Internationaal7 apr '22 08:08Aangepast op 7 apr '22 09:37

NAVO: Oorlog kan nog maanden of jaren duren

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne kan nog maanden, zelfs jaren gaan duren, waarschuwt NAVO-topman Jens Stoltenberg. Hij deed dit aan het begin van een tweedaags overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten in Brussel. Vandaag overleggen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken opnieuw over steun aan Oekraïne.

Het meest opmerkelijke aan het overleg van gisteren vindt Europa-correspondent Stefan de Vries de uitspraak van Jens Stoltenberg. 'Hij heeft gezegd dat de oorlog in Oekraïne nog maanden, zelfs jaren kan duren. De NAVO verwacht dat Russische troepen zich opnieuw gaan bevoorraden om een brutaal nieuw offensief te beginnen in de Donbas-regio. Omdat het zo lang gaat duren moet de steun aan Oekraïne worden uitgebreid', zegt De Vries.

(ANP / EPA / Olivier Hoslet)

Ook een uitspraak van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss viel hem op. 'Truss heeft gezegd dat de NAVO-Rusland akte uit 1997 dood is. In die akte spraken de NAVO en Rusland af dat ze elkaar niet als vijanden zouden beschouwen en elkaar zouden helpen op bepaalde vlakken. Die tijd is nu voorbij. Het is tijd voor een nieuwe benadering van de omgang met Rusland.'

De Vries verwacht op zeer korte termijn meer wapensteun voor Oekraïne. ‘De Verenigde Staten hebben al 100 miljoen dollar extra beloofd. Oekraïne heeft dringend behoefte aan zwaardere wapens. Het is de verwachting dat de NAVO hiermee zal instemmen. Juist ook omdat Rusland nu aan het herbevoorraden is. Er moet heel snel gehandeld worden omdat het nu relatief iets veiliger is dan de afgelopen dagen.'

Lees ook | Jetten: 'Stop met inkoop van Russische olie, kolen en gas'

Sancties

Ook vinden veel landen, onder andere Letland, dat de EU moet opschieten met nieuwe sancties. Dat is ingewikkeld, stelt De Vries. 'Er wordt gesproken over een embargo op Russische olie en het verbieden van Russische schepen in havens. Maar het is ingewikkeld omdat we ondanks alles afhankelijk zijn van Rusland. Er gaat dagelijks heel veel geld vanuit Europa richting Moskou voor olie en gas, tot ergernis van veel landen, maar het is heel gecompliceerd om dat af te schalen van de ene op de andere dag. Toch zal hier wel een antwoord op komen', verwacht De Vries. Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de Europese Unie sinds het begin van de invasie voor 35 miljard euro aan Russische energie gekocht.

Ook Patrick Bolder, defensie-expert bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) denkt dat de oorlog in Oekraïne nog lang kan duren. ‘Als Poetin klaar is met Donetsk, Loehansk en de landbrug, dan blijft hij daar zitten. De spanning zal blijven. En dan weet je niet wat de volgende stappen zijn. Dus wat dat betreft kan het nog heel lang duren, zoals NAVO-chef Jens Stoltenberg zegt.’

‘De NAVO is niet in oorlog met Rusland', benadrukt Bolder. ‘Nog niet, gelukkig. Zou je dat willen escaleren? De Russen hebben een nucleair dreigement geuit en in hoeverre nemen we dat serieus? Ik denk dat we dat wel serieus moeten nemen. Het is oppassen met wat we doen en hoe we het doen. We zien nu ook dat er tanks worden geleverd vanuit Tsjechoslowakije (Tsjechië) en zwaardere wapensystemen. Ook Duitsland heeft aangekondigd pantserwagens te leveren. Zo zien we dat de Oekraïners worden ondersteund in de strijd', aldus Bolder.

Lees ook | Militaire focus Russen in Oekraïne verplaatst zich naar het oosten

Zwaardere wapens vanuit Nederland

Een Kamermeerderheid is bereid zwaardere wapens te leveren aan Oekraïne dan er tot nu toe zijn gestuurd. De regeringspartijen D66 en VVD riepen daar in een Kamerdebat toe op en kunnen rekenen op steun van in ieder geval CDA en PvdA.

Tot dusver stuurde Nederland, met steun van een ruime Kamermeerderheid, onder meer sluipschuttersgeweren, antitankwapens en luchtdoelraketten naar Oekraïne. Het leveren van bijvoorbeeld de door de Oekraïners gewenste pantservoertuigen en artillerie ligt gevoeliger, omdat dit wapens zijn die ook offensief kunnen worden ingezet.

Wat D66'er Sjoerd Sjoerdsma betreft moet Nederland 'alles leveren wat we kunnen leveren' om de Oekraïense krijgsmacht in staat te stellen de Russen het land uit te drijven. Ook VVD'er Ruben Brekelmans stelt vast dat Oekraïne 'zwaardere wapens nodig heeft om zich te kunnen verdedigen'.

Volg ons liveblog voor het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen