Internationaal6 apr '22 13:17Aangepast op 6 apr '22 13:43

EU anticipeert met beschermingsmiddelen op Russische kerndreiging

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie is bezig om een flinke voorraad aan te leggen van beschermingsmiddelen tegen een kernramp en biologische wapens. De strategische voorraad bestaat uit onder meer medicijnen die moeten beschermen tegen radioactieve straling, ontsmettingsmiddelen en jodiumtabletten.

De Europese Commissie maakte bekend bezig te zijn met het aanleggen van deze voorraad, vanwege de zorgen over de Russische invasie in Oekraïne. Daarom heeft de Commissie ook ruim drie miljoen kaliumjodidepillen naar de Oekraïense bevolking gestuurd.

(ANP / Ginopress)

Oekraïense kerncentrales

In totaal is er nu een voorraad aangelegd ter waarde van 540,5 miljoen euro, om zo voorbereid te zijn op de chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen. Door de oorlog in Oekraïne en de Russische oorlogsvoering daar, stegen de zorgen over zulke rampen. Zo kregen de Russische militairen na fors geweld de kerncentrale van Zaporizja in handen. Hierbij was de angst groot dat er gevaarlijke hoeveelheden aan straling zou ontsnappen.

Ook wisten de Russen de oude kerncentrale van Tsjernobyl in handen. Inmiddels is die weer heroverd door de Oekraïense troepen. Maar toen de centrale nog in handen was van de Russen ontstonden er problemen met de elektriciteitslevering bij de centrale waardoor de koeling van splijtstofpakketten onzeker werd. Hierdoor zou de radioactieve uitstoot hoger kunnen uitvallen in het gebied.

Kernwapens

Ook de oorlogstaal van Poetin zorgde voor meer zorgen rondom een mogelijke kernramp. De Russische president dreigde aan het begin van de oorlog met kernwapens, door de afschrikkingseenheden die de nucleaire wapens gebruiken in paraatheid te brengen. Inmiddels heeft het Kremlin de dreigementen afgezwakt en zegt het kernwapens alleen in te gaan zetten als het bestaan van het land bedreigd wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen