Internationaal6 apr '22 15:01

Turkse wapenexport naar Oekraïne verdertigvoudigd

Auteur: ANP

De Turkse wapenexport naar Oekraïne was in het eerste kwartaal van 2022 dertig keer zoveel als vorig jaar. Een deel van de aankopen werd al eerder door Oekraïne gedaan omdat het land zich al voorbereidde op een mogelijke Russische inval.

Turkse president Erdogan.
Turkse president Erdogan. (Anadolu Agency)

In het eerste kwartaal van 2022 exporteerde Turkije 59,1 miljoen dollar aan wapens naar Oekraïne. In 2021 was dit nog maar 1,9 miljoen, blijkt uit gegevens van de Turkse Exporteursvereniging.

Turkije en Oekraïne hebben een lange samenwerking op gebied van defensie. De Exporteursvereniging gaat niet in op het type wapens die geëxporteerd zijn. Wel is bekend dat Oekraïne op 27 januari zestien Bayraktar TB2 gevechtsdrones heeft gekocht. Die zijn begin maart geleverd.

Turkse band met Oekraïne én Rusland

Turkije grenst aan zowel Oekraïne als Rusland en heeft geprobeerd te bemiddelen tussen de landen. Het NAVO-lid heeft een goede band met beide landen.

De Turkse president Erdogan heeft aangegeven de communicatiekanalen met Poetin open te willen houden, ondanks ze de Russische inval in Oekraïne fel bekritiseren. Ondanks de toenemende wapenexport naar Oekraïne, heeft Turkije Rusland vooralsnog geen sancties opgelegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen