Internationaal7 apr '22 11:19

Energiedeskundige: Er moet veel gebeuren op het gebied van gasinfrastructuur

Auteur: BNR Webredactie

Europese regeringsleden komen vandaag bijeen in Boedapest voor een conferentie die is georganiseerd door Gas Infrastructure Europe. Ze zijn daar om te praten over mogelijke oplossingen voor de huidige uitdagingen op de gasmarkt. 'De grootste uitdaging is om zo snel mogelijk van het Russische gas af te zijn', zegt energiedeskundige René Peters van TNO.

'De Gas Infrastructure Europe is een samenwerking van Europese infrastructuur- en gasinfrastructuurbedrijven uit 27 verschillende EU-landen', vertelt Peters. De club komt één keer per jaar samen en bespreekt de laatste ontwikkelingen op het gebied van gasinfrastructuur. Volgens de energiedeskundige is deze conferentie bijzonder, omdat de Europese Commissie ook deelneemt. 'Nu staat er nogal al wat te gebeuren, dus is er veel te bespreken. Er zal gekeken worden naar de import, transport en de opslag van gas. Maar ook naar de gastransitie.'

Gate LNG-terminal op de Maasvlakte.
Gate LNG-terminal op de Maasvlakte. (Jerry Lampen)

De belangrijkste ontwikkeling nu is dat het gas straks niet meer uit het Oosten komt, maar uit het Westen. 'Dan moet je denken aan het transporteren van vloeibaar gas, ook wel LNG, dat uit het Westen komt. De infrastructuur was altijd zo ingericht dat het gas van het Oosten naar het Westen kwam en binnenkort moet dat andersom.' Volgens Peters is dit relatief makkelijk aan te passen. De Europese Commissie had zich een jaar geleden al op deze investering voorbereid. Toen is er volgens de energiedeskundige besloten dat het gas beide kanten op moet kunnen in de Europese pijpleidingen.

Lees ook | Jetten roept bedrijven op: stop met inkoop Russische olie, kolen en gas

Bottlenecks

'Maar er moeten zeker nog wat gebeuren. Er zit namelijk nog een aantal bottlenecks in het systeem.' Zo vertelt Peters dat vloeibaar gas van Spanje naar Frankrijk krijgen nog niet zo makkelijk is, omdat er een storing in de leiding zit.

Klimaatdoelen

Naast de leveringsveiligheid van het gas moet Europa zich ook bezighouden met de klimaatdoelen. Volgens de energiedeskundige is het goed mogelijk om de klimaatdoelen te combineren met gasinfrastructuur. 'De pijpleidingen kunnen ook gebruikt worden voor duurzaam gas. Denk bijvoorbeeld aan waterstof. Daar worden binnenkort nieuwe leidingen voor aangelegd. Ook in Nederland. Maar ook het groene biogas kan door de leidingen vervoerd worden en geeft netto geen CO2-uitstoot.' Peters is hoopvol, en ziet deze aanpassingen in de infrastructuur als een groot onderdeel voor het duurzame systeem voor de toekomst van Europa.

Lees ook | 'Ga het gesprek aan over voorwaarden voor openstellen Gronings gasveld'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen