaar op het Chigi Paleis in Rome.

Gouverneur Loehansk roept alle burgers op te vluchten

10:11 | De gouverneur van de Oost-Oekraïense regio Loehansk roept al zijn inwoners op te vluchten 'nu het veilig is'. Woensdag gaan vijf humanitaire corridors open.

De Russische militairen die het land zijn binnengevallen zijn volgens de Oekraïense autoriteiten aan het hergroeperen en zich aan het voorbereiden op een nieuw offensief in de Donbas. Dit gebied omvat Loehansk en Donetsk, de twee regio's waar pro-Russische separatisten sinds 2014 vechten tegen het regeringsleger.

'We zullen iedereen weghalen als de Russen ons toestaan naar de verzamelplekken voor evacuatie te gaan. Omdat, zoals je kunt zien, ze niet altijd een staakt-het-vuren in acht nemen', aldus gouverneur Sergej Gaidai op Telegram. Hij roept inwoners op gebruik te maken van de mogelijkheid om Loehansk met bussen en treinen te verlaten.

Gaidai zei afzonderlijk in een videotoespraak dat Russische troepen er niet in zijn geslaagd de Oekraïense verdediging in zijn regio te doorbreken, maar wel 'alles op hun pad' vernietigen en 'voor niets zouden stoppen'. Separatisten claimden eind maart dat ze de controle hadden over bijna heel Loehansk. Voor het uitbreken van de oorlog hadden ze ongeveer een derde van de regio in handen.

Nederland bijna volledig afhankelijk van Oekraïense zonnebloemolie

10:00 | Nederland is bijna volledig afhankelijk van zonnebloemolie uit Oekraïne. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Maar liefst 84 procent van de zonnebloemolie is Oekraïense import. Of andere landen in dit gat kunnen springen, is volgens het CBS nog maar zeer de vraag.

Het CBS geeft wel aan dat uiteindelijk slechts 15 procent van de geïmporteerde zonnebloemolie door Nederland zelf wordt geconsumeerd. Een groot deel van die 84 procent is bedoeld voor export, aldus Jaarsma. 'Dat heeft er enerzijds mee te maken dat Nederland een groot doorvoerland is, dat wij de grootste importeur zijn van zonnebloemolie in de EU. Dat wil zeggen dat we een groot deel van die olie kopen en vervolgens weer doorverkopen aan andere landen. Anderzijds hebben we ook een grote verwerkende industrie zoals de voedingsmiddelenindustrie die die olie weer verwerkt in koekjes, vleesvervangers, waarvan ook weer een aanzienlijk deel wordt geëxporteerd.'

Duitse fabrieksorders dalen door oorlog in Oekraïne

09:27 |De bestellingen bij Duitse fabrieken zijn in februari voor het eerst in vier maanden gedaald in aanloop naar de Russische invasie van Oekraïne. Aangezien de Russen op 24 februari het buurland binnenvielen beloven de cijfers weinig goeds voor de grootste economie van de eurozone, die juist leek te herstellen van de laatste golf van de coronapandemie.

De fabrieksorders daalden in februari met 2,2 procent ten opzichte van de voorgaande maand, meldde het Duitse statistiekbureau Destatis. Dit kwam vooral door een terugval in de buitenlandse bestellingen, die met 3,3 procent daalden. De afname viel ook groter uit dan de daling van 0,3 procent die economen vooraf hadden voorspeld.

Duitsland is een belangrijke handelspartner van Nederland. Als Duitse bedrijven minder bestellingen krijgen, hebben Nederlandse toeleveranciers daar bijvoorbeeld ook last van.

De verwachtingen voor het economisch herstel van Duitsland zijn al verlaagd vanwege de forse stijging van de energieprijzen en de verstoringen in de toeleveringsketens door de oorlog in Oekraïne. De Duitse regering schroefde vorige week de groeiprognose voor dit jaar terug van 4,6 procent naar 1,8 procent. Ook waarschuwde bondskanselier Olaf Scholz voor een mogelijke recessie vanwege de grote afhankelijkheid van het land van Russische energie.

Grote Duitse bedrijven als BMW, BASF en Thyssenkrupp hebben al gewaarschuwd dat hun inkomsten zullen dalen. Maandag zei topman Christian Sewing van Deutsche Bank dat een recessie 'vermoedelijk onvermijdelijk zou zijn' als Duitsland zou worden afgesneden van de leveringen van Russische olie en aardgas. Ook kampt het land met een hoge inflatie, die in maart is opgelopen tot het hoogste niveau sinds de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990.

Rusland: grenswachten beschoten in Russische regio naast Oekraïne

09:18 | De grenswachten in de Russische regio Koersk, die grenst aan Oekraïne, zijn volgens de gouverneur van de regio dinsdag beschoten. Hij laat ook weten dat de grenswachten hebben teruggeschoten.

Gouverneur Roman Starovojt meldt dat er geen gewonden zijn gevallen aan Russische zijde en dat er ook geen schade is ontstaan. Tegen het Russische persbureau RIA Novosti heeft hij gezegd dat afgevuurde mortiergranaten het Russische grondgebied niet hebben bereikt.

Een woordvoerder van het Oekraïense leger zegt desgevraagd geen informatie te hebben over beschietingen bij Koersk. De informatie uit Rusland is niet door onafhankelijke partijen bevestigd.

De Russische autoriteiten betichtten Oekraïne vorige week van luchtaanvallen op een oliedepot in de Russische stad Belgorod. Een Oekraïense topfunctionaris wees deze beschuldiging van de hand. Het Kremlin zei dat de gebeurtenissen in Belgorod ongunstige omstandigheden creëerden voor het voortzetten van de vredesonderhandelingen met Oekraïne.

Russische autoverkoop gekelderd door westerse sancties en boycot

09:00 | De Russische autoverkopen zijn vorige maand gekelderd door de westerse sancties tegen het land en een flinke waardedaling van de roebel. De meeste grote autofabrikanten kozen er zelf ook al voor om Rusland te boycotten, waardoor er in veel showrooms nog maar weinig auto's zijn te vinden. En de buitenlandse auto's die er nog staan zijn veel duurder geworden.

Volgens topvrouw Svetlana Vinogradova van Ruslands grootste dealergroep, Rolf, daalde de verkoop van nieuwe voertuigen in maart met 60 procent ten opzichte van een maand eerder. Ze voorspelt dat de vraag dit jaar met de helft zal dalen tot een niveau dat vergelijkbaar is met dat van Spanje, dat maar ongeveer een derde van de bevolking van Rusland heeft.

Ook het Russische marktadviesbureau Autostat geeft aan dat de autoverkoop in maart fors omlaag is gegaan. Ruslands federale statistiekbureau zei vorige week al dat de prijzen van buitenlandse auto's sinds het begin van het jaar met 29 procent waren gestegen.

Het gaat om tekenen dat de westerse maatregelen tegen Rusland ook de gewone bevolking raken. Russische consumenten lijken zich met hun uitgaven nu meer op essentiële producten te richten en grote aankopen uit te stellen. Op die manier proberen ze zich waarschijnlijk voor te bereiden op de recessie van de eigen economie die onvermijdelijk lijkt nu het Westen Rusland aanpakt vanwege de Russische inval in Oekraïne.

Veertien jachten van Russische eigenaren mogen Nederland niet uit

08:49 | Twaalf zogenoemde superjachten die bij Nederlandse werven worden gebouwd liggen momenteel aan de ketting. Ze mogen voorlopig niet geleverd worden vanwege de sancties tegen Rusland. Ook twee jachten die voor onderhoud in Nederland liggen, staan onder verscherpt toezicht. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om jachten voor zogenoemde Russische UBO’s, ultimate benificial owners. Dat zijn mensen die de uiteindelijke zeggenschap hebben over bijvoorbeeld een bedrijf, dat de boten bezit. De UBO’s achter de jachten staan niet op de Europese sanctielijsten, maar vanwege alle sancties tegen Rusland mogen de boten niet worden geleverd. 'De eigendomsstructuren van deze jachten wordt onderzocht', schrijft de minister.

Naar de twee jachten die in onderhoud zijn wordt ook nader onderzoek gedaan. 'Van een van deze jachten wordt de relatie met een op de Europese sanctielijsten genoemde persoon onderzocht', aldus Hoekstra.

Volgens Hoekstra staan er geen vliegtuigen van gesanctioneerde Russen in Nederland.

Financiële instellingen en trustkantoren hebben tot dusver 516 miljoen euro aan tegoeden bevroren, en er is 155 miljoen aan transacties tegengehouden, aldus Hoekstra.

De Nederlandse douane heeft sinds Rusland Oekraïne binnenviel 30.000 containers gecontroleerd die Rusland als bestemming hadden. De hoeveelheid vrachtverkeer tussen Nederland en Rusland is flink afgenomen. Vlak voor de oorlog ging het nog om ruim 40.000 aangiften van vrachtzendingen, vorige week waren dat er 750.

Amerikaanse boeren telen meer zonnebloemen door oorlog Oekraïne

08:20 | Amerikaanse boeren telen dit jaar meer zonnebloemen nu de oorlog in Oekraïne de levering van zonnebloemolie uit dat land belemmert. Door de schaarste kunnen de boeren in de Verenigde Staten veel hogere prijzen vragen voor hun oogst en dat maakt het interessant om grotere lappen grond vol met de gele bloemen te zetten.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft al een voorlopige schatting gemaakt voor 10 procent meer gebruikt areaal dit seizoen. John Sandbakken, directeur van de National Sunflower Association, denkt dat meer dan 20 procent extra hectares met zonnebloemen beplant kan worden dan de regering voorspelt. De marktprijs voor zonnebloemen ligt namelijk al boven het oude record uit 2008. Ook zouden de omstandigheden voor de teelt gunstig zijn.

Zonnebloemolie wordt voor van alles en nog wat gebruikt, van chips en frituursnacks tot vogelvoer en shampoo. Zonnebloempitten zijn in sommige landen daarnaast een populaire snack. Vooral Spanje importeert veel zonnebloempitten. De meeste zonnebloemen die in de VS worden geteeld, worden normaal in eigen land verwerkt. Maar mogelijk is de Amerikaanse oogst straks ook elders erg gewild.

Oekraïne was voor Nederland vorig jaar verreweg de grootste leverancier van zonnebloemolie, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. Maar door de oorlog is de Oekraïense export fors teruggelopen. Zonnebloemolie kan vaak worden worden vervangen door sojaolie, raapzaadolie of palmolie. Maar deze zijn niet altijd goed of goedkoop beschikbaar.

Europese beurzen in teken rentevrees en sancties tegen Rusland

08:19 | De Amsterdamse beurs lijkt woensdag voorzichtig te beginnen. Beleggers kunnen reageren op opmerkingen van een kopstuk van de Federal Reserve over het Amerikaanse rentebeleid, die op de Amerikaanse beurzen rentevrees aanwakkerden. Daarnaast komen de Verenigde Staten en bondgenoten met nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Lael Brainard, lid van de raad van gouverneurs van de Amerikaanse centrale bankenkoepel, zei dinsdag op een conferentie dat de centrale bank sneller actie moet ondernemen om de hoge inflatie tegen te gaan. Zo moet volgens haar onder andere de balans vol opgekochte obligaties snel worden afgebouwd en moeten de rentes worden verhoogd. De opmerkingen zorgden al voor verliezen op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq.

Er worden woensdag nieuwe westerse sancties aangekondigd tegen Rusland vanwege het oorlogsgeweld in Oekraïne en de burgerdoden in de stad Boetsja. Het wordt verboden nog in Rusland te investeren. Volgens de zender NBC worden financiële instellingen en staatsbedrijven verder aangepakt.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een lager begin. Ook de andere Europese beurzen gaan naar verwachting in het rood openen nadat ze een dag eerder ook al hadden ingeleverd. De meeste Aziatische beurzen daalden eerder op de dag. Zo verloor de Nikkei in Tokio 1,6 procent.

In Shanghai en Hongkong werd weer gehandeld na een feestdag. Net als op de Nasdaq leverden de techbedrijven in. Vaak reageert het aandeel van de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus op de koers van internetbedrijf Tencent. Daarin heeft Prosus een groot belang.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de vooruitzichten voor Aegon verhoogd van negatief naar stabiel. Dat weerspiegelt volgens Moody's het verbeterde financiële profiel van de verzekeraar.

De euro was 1,0879 dollar waard, tegen 1,0969 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 102,30 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 107,24 dollar per vat.

'Het zou goed kunnen dat aanvraag NAVO-lidmaatschap Finland vandaag komt'

07:39 | Vandaag komen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar om te praten over steun aan Oekraïne. Finland, Zweden, Georgië, en Oekraïne zelf zijn ook aanwezig bij de bijeenkomst. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg geeft vanmiddag het startschot voor de ontmoeting.

'Het belangrijkste onderwerp is hoe de steun voor Oekraïne kan worden opgevoerd nu Rusland op weg is naar een offensief in het oosten van het land', zegt Europacorrespondent Stefan de Vries. 'Dat geeft NAVO-landen meer tijd om wapens aan te voeren, waaronder vooral anti-tankwapens, luchtafweersystemen en ander materieel. Ze willen snel handelen omdat Rusland nu eventjes een soort pauze lijkt te nemen.'

De bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken stond al langer op de agenda, maar zal volgens De Vries zeker beïnvloed worden door de vreselijke beelden uit Boetsja. 'Dat heeft op iedereen grote indruk gemaakt en de beelden zullen bijdragen aan sneller beslissen van de NAVO. Misschien ook aan meer steun dan nu het geval is, al zal het bij materiële steun blijven. Nog steeds natuurlijk geen no-flyzone, en geen troepen naar Oekraïne.'

Nieuw sanctiepakket tegen Rusland, maar olie en gas worden nog vermeden

06:54 | Na de schokkende beelden beelden van de Oekraïense stad Boetsja slaan Westerse landen terug met sancties. De Europese Commissie kondigde gisteren een importverbod aan op Russische steenkool. Russische schepen zijn niet meer welkom in Europese havens en de Verenigde Staten hebben de toegang van de Russen tot Amerikaanse dollars beperkt, waardoor het moeilijker voor hen wordt om buitenlandse schulden te betalen.

'Ik denk dat zeker het importverbod op kolen Rusland niet erg dwars zal zitten', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman. 'De Europese Unie importeert jaarlijks voor zo'n vier miljard euro uit Rusland. Dat is klein bier vergeleken met de tientallen miljarden die aan gas naar Europa gaan. Het is dus eigenlijk meer een symbolische sanctie, een waarschuwing dat ze nu ook de energie-invoer uit Rusland gaan boycotten. Sancties op olie en gas zouden grotere maatregelen zijn, maar dat doet Europa zelf teveel pijn.'

Topgeneraal VS bepleit permanente bases in oostelijke NAVO-landen

05:59 | De hoogste militaire functionaris in de VS heeft zich uitgesproken voor het vestigen van permanente bases in NAVO-landen in Oost-Europa. De topgeneraal, Mark Milley, deed zijn uitspraken dinsdag in het Congres, waar hij voor het eerst verscheen sinds de Russische invasie van Oekraïne eind februari.

Milley zei dat hij sowieso voor 'enige tijd' een grotere aanwezigheid van de VS in de regio verwacht, nu de duur van het conflict in Oekraïne vermoedelijk 'in jaren zal moeten worden gemeten'. 'Mijn advies zou zijn om permanente bases te creëren, maar niet permanent te stationeren', hield Milley de volksvertegenwoordigers voor. 'Dus dan krijg je rotatietroepen die door permanente bases rouleren,' zei hij.

Europese bondgenoten, inclusief Polen, Roemenië en de Baltische staten, zouden volgens Milley 'zeer, zeer bereid' zijn om bases voor Amerikaanse troepen te bouwen en te betalen. Minister van Defensie Lloyd Austin, ook als spreker aanwezig in het Congres, voegde eraan toe: 'Als de NAVO het gepast acht om haar fysieke aanwezigheid (in Oost-Europa) te veranderen, dan zullen we daar zeker deel van uitmaken', zei Austin.

Rusland is fel gekant tegen een permanente stationering van NAVO-gevechtstroepen in de Oost-Europese staten, daarbij verwijzend naar een akkoord uit de jaren negentig. Rusland eist van Oekraïne dat het zich nooit aan zal sluiten bij de NAVO.

Ook Intel schort activiteiten in Rusland op

04:34 | De Amerikaanse chipmaker Intel zei dinsdag dat het de bedrijfsactiviteiten in Rusland heeft opgeschort. 'Intel blijft zich aansluiten bij de wereldwijde gemeenschap door de Russische oorlog tegen Oekraïne te veroordelen en op te roepen tot een snelle terugkeer naar vrede', aldus het bedrijf.

De chipmaker zei dat het maatregelen voor bedrijfscontinuïteit heeft geïmplementeerd om de verstoring van zijn wereldwijde activiteiten tot een minimum te beperken.

In maart had Intel al de verzendingen naar klanten in Rusland en Belarus stopgezet.

Oekraïens leger: zo'n 400 inwoners van voorstad Kiev vermist

04:21| Ongeveer 400 inwoners van Hostomel, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev, worden sinds de Russische invasie van eind februari vermist. Dat zei een official van het Oekraïense leger dinsdag tegen de onlinekrant Ukrayinska Pravda.

Autoriteiten inspecteren momenteel onder meer kelders in het gebied, in de hoop de vermisten te traceren. Zo is al sinds twaalf dagen niets meer vernomen van een plaatselijke arts, sinds zij en haar man door Russische troepen werden meegenomen. De lichamen van mensen waarvan bekend is dat ze zijn omgekomen, zijn ook nog niet gevonden, zei de legerofficial.

Hostomel ligt ten noordwesten van de hoofdstad Kiev en vlakbij een vliegveld. Om de voorstad werd vanaf het begin van de Russische invasie hard gevochten. De meeste van de 16.000 inwoners zijn dan ook op de vlucht geslagen.

Een paar dagen geleden herkregen Oekraïense troepen de controle over Hostomel en twee andere buitenwijken van Kiev, Boetsja en Irpin. De vondst van dode burgers in Boetsja leidde dit weekend tot internationale verontwaardiging.

CBS: onze zonnebloemolie kwam in 2021 bijna altijd uit Oekraïne

00:01 | Oekraïne was voor Nederland vorig jaar verreweg de grootste leverancier van zonnebloemolie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook een groot deel van de ingevoerde maïs kwam uit Oekraïne, dat eind februari werd binnengevallen door Rusland. Door de oorlog is de Oekraïense export fors teruggelopen.

In totaal werd vorig jaar voor ruim 2 miljard euro aan goederen ingevoerd uit Oekraïne. Landbouwproducten waren met 1,8 miljard euro veruit het belangrijkst. De invoerwaarde van alleen zonnebloemolie en maïs bedroeg al ruim 1 miljard euro. Ruim 40 procent van onze geïmporteerde maïs komt uit Oekraïne.

Nederland is de grootste importeur van zonnebloemolie in de Europese Unie. Ons land is voor Oekraïne een belangrijke afzetmarkt, want 84 procent van onze geïmporteerde zonnebloemolie komt ervandaan. Het grootste deel hiervan komt uiteindelijk weer in het buitenland terecht omdat het wordt doorgevoerd of wordt verwerkt in een exportproduct. 'Slechts 15 procent blijft achter in Nederland, vooral na verdere verwerking', stelt het CBS in een toelichting.

Zonnebloemolie wordt verwerkt in onder meer chips, koekjes en sauzen. In veel van zulke producten worden als gevolg van de schaarste inmiddels vervangende oliën gebruikt. Dat kan tot gevolg hebben dat het etiket of de ingrediëntendeclaratie op dit moment niet overeenkomt met de samenstelling van het product. Zonnebloemolie kan worden vervangen door sojaolie, raapzaadolie of palmolie. 'Maar deze zijn niet altijd goed of goedkoop beschikbaar', aldus het CBS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen