Internationaal7 apr '22 18:40

Duits parlement stemt tegen vaccinatieplicht voor 60-plussers: 'Nu geen aanleiding voor'

Auteur: BNR Webredactie

Een meerderheid in de Duitse Bondsdag heeft zich gekeerd tegen een verplichte vaccinatie tegen Covid-19. De regering wilde die in de herfst invoeren, het liefst voor alle volwassen inwoners, maar daar was sowieso geen meerderheid voor te vinden. De voorgestelde verplichting voor iedereen ouder dan 60 jaar haalde het in de stemming donderdag echter ook niet.

De parlementariërs stemden in deze 'gewetenskwestie' individueel en niet noodzakelijkerwijs volgens de lijn van hun partij. Uiteindelijk stemden 378 leden van het parlement tegen en 296 voor. Negen parlementariërs onthielden zich van stemming. Omdat de stemming voor de regering van bondskanselier Olaf Scholz zo spannend was, keerde minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock voor de stemming vervroegd terug van een NAVO-conferentie in Brussel.

(ANP / EPA)

Op dit moment geen aanleiding voor plicht

De drie Duitse regeringspartijen (SPD,Groenen en FDP) waren het weliswaar op papier eens geworden over een vaccinatieplicht voor mensen ouder dan 60 jaar, maar de stemming was niet per partijblok. Met name in de FDP was er verzet tegen. FDP'er Otto Fricke was één van de Duitse parlementariërs die tegen de wet stemde. 'Dit was een plan van de bondskanselier en die van de minister van Volksgezondheid. Tijdens de coalitieonderhandelingen hebben we al gezegd dat we hier niet vanuit fractiediscipline over wilden stemmen', zegt Fricke tegen BNR.

Er zijn in de Bondsdag ook veel vragen gerezen over de werking en het nut van de vaccinaties. Het coronavirus maakt nu nauwelijks meer ziek en verspreidt zich toch snel. Fricke ziet daarom op dit moment geen aanleiding om die vaccinatieplicht in te voeren. 'Als we in het najaar zien dat er een andere, gevaarlijkere, variant komt, dan kunnen we er weer over stemmen.'

Plicht druist in tegen grondrechten

Scholz en zijn gezondheidsminister Karl Lauterbach hadden erop aangedrongen dat de Bondsdag zelf voor de gevoelige materie met voorstellen zou komen en niet zoals gebruikelijk de regering of het betrokken ministerie. De verplichte vaccinatie zou indruisen tegen grondrechten die stellen dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt, of medische handelingen worden verricht en of voorgeschreven medicijnen worden ingenomen. Honderden mensen hebben donderdag vlak bij het parlementsgebouw bij de Brandenburgse Poort tegen de verplichte vaccinatie betoogd.

In Duitsland is ongeveer driekwart van de bevolking ingeënt. In het land is het coronavirus volgens de gezondheidsinstellingen vastgesteld bij circa een kwart van de Duitsers. Het land van bijna 84 miljoen inwoners wijt ruim 130.000 sterfgevallen aan het coronavirus dat eind 2019 eerst opdook in China.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen