Internationaal7 apr '22 15:50

Spanje heeft eigen mondkapjes-schandaal: miljoenen op de bank en Ferrari's in de schuur

Auteur: Jorn Lucas

Terwijl in Nederland het debat wordt gevoerd over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden, en de rol van Hugo de Jonge in dat verhaal, speelt in Spanje een vergelijkbaar schandaal. Het Spaanse Openbaar Ministerie beschuldigt twee zakenlieden ervan miljoenen euro's in eigen zak te hebben gestoken bij een grote mondkapjesdeal met de gemeente Madrid. Van het geld zouden villa's, jachten en sportwagens zijn gekocht.

José Luis Martínez-Almeida, burgemeester van Madrid, en Isabel Díaz Ayuso, premier van de regio Madrid
José Luis Martínez-Almeida, burgemeester van Madrid, en Isabel Díaz Ayuso, premier van de regio Madrid (ANP / SIPA USA)

De deal met de gemeente dateert uit maart 2020, op het hoogtepunt van de coronapandemie in Spanje, schrijft de krant El País. Twee zakenlieden hebben toen voor bijna 16 miljoen aan sanitair materiaal geleverd, en hebben daar bijna zes miljoen voor in rekening gebracht.

Een neef van de burgemeester van Madrid, José Luis Martínez-Almeida, zou de contacten hebben gelegd tussen de gemeente en de zakenlieden.

Van dat bedrag zijn volgens Justitie luxe auto's gekocht, een jacht, een appartement, horloges en een verblijf in een hotel in Marbella voor 6000 euro per nacht in rekening gebracht, blijkt uit de klacht die het parket vanmiddag naar de pers heeft gestuurd.

Lees ook | Oppositie eist goed verhaal van De Jonge over mondkapjesdeal

Eerder dit jaar werd bekend dat Justitie onderzoek doet naar de aankoop van mondkapjes door de broer van de premier van de regio Madrid, Isabel Díaz Ayuso, die er tonnen voor zou hebben ontvangen voor de deal.

Deze affaire kostte Pablo Casado, voorzitter van de PP, de grootste oppositiepartij en partijgenoot van zowel Ayuso als Almeida, de kop. Hij zou niet alleen intern intern onderzoek hebben laten doen naar de deal met Ayuso, maar ook een privédetective hebben ingehuurd om bewijs te vinden.

Dit kochten de zakenlieden

    Een huis in Pozuelo de Alarcón, parkeerplaatsen en een berging ter waarde van ruim één miljoen euro

    Een verblijf van 6 nachten in een hotel in Marbella ter waarde van 60.000 euro

    Drie Rolex horloges, waarvan twee in goud, ter waarde van ruim 42 duizend euro

    Meerdere auto's, waaronder een Aston Martin DB11, Ferrari 812 Superfast, Mercedes AMG GT 63S, Mercedes SCL 300, Range Rover Sport, KTM X BOW, BMW i8 Roadster, Aston Martin DBS Superleggera, Porsche Panamera, Lamborghini Huracan Evo Spider, McLaren 720S, Mercedes A200 AMG

    Een jacht, ter waarde van ruim 325 duizend euro


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen