Internationaal8 apr '22 20:18

Liveblog | Oekraïne: dodental door raketaanval op treinstation Kramatorsk stijgt tot boven de 50

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 44 van de oorlog in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gewaarschuwd dat de situatie in het stadje Borodjanka nog 'aanzienlijk erger' is dan in het naburige Boetsja. De moord op burgers en de op straat achtergelaten lijken zorgden voor afschuw in de wereld. Het sterke vermoeden van oorlogsmisdaden door de Russische troepen leidde tot strengere sancties. Moskou ontkent burgerdoelen te hebben aangevallen. In Borodjanka heeft de invasiemacht mogelijk nog gruwelijker huisgehouden.

Territorial Defense fighters have their training near Kharkiv, Ukraine, 07 April 2022. The city of Kharkiv, Ukraine's second-largest, has witnessed repeated airstrikes from Russian forces. Russian troops entered Ukraine on 24 February resulting in fighting and destruction in the country, and triggering a series of severe economic sanctions on Russia by Western countries.
Territorial Defense fighters have their training near Kharkiv, Ukraine, 07 April 2022. The city of Kharkiv, Ukraine's second-largest, has witnessed repeated airstrikes from Russian forces. Russian troops entered Ukraine on 24 February resulting in fighting and destruction in the country, and triggering a series of severe economic sanctions on Russia by Western countries. (EPA/SERGEY KOZLOV)

Kabinet geeft Moldavië 10 miljoen euro voor opvang Oekraïners

19:47 | Nederland geeft Moldavië nog eens tien miljoen euro voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In het armste land van Europa verblijven meer dan 100.000 mensen uit buurland Oekraïne.

Minister Liesje Schreinemacher van Ontwikkelingssamenwerking maakte de bijdrage vrijdag bekend tijdens een bezoek aan de hoofdstad Chisinau. Het geld is bedoeld voor onder meer voedsel, water, medische zorg en onderwijs. Eerder gaf het kabinet al voor een half miljoen aan hulpgoederen zoals dekens en tenten. Ook worden vijfhonderd Oekraïners uit Moldavië overgebracht naar Nederland.

De bewindsvrouw bezocht een opvangcentrum aan de rand van de stad. 'We moeten de druk op Moldavië helpen verlichten', aldus Schreinemacher. 'De mensen doen wat ze kunnen. Maar het land loopt echt tegen de grenzen van zijn opvangcapaciteit aan.'

EU-baas belooft Oekraïne versneld proces rond toetreding

19:42 | Bij haar bezoek aan Oekraïne heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een snellere start beloofd van het Oekraïense toetredingsproces tot de Europese Unie. Ze deed dat tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Ze overhandigde Zelenski een vragenlijst die het startpunt vormt voor de EU om te beslissen over het lidmaatschap. 'Het zal niet zoals gewoonlijk een kwestie van jaren zijn om deze mening te vormen, maar een kwestie van weken.'

Zelenski zei dat hij binnen een week met de antwoorden komt. Hij riep ook op tot veel meer sancties tegen Rusland, om het regime in Moskou te bewegen de aanvallen op Oekraïne te stoppen.

Von der Leyen onderstreepte het belang van de strafmaatregelen om de Russische invasie: 'Rusland zal in economisch, financieel en technologisch verval raken, terwijl Oekraïne op weg is naar de Europese toekomst, dit is wat ik zie.'

Rusland trekt vergunning in van Amnesty en Human Rights Watch

19:20 | Het Russische ministerie van Justitie meldt dat het de registratie van vijftien internationale mensenrechten- en andere non-profitorganisaties heeft ingetrokken, onder meer die van Amnesty International, Human Rights Watch en Carnegie Endowment for International Peace.

De Russische takken van de bewuste organisaties zijn "uitgesloten vanwege de ontdekking van schendingen van de huidige wetgeving van de Russische Federatie", aldus de verklaring. Vermoedelijk doelt justitie daarmee op de wet die president Vladimir Poetin eind maart ondertekende waarin het verspreiden van 'valse' informatie over acties van Moskou in het buitenland wordt verboden.

Evacuaties in Donetsk gaan door ondanks aanval op treinstation

18:23 | Mensen kunnen nog steeds per spoor evacueren uit de oostelijke regio Donetsk, ondanks een dodelijke raketaanval op een treinstation in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk vrijdag, meldt de regionale gouverneur Pavlo Kirilenko. Volgens de laatste update van het aantal slachtoffers zijn zeker vijftig mensen bij de raketaanval op het treinstation om het leven gekomen, onder wie vijf kinderen.

Eind mei extra Europese top over Oekraïne

17:52 | De leiders van de Europese Unie houden eind mei een extra top over de Russische invasie in Oekraïne, en de gevolgen daarvan. Zo staan bij de vergadering ook energie en defensie op de agenda. De top is op 30 en 31 mei, maakte het voorzitterschap bekend op Twitter.

Douane: handel met Rusland droogt op

17:12 | De handel met Rusland droogt op vanwege de door het westen ingestelde sancties, meldt de douane. Afgelopen week verwerkte de douane ongeveer 750 exportmeldingen voor Rusland. Voor het land Oekraïne binnenviel waren dat er meer dan 40.000 per week, aldus de dienst.

Ook wordt vele malen minder via de lucht gehandeld. Dat komt door het sluiten van het luchtruim boven Rusland. De afgelopen twee weken verwerkte de douane minder dan 50 aangiften.

Sinds de invoering van de sancties controleerde of verhinderde de douane de doorgang van circa 30.000 containers naar Rusland of Belarus. Ongeveer 5500 containers bevatten mogelijk luxegoederen die meer waard waren dan 300 euro per artikel en die niet verscheept mochten worden. De dienst heeft nog 2100 containers in behandeling wegens gebrek aan informatie.

Oekraïne: Zeker 50 doden inclusief kinderen bij aanval treinstation

16:38 | Zeker vijftig mensen zijn door de raketaanval op het treinstation in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk om het leven gekomen. Onder de doden zijn vijf kinderen, meldt de gouverneur van Donetsk, Pavlo Kirilenko, in een nieuwe update over het aantal slachtoffers.

Het dodental stond hiervoor op 39. Toen meldde Kirilenko dat zeker 87 mensen gewond zijn geraakt. Sommige van hen zijn aan hun verwondingen overleden, nadat ze naar het ziekenhuis of een kliniek waren gebracht, aldus de gouverneur.

Op en nabij het treinstation waren veel mensen op de been, toen het vrijdag werd getroffen door mogelijk twee rakketen. Kramatorsk ligt in de regio Donetsk, waar zwaar wordt gevochten, en is een van de meest oostelijke plaatsen in Oekraïne waar nog treinen vandaan vertrekken. De stad geldt dan ook als een belangrijke evacuatieplek voor mensen in Oost-Oekraïne.

Oekraïne zegt dat het Russische leger achter de raketaanval zit. Moskou ontkent de aanval te hebben uitgevoerd.

Rutte over raketaanval op station Oekraïne: ik ben er kapot van

15:49 | 'Het is verschrikkelijk. Ik ben er kapot van.' Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag na de ministerraad over de Russische raketaanval op het treinstation van Kramatorsk in het oosten van Oekraïne. Daardoor kwamen zeker 39 mensen om het leven en raakten er 87 gewond.

Rutte sprak van een 'afschuwelijke' aanval op het station. Hij wees erop dat een dag eerder nog beelden naar buiten waren gekomen dat zich op het station duizenden mensen hadden verzameld om de stad te ontvluchten. De aanval laat zien 'tot welke cynische daden de Russen bereid zijn te gaan'.

De Russische troepen lijken zich volgens de premier terug te trekken rond de hoofdstad Kiev. De Russische regering heeft eerder gezegd dat ze zich gaan concentreren op het oosten van Oekraïne. Veel mensen proberen nu dat gebied te verlaten voordat de Russische aanval begint.

Nederland steunt de zoektocht naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Deze aanval motiveert om door te gaan met waarheidsvinding, zei Rutte. 'We zullen niet rusten totdat mensen die hier verantwoordelijk voor zijn ook voor het gerecht kunnen worden gebracht.'

Duitsland compenseert bedrijven voor gevolgen Oekraïne-oorlog

15:45 | Duitsland komt met een miljardenpakket aan overheidssteun voor bedrijven die last hebben van de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Het gaat onder andere om kredietgaranties op 100 miljard euro aan kortlopende leningen van de Duitse ontwikkelingsbank KfW. Daarnaast komt er een tijdelijk subsidieprogramma voor bedrijven die erg veel last hebben van de sterk gestegen gas- en elektriciteitsprijzen.

Naast kredietgaranties komt Duitsland ook met 7 miljard euro aan leningen voor bedrijven die door de oorlog in Oekraïne niet meer aan hun kortlopende financiële verplichtingen kunnen voldoen. Ook bedrijven die essentieel zijn, zoals leveranciers van gas en elektriciteit, kunnen op steun rekenen.

De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, wil met het hulppakket de economische schade van het oorlogsgeweld in Oost-Europa beperken. Hij spreekt van een 'stootkussen' voor de economie. 'We willen een harde klap en structurele breuken voorkomen', zei hij.

De verwachting is dat de industriële bedrijven die veel energie gebruiken, zoals staalmakers, chemiebedrijven en andere fabrieken, van de steun gaan profiteren. Eerder had Berlijn al maatregelen aangekondigd waarmee burgers moeten worden geholpen die last hebben van de sterk gestegen prijzen. Die bestonden onder meer uit extra subsidies voor verwarming, meer kinderbijslag voor huishoudens met lagere inkomens en een verlaging van de accijnzen op benzine en diesel.

Oekraïne: Russen ontvoerden personeel kerncentrale Tsjernobyl

15:00 | Volgens Oekraïne hebben de Russen personeel van de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl ontvoerd. De medewerkers zouden met geweld en tegen hun wil naar Rusland zijn gebracht. Tot 170 personen zouden de dupe zijn geworden.

De Russen hielden de medewerkers van de in 1986 ontplofte kerncentrale bijna een maand gegijzeld in een schuilkelder van het complex voordat ze werden meegenomen, aldus de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken. De vijand zou ook veel goederen hebben gestolen.

De centrale wekt geen stroom meer op, maar wordt nog wel bemand omdat er nucleair afval wordt bewaard. Moskou heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Tsjernobyl ligt ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kiev bij de grens met Belarus, een nauwe bondgenoot van Rusland. De kerncentrale werd meteen aan het begin van de Russische invasie zes weken geleden veroverd. Maar de Russen hebben zich weer teruggetrokken uit de regio Kiev.

Oekraïne: dodental door raketaanval op treinstation naar 39

14:02 | Het dodental door de raketaanval vrijdagochtend op een treinstation in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk is opgelopen tot 39. Dat heeft de gouverneur van Donetsk, Pavlo Kirilenko, gemeld. Volgens hem zijn zeker 87 mensen gewond geraakt en veel van hen verkeren in kritieke toestand.

Het dodental wordt bevestigd door de Oekraïense veiligheidsdienst SBU. Een woordvoerder meldt dat onder de doden zeker vier kinderen zijn. In eerste instantie spraken de Oekraïense autoriteiten over zo'n dertig doden.

De gouverneur houdt nog wel een slag om de arm wat betreft het aantal gewonden. De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak eerder van driehonderd gewonden.

Op het treinstation stonden duizenden mensen te wachten om geëvacueerd te worden naar veiligere delen van Oekraïne, toen daar volgens de gouverneur twee raketten insloegen. Kirilenko zegt dat bij de raketaanval clustermunitie is gebruikt, zonder daar bewijs voor te leveren. Kramatorsk ligt in de regio Donetsk, waar zwaar wordt gevochten. Een deel van de regio is in handen van pro-Russische separatisten.

Zelenski beschuldigt het Russische leger ervan de raketaanval te hebben uitgevoerd. Hij sprak vrijdag het Finse parlement toe en zei dat Oekraïense militairen niet in de buurt waren van het treinstation. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat Rusland achter de aanval zit. Volgens het ministerie wordt het type raket dat gebruikt zou zijn bij de aanval alleen door het Oekraïense leger ingezet.

Journalisten van persbureau AFP zagen na de aanval zeker dertig lichamen op de grond liggen, die daarna op een militair voertuig zijn geladen. Ook meldt het persbureau dat in het Russisch de woorden 'voor onze kinderen' is geschreven op een restant van een raket dat in de buurt van het treinstation ligt.

EU: bijna 30 miljard euro aan Russische bezittingen bevroren

13:56 | De Europese Unie heeft tot nu toe bijna 30 miljard euro aan Russische en Belarussische bezittingen bevroren, meldt de Europese Commissie. Het gaat om bezittingen van bijvoorbeeld oligarchen. Onder meer boten, helikopters, vastgoed en kunst, goed voor bijna zeven miljard euro, zijn voorlopig in beslag genomen.

Meer dan de helft van de Europese lidstaten hebben nu aan de Europese Commissie gemeld welke acties ze hebben ondernomen om bezittingen te bevriezen. In totaal gaat het om 29,5 miljard euro aan bezittingen. Ook is er voor 196 miljard euro aan transacties geblokkeerd.

Het bevriezen van bezittingen gebeurt onder toeziend oog van een speciaal daarvoor opgesteld team, de zogeheten Freeze and Seize Taskforce. Deze werd vorige maand ingesteld door de Europese Commissie en komt regelmatig bijeen om de sancties tegen Russische en Belarussische individuen en bedrijven te coördineren en uit te voeren.

Nederland stelde onlangs oud-minister Stef Blok aan als sanctiecoördinator. Dat deed minister Wopke Hoekstra na kritiek van de Tweede Kamer op het kabinet dat Nederland te weinig doet en te langzaam is met de uitvoering van de sancties. Volgens de laatste gegevens van Hoekstra hebben financiële instellingen en trustkantoren in Nederland tot dusver 516 miljoen euro aan tegoeden bevroren en is er 155 miljoen euro aan transacties tegengehouden.

Slowakije geeft Russisch luchtafweersysteem aan Oekraïne

13:51 | Om Oekraïne te steunen in de strijd tegen Rusland, heeft Slowakije een S-300-luchtafweersysteem aan het buurland gegeven. Het gaat om een batterij met luchtdoelraketten van Russische makelij. De Slowaakse regering handelt op verzoek van de Oekraïense regering, aldus de Slowaakse premier.

Niet alleen Slowakije, ook andere lidstaten van het westerse NAVO-bondgenootschap, gebruiken het systeem. Het kan vliegtuigen en raketten uit de lucht schieten. Oekraïne wil voorkomen dat de Russen de macht over het luchtruim krijgen, want dan zou de vijand veel makkelijker kunnen oprukken.

World Athletics zet speciaal fonds op voor Oekraïense atleten

13:27 | De internationale atletiekunie World Athletics heeft in samenwerking met haar foundation en de organisatie van de Diamond League een speciaal Oekraïne-fonds opgezet. Daarmee wordt hulp geboden aan professionele Oekraïense atleten die zijn getroffen door de oorlog in hun land.

Het fonds is opgezet om ervoor te zorgen dat Oekraïense topatleten kunnen blijven trainen, zich kunnen kwalificeren en uiteindelijk kunnen deelnemen aan de WK van komende zomer in het Amerikaanse Oregon.

Twee groepen komen in aanmerking voor financiering: individuele atleten (groep één) en ondersteunend personeel en directe familieleden van de belangrijkste atleten (groep twee). De eerste groep omvat atleten die zijn aangesloten bij de Oekraïense atletiekbond en zich hebben gekwalificeerd of een kans hebben op deelname aan de WK. De tweede groep draait om degenen die optreden als coaches of teamleiders voor de atleten uit de eerste groep. Ook ouders, echtgenoten en kinderen die samenwonen met de atleten behoren hiertoe.

Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie, vindt het niet meer dan normaal dat de atletiekgemeenschap alle mogelijke steun biedt aan de atleten van Oekraïne. 'Dit fonds biedt Oekraïense atleten verdere steun om hen in staat te stellen enige stabiliteit en veiligheid te hebben, terwijl ze zich voorbereiden om hun land te vertegenwoordigen terwijl de oorlog voortduurt. Ze hebben onze hulp hard nodig om door te gaan met trainen en om wedstrijden te kunnen doen', aldus Coe.

Japan verbiedt import van Russische kolen

13:20 | Japan gaat de import van kolen uit Rusland verbieden, zei minister-president Fumio Kishida. Daarmee volgt het land de westerse sanctielijn tegen Rusland ingezet door de Europese Unie en de Verenigde Staten na de inval van Rusland in Oekraïne.

De Japanse premier zei verder dat hij gelooft dat Rusland oorlogsmisdaden heeft begaan bij de inval in Oekraïne. 'Voor zulke inhumane daden moet verantwoording afgelegd worden', zei Kishida tegen journalisten. Japan wil ook meer gebruik maken van alternatieve energiebronnen.

Japan leek eerder niet bereid te zijn fossiele brandstoffen uit Rusland te boycotten. Het Aziatische land is voor zijn energie erg afhankelijk van import. Kolen zijn goed voor de opwekking van zo'n 13 procent van alle elektriciteit in Japan.

Kishida zei eerder dat Japanse bedrijven zich niet zouden terugtrekken uit twee grote olie- en gasprojecten in het uiterste oosten van Rusland. Zo hebben de Japanse concerns Mistui en Mitsubishi een belang in het grote lng-winningsproject Sakhalin II, dat 60 procent van het vloeibaar gemaakt aardgas aan Japan verkoopt. Shell gaf eerder wel aan van zijn belang in Sakhalin II af te willen.

De Japanse regering kondigde ook aan bezittingen van 550 personen met banden met de regering-Poetin te bevriezen. Ook worden alle bezittingen van Russische Sberbank en Alfa Bank bevroren. Japan verbiedt bedrijven en personen ook nieuwe investeringen te doen in Rusland. Ook de import van Russische wodka en bepaalde soorten hout is binnenkort verboden.

EU: bijna 30 miljard euro aan Russische bezittingen bevroren

12:47 | De Europese Unie heeft tot nu toe bijna 30 miljard euro aan Russische en Belarussische bezittingen bevroren, meldt de Europese Commissie. Het gaat om bezittingen van bijvoorbeeld oligarchen. Onder meer boten, helikopters, vastgoed en kunst, goed voor bijna 7 miljard euro, is voorlopig in beslag genomen.

Meer dan de helft van de Europese lidstaten hebben nu aan de Europese Commissie gemeld welke acties ze hebben ondernomen om bezittingen te bevriezen. In totaal gaat het om 29,5 miljard euro aan bezittingen. Ook is er voor 196 miljard euro aan transacties geblokkeerd.

Het bevriezen van bezittingen gebeurt onder toeziend oog van een speciaal daarvoor opgesteld team, de zogeheten Freeze and Seize Taskforce. Deze werd vorige maand ingesteld door de Europese Commissie en komt regelmatig bijeen om de sancties tegen Russische en Belarussische individuen en bedrijven te coördineren en uit te voeren. Als er wettelijk aanleiding voor is, kunnen bezittingen ook in beslag genomen worden.

De taskforce overlegt deze week ook met de Amerikaanse evenknie, de Task Force KleptoCapture, en met vertegenwoordigers van de Oekraïense regering.

Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders riep alle lidstaten op om 'alle noodzakelijke maatregelen te nemen' om sancties te handhaven. De Commissie noemt sancties 'cruciaal' om het regime van Russische president Vladimir Poetin en diegenen die medeplichtig zijn aan de oorlog in Oekraïne economisch pijn te doen.

Oekraïne: dodental door raketaanval op treinstation naar 39

12:42 | Het dodental door de raketaanval die vrijdagochtend is uitgevoerd op een treinstation in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk is opgelopen tot 39. Dat heeft de gouverneur van Donetsk, Pavlo Kirilenko, gemeld in een bericht op sociale media. Volgens hem zijn zeker 87 mensen gewond geraakt en veel van hen verkeren in kritieke toestand.

Op het treinstation stonden duizenden mensen te wachten om geëvacueerd te worden naar veiligere delen van Oekraïne. Kramatorsk ligt in de regio Donetsk, waar zwaar wordt gevochten. Een deel van de regio is in handen van pro-Russische separatisten.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt het Russische leger ervan de raketaanval te hebben uitgevoerd. Hij sprak vrijdag het Finse parlement toe en zei dat Oekraïense militairen niet in de buurt waren van het treinstation.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent achter de aanval te zitten.

Amsterdamse partijen willen dat stad Kiev helpt met wederopbouw

12:33 |De Amsterdamse partijen D66, PvdA en GroenLinks willen dat Amsterdam Oekraïne gaat helpen bij de wederopbouw van Kiev en andere door oorlog getroffen regio's. 'Wij willen dat Amsterdam met Kiev in gesprek gaat om te kijken hoe Amsterdam kan helpen bij de wederopbouw', zegt D66-raadslid Rob Hofland.

De partijen, samen goed voor een meerderheid van de gemeenteraad, komen met de oproep na de videospeech van de Oekraïense president Volodimir Zelenski in de Tweede Kamer vorige week. Toen vroeg hij onder meer aandacht voor de wederopbouw van zijn land als de Russische invasie ten einde is, en spoorde hij Nederland aan om daar voor een deel verantwoordelijkheid voor te nemen. 'Voeg je bij het project om Oekraïne te herbouwen. Kies een stad die je wilt herbouwen, zodat we echt jullie steun voelen.'

Volgens de partijen zou Amsterdam bijvoorbeeld kunnen helpen door 'kennis en ervaring te delen over hoe woningen snel kunnen worden herbouwd'. Amsterdam zou ook andere Europese hoofdsteden moeten enthousiasmeren om hun expertises in te zetten bij de wederopbouw, vinden de drie partijen.

Het stadsbestuur heeft vooralsnog niet gereageerd op de oproep van de drie partijen.

Zelenski beschuldigt Russen van aanval Kramatorsk, Moskou ontkent

12:19 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Rusland omschreven als 'een kwaad' dat geen grenzen heeft, in reactie op de raketaanval op het treinstation in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk. Daardoor zouden volgens Oekraïne tientallen burgerdoden zijn gevallen.

'Ze vernietigen op cynische wijze de burgerbevolking. Dit is een kwaad dat geen grenzen kent. En als het niet gestraft wordt, zal het nooit stoppen', schrijft Zelenski over Rusland in een verklaring op sociale media.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat het land een raketaanval op het treinstation heeft uitgevoerd. Het ministerie vermeldt daarbij dat het type raket dat gebruikt zou zijn bij de aanval alleen door het Oekraïense leger wordt ingezet. Edoeard Basoerin, een van de pro-Russische separatistenleiders in Donetsk, wijst Oekraïne als schuldige aan voor de raketaanval en spreekt van een "provocatie" van Oekraïense zijde.

Ook Verenigd Koninkrijk legt dochters van Poetin sancties op

11:54 || Het Verenigd Koninkrijk heeft de dochters van de Russische president Vladimir Poetin sancties opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. De Verenigde Staten hebben dat woensdag al gedaan en de Europese Unie zal volgens EU-bronnen volgen.

Ook een dochter van de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken is op de Britse sanctielijst gezet, in navolging van zijn stiefdochter eind maart. De drie vrouwen die nu op de lijst komen te staan krijgen inreisbeperkingen opgelegd en daarnaast worden hun tegoeden bevroren.

Vanwege de Russische invasie in Oekraïne heeft het VK meer dan 1200 personen en bedrijven sancties opgelegd. Ook andere landen hebben strenge strafmaatregelen afgekondigd. De Britse regering meldt op basis van een eigen analyse dat 60 procent van de buitenlandse tegoeden van de Russische autoriteiten is bevroren.

Rotterdam wacht op richtlijnen ministerie over Russische schepen

11:48 | Het Havenbedrijf Rotterdam wacht nog op richtlijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over hoe het moet omgaan met Russische schepen. Dat zegt een woordvoerder. Donderdag werd bekend dat Rotterdam en andere havens in de Europese Unie Russische schepen de toegang moeten verbieden. Volgens Het Havenbedrijf liggen er momenteel twee Russische schepen in de haven.

Voor schepen met bepaalde ladingen gelden uitzonderingen. Het gaat bijvoorbeeld om landbouwproducten, voedingsmiddelen, humanitaire goederen en energie.

Jaarlijks arriveren zo'n 1320 schepen uit Rusland in de Rotterdamse haven. Naar Rusland vertrekken er zo'n 1080 vanuit de grootste haven van de Europese Unie. Lang niet al die schepen zijn officieel Russisch. Vorig jaar kwamen er maandelijks gemiddeld dertien Russische schepen aan in Rotterdam.

Zo'n 8 procent van alle containers die via Rotterdam worden vervoerd hebben Rusland als bestemmings- of herkomstland. Bepaalde containerterminals weren overigens containers die naar Rusland gaan, uit angst voor verstoringen door sancties. Nederland importeert ook veel steenkool uit Rusland, waarvan een deel via de haven binnenkomt. De import van kolen wordt ook verboden.

Russische centrale bank verlaagt rente naar 17 procent

11:47 | De Russische centrale bank verlaagt het belangrijkste rentetarief van 20 procent naar 17 procent. Het nieuwe rentetarief geldt vanaf maandag. Het besluit komt onverwacht. Om de koersval van de Russische roebel en hoge inflatie in het land tegen te gaan, werd de rente in Rusland eind februari nog ruim verdubbeld naar 20 procent.

De roebel verloor maar liefst 40 procent van zijn waarde door de westerse sancties tegen Rusland in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari, maar heeft zich in de afgelopen weken hersteld. Dat komt mede door de beperkingen die Rusland heeft gesteld op de uitstroom van kapitaal uit het land en de aanhoudende opbrengsten van de export van Russisch olie en gas.

'De externe omstandigheden blijven moeilijk en beperken de economische activiteit van Rusland', zei de centrale bank in een verklaring. Ondanks de aanhoudende risico's voor de financiële stabiliteit in het land, stijgen de prijzen volgens de centrale bank echter niet meer zo snel als in de weken na de invasie.

De centrale bank verwacht de rente tijdens de komende vergaderingen verder te kunnen verlagen, als de omstandigheden dat toelaten. De volgende reguliere rentevergadering van de Russische centrale bank is op 29 april.

Duitse president wil tribunaal voor misdaden in Oekraïne

11:25 | De Duitse president Frank-Walter Steinmeier wil dat er een speciaal tribunaal komt om de verantwoordelijken te berechten voor oorlogsmisdaden in Oekraïne, aldus het Duitse weekblad Der Spiegel.

'Iedereen die verantwoordelijkheid draagt moet zich verantwoorden: soldaten, bevelhebbers en natuurlijk diegenen die de politieke verantwoordelijkheid dragen.'

Oekraïne beschuldigt Rusland van oorlogsmisdaden in met name een voorstad van Kiev, Boetsja. Rusland betitelt de gruwelijke beelden uit Boetsja als "een monsterlijke propagandastunt" van Oekraïne.

Oekraïne: tientallen doden door raketaanval op treinstation

10:50 | Door een raketaanval op een treinstation in de Oekraïense stad Kramatorsk zijn volgens de Oekraïense autoriteiten tientallen mensen om het leven gekomen. Ook zouden zeker honderd mensen gewond zijn geraakt.

Kramatorsk ligt in de Oost-Oekraïense regio Donetsk waar zwaar wordt gevochten. Op het treinstation stonden volgens gouverneur Pavlo Kirilenko van Donetsk duizenden mensen te wachten om geëvacueerd te worden naar veiligere delen van het land, toen vrijdag twee raketten insloegen.

De Oekraïense spoorwegmaatschappij heeft het over zeker dertig doden. Volgens journalisten van persbureau AFP gaat het om minstens twintig doden. De spoorwegdienst heeft op Telegram beelden gedeeld van vlak na de aanval. Waarschuwing: deze beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

Kirilenko beschuldigt de Russen ervan opzettelijk burgers te hebben gedood. "Ze wilden paniek en angst zaaien, ze wilden zoveel mogelijk burgers doden", zei hij. De gouverneur heeft online een foto geplaatst waarop lichamen te zien zijn die naast koffers en andere bagage liggen en een waarop hulpdiensten een brand proberen te blussen. De foto's zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Kramatorsk is een van de meest oostelijke plaatsen in Oekraïne die met de trein nog te bereiken is. De stad geldt dan ook als een belangrijke evacuatieplek voor mensen in Oost-Oekraïne.

Donderdag strandden in dezelfde regio al drie treinen met evacués nadat een luchtaanval was uitgevoerd op een spoorlijn.

Russen en Oekraïners bereiden zich voor op heftige strijd om Donbas-regio

10:39 | Russische troepen hebben zich volledig teruggetrokken uit het noorden van Oekraïne en bevinden zich nu in Rusland en Belarus. Dat meldt het Britse Ministerie van Defensie op basis van inlichtingendiensten. Zowel de Russen als Oekraïners bereiden zich voor op een heftige strijd om de Donbas-regio.

'Het is moeilijk inschatten hoe lang het gaat duren voordat die militairen weer inzetbaar zijn', zegt Defensie-specialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'Ik kan me voorstellen dat ze even krijgen om bij te komen, maar ik verwacht dat ze wel redelijk snel, binnen een week of misschien wel eerder, richting het noordoosten van Oekraïne worden gedirigeerd. Daar zullen ze mogelijk uit de buurt van Charkiv richting de Donbas trekken.'

Wereldwijde voedselprijzen door oorlog op recordhoogte

10:39 |Levensmiddelen zijn in zeker 32 jaar niet zo duur geweest als in maart. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is een van belangrijkste oorzaken, schrijft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De twee landen zijn belangrijke exporteurs van granen.

De index waarmee de FAO de prijsontwikkeling van een groot aantal grondstoffen voor voedingsmiddelen meet, steeg naar een stand van 159,3 punten. Dat is een stijging van bijna 13 procent ten opzichte van februari, toen de voedselprijzen ook al een recordniveau aantikten.

Granen werden vorige maand ruim 17 procent duurder dan in februari. Vooral tarwe en graan voor veevoer stegen in prijs door de oorlog in Oekraïne. Dat land is samen met Rusland goed voor zo'n 30 procent van alle tarwe-export ter wereld. Van alle geëxporteerde mais komt zo'n 20 procent uit Rusland en Oekraïne. Bij de duurdere tarwe speelt ook mee dat er zorgen zijn over de oogst in de Verenigde Staten door droogte in het land.

Plantaardige olie werd bijna een kwart duurder. Oekraïne is 's werelds belangrijkste exporteur van zonnebloemolie, maar de uitvoer daarvan ligt grotendeels plat. In onder andere Nederland is het moeilijk om in supermarkten nog een fles zonnebloemolie te vinden. Door het gebrek aan zonnebloemolie neemt de voedingsmiddelenindustrie zijn toevlucht tot andere oliën, zoals sojaolie en raapzaadolie, die daardoor ook duurder worden.

Rusland: trainingscentrum voor buitenlandse huurlingen verwoest

10:27 | Rusland claimt bij de Oekraïense havenstad Odessa een trainingscentrum voor buitenlandse huurlingen te hebben vernietigd. Daarbij zou gebruik zijn gemaakt van raketten die in staat zijn om doelen heel precies te raken.

Het Russische ministerie van Defensie heeft geen verdere details gedeeld over de aanval. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen en hoeveel mensen in het complex waren. De Russische informatie is niet onafhankelijk geverifieerd. Oekraïne heeft nog niet gereageerd.

Rusland voerde in maart ook al een aanval uit op buitenlandse huurlingen. Nabij de grens met Polen werd toen een militaire basis geraakt. De lokale autoriteiten maakten melding van 35 doden en 134 gewonden, volgens Rusland zijn destijds tot 180 huurlingen omgekomen.

Buitenlanders die willen meevechten in Oekraïne kunnen zich aansluiten bij een vreemdelingenlegioen. Enkele tienduizenden mensen wereldwijd hebben zich volgens de regering in Kiev aangemeld als vrijwilligers. Onder hen zouden ook Nederlanders zijn.

VS verbieden levering aan drie Russische luchtvaartmaatschappijen

10:06 | De Amerikaanse regering heeft de leveringen van Amerikaanse goederen aan drie Russische luchtvaartmaatschappijen tijdelijk verboden vanwege het schenden van eerder opgelegde sancties door deze bedrijven. Het gaat volgens Washington om staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot en de maatschappijen Azur Air en Utair.

Het Amerikaanse ministerie van Handel waarschuwde vorige maand al dat de luchtvaartmaatschappijen waren ingegaan tegen de sancties die waren opgelegd vanwege de invasie van Oekraïne, door met Boeing-vliegtuigen te blijven vliegen. In een verklaring zei het ministerie dat de gesanctioneerde luchtvaartmaatschappijen vluchten hadden uitgevoerd binnen Rusland en naar landen als China, Vietnam, Turkije, India en de Verenigde Arabische Emiraten zonder toestemming van de Verenigde Staten, zoals de sancties vereisen.

Door de overtreding mogen Aeroflot, Azur Air en Utair de komende 180 dagen geen Amerikaanse goederen meer ontvangen. 'We sluiten niet alleen hun toegang tot goederen uit de Verenigde Staten af, maar ook de wederuitvoer van goederen van Amerikaanse oorsprong uit het buitenland', zei minister van Handel Gina Raimondo in een verklaring.

'Alle bedrijven die onze exportregels schenden, met name degenen die dit doen in het voordeel van Vladimir Poetin en in het nadeel van het Oekraïense volk, zullen de volle kracht van de handhaving van het departement voelen', aldus Raimondo.

Ook de Russische miljardair Roman Abramovitsj, jarenlang eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea, heeft met het gebruik van een Gulfstream-jet de sancties overtreden. Tegen hem nemen de Amerikanen echter geen strafmaatregelen vanwege zijn deelname aan de vredesbesprekingen met Oekraïne in Turkije.

Naast de acties van het ministerie van Handel kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties aan tegen het Russische staatsbedrijf Alrosa, een van de grootste diamantmijnbouwbedrijven ter wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zette daarnaast het Russische staatsbedrijf United Shipbuilding Corporation op de zwarte lijst, evenals zijn dochterondernemingen en bestuursleden.

Oekraïne wil inwoners van Marioepol via zee evacuëren

09:39 | Oekraïne wil inwoners van de belegerde havenstad Marioepol via zee evacueren. Een presidentiële adviseur zegt dat de autoriteiten dat mogelijk proberen te maken. Tot dusver zijn alleen mensen via land in veiligheid gebracht.

Marioepol ligt net als Rusland en het door Rusland geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim aan de Zee van Azov. De burgemeester van de havenstad zei eerder deze week dat de meeste aanvallen op Marioepol worden uitgevoerd vanaf zee, waar Russische schepen varen.

Marioepol ligt grotendeels in puin als gevolg van de oorlog die op 24 februari uitbrak. De meeste inwoners zijn vertrokken, maar er zitten volgens de burgemeester nog ruim 100.000 burgers vast. Die worden opgeroepen te vertrekken nu de focus van de oorlog ligt op onder meer de oostelijke regio waar Marioepol onder valt.

Om burgers in veiligheid te brengen, worden vrijdag in Oekraïne opnieuw tien humanitaire corridors geopend. De vluchtroute vanuit Marioepol leidt burgers telkens naar het westelijker gelegen Zaporizja. Er rijden geen bussen, inwoners kunnen alleen met eigen vervoer vertrekken.

Beurzen omhoog na terugtrekkingsbeweging Russische troepen

09:31 | De Europese beurzen zijn vrijdag met duidelijke winsten aan de handel begonnen. Beleggers verwerken onder meer de nieuwe sancties die de Europese Unie heeft aangekondigd tegen Rusland. Ook reageert de markt op het bericht dat Russische troepen zich volledig hebben teruggetrokken uit het noorden van Oekraïne en zich nu bevinden in Rusland en Belarus.

Die laatste informatie komt van het Britse leger dat vrijdagochtend met het bericht kwam op basis van inlichtingendiensten. Zeker een deel van deze strijdkrachten zal volgens de Britten in het oosten van Oekraïne worden ingezet.

De AEX-index op Beursplein 5 begon 1,4 procent hoger 7246,20 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 1061,49 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 1,6 procent bij.

Vrijwel alle hoofdfondsen in Amsterdam gingen vooruit. Staalfabrikant ArcelorMittal (plus 3,4 procent) een grote verbruiker van steenkool, hoorde bij de grootste winnaars. Dit ondanks dat de nieuwe sancties tegen Rusland onder meer een ban op kolen uit dat land behelzen. Brussel heeft echter ook een een overgangsperiode van een aantal maanden opgenomen, zodat de Europese landen nog niet direct hoeven te stoppen met de import van Russische kolen.

Technologiebedrijf Nedap, dat met een handelsupdate kwam, won verder ruim 1,7 procent. Het bedrijf stelde in het eerste kwartaal te zijn gegroeid en werd de omzetverwachting voor heel 2022 bevestigd. Wel verwacht Nedap de rest van het jaar last te houden van verstoringen in de leveringsketen. Daarnaast is uitgever Brill (plus 2,7 procent) met nieuwe resultaten gekomen.

In Stockholm zakte vrachtwagenfabrikant Volvo ruim 1 procent. Het Zweedse bedrijf meldde dat het door de oorlog in Oekraïne voor omgerekend bijna 400 miljoen euro aan voorzieningen heeft moeten nemen. Dat zal naar verwachting drukken op de resultaten over het eerste kwartaal.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 96,61 dollar. Brentolie werd 0,5 procent meer waard, op 101,08 dollar per vat. De euro was 1,0853 dollar waard, tegen 1,0899 dollar bij het slot in Europa op donderdag.

Frans scheepvaartconcern koopt vrachtbedrijf Russische spoorwegen

09:15 | Het Franse scheepvaartconcern CMA CGM wil Gefco Group, een Frans logistiek bedrijf in de automobielindustrie, overnemen. De overname is opvallend omdat Gefco grotendeels in handen is van de gesanctioneerde Russische spoorwegmaatschappij RZD.

In een verklaring laat CMA CGM weten bijna 100 procent van Gefco, dat voertuigen transporteert, te willen kopen in afwachting van definitieve goedkeuringen van de Europese mededingingsautoriteiten in de komende maanden. Het in Marseille gevestigde bedrijf heeft de voorwaarden van de transactie niet gespecificeerd en gaf ook geen namen van de andere betrokken partijen.

Het Franse Gefco werd in 1949 opgericht om voertuigen te vervoeren per spoor en breidde deze activiteiten later uit naar zee- en luchttransport. Volgens de website van Gefco heeft de Russische spoorwegmaatschappij RZD sinds 2012 een meerderheidsbelang van 75 procent in het bedrijf. Het Frans-Italiaanse autoconcern Stellantis, bekend van merken als Fiat, Citroën, Peugeot en Opel, bezit de rest. De onderneming heeft een waarde van ongeveer 450 miljoen euro.

De deal komt zes weken na de Russische invasie van Oekraïne en laat zien welke effecten de westerse sancties tegen Russische bedrijven kunnen hebben op ondernemingen zoals Gefco. De sancties hebben de overnamedeal naar verluidt in een versnelling gebracht. Gefco waarschuwde vorige week al dat het door de sancties tegen RZD steeds moeilijker wordt om zijn activiteiten uit te voeren.

Microsoft dwarsboomt Russische hackers

09:03 | Microsoft heeft hackpogingen van Russische militaire spionnen gedwarsboomd, zegt het softwarebedrijf. De hackers zouden hebben geprobeerd in te breken bij overheidsinstanties en denktanks in de Verenigde Staten en de Europese Unie. Daarnaast richtten ze hun acties op Oekraïense mediaorganisaties en andere instellingen in het Oost-Europese land.

Microsoft schrijft de hackpogingen toe aan een groep met de naam Strontium, ook wel bekend als Fancy Bear of APT28. Wie de exacte doelwitten waren van Strontium, wilde het techbedrijf niet kwijt.

Het hackerscollectief werd eerder verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op campagneteams, adviseurs en belangengroepen die zich bezighielden met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Eerder werden ze in verband gebracht met een inbraak in computersystemen van de Amerikaanse Democratische Partij.

Europese beleggers verwerken nieuwe sancties tegen Rusland

08:36 | Grote staalbedrijven en mijnbouwers staan vrijdag waarschijnlijk in de belangstelling op de Europese beurzen. Dit vanwege de nieuwe sancties die de Europese Unie heeft aangekondigd tegen Rusland. Verder zullen beleggers opnieuw het verloop van de oorlog in Oekraïne in de gaten houden.

Rotterdam en andere havens in de EU moeten Russische schepen de toegang gaan verbieden, behalve voor essentiële goederen waaronder voedsel. De EU-ambassadeurs zijn dat overeengekomen om Rusland te straffen voor de oorlog in Oekraïne. Ook mogen de lidstaten vanaf half augustus geen Russische kolen meer importeren.

Toen deze maatregelen eerder deze week al door Brussel werden voorgesteld leverde staalfabrikant ArcelorMittal als grote verbruiker van steenkool meteen flink aan beurswaarde in. Elders gingen Salzgitter en ThyssenKrupp toen duidelijk omlaag. Grote mijnbouwers zijn bijvoorbeeld BHP en Rio Tinto, die noteringen hebben in Londen.

De AEX-index koerst op basis van de openingsindicatoren af op een hoger begin van de nieuwe handelsdag. De andere Europese beursgraadmeters lijken ook met winsten te openen. Op de aandelenbeurzen in Azië was het sentiment vrijdag eveneens overwegend positief, terwijl de graadmeters op Wall Street donderdag met kleine plussen de handel uitgingen.

Op het Damrak gaat de aandacht ook uit naar technologiebedrijf Nedap, dat met een handelsupdate kwam. Daarin stelde het bedrijf in het eerste kwartaal te zijn gegroeid en werd de omzetverwachting voor heel 2022 bevestigd. Wel verwacht Nedap de rest van het jaar last te houden van verstoringen in de leveringsketen. Verder is uitgever Brill met nieuwe resultaten gekomen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 96,54 dollar. Brentolie werd 0,4 procent meer waard op 101,03 dollar per vat. De euro was 1,0867 dollar waard, tegen 1,0899 dollar bij het slot in Europa op donderdag.

'Europees verbod op import Russische steenkool vooral symbolisch'

07:51 | De EU-lidstaten zijn het gisteren eens geworden over een nieuw pakket aan sancties tegen Rusland, waaronder een verbod op de import van Russische steenkool vanaf half augustus. De Europese import van kolen is ongeveer 4 miljard euro op jaarbasis waard.

'Ik denk dat het meevalt hoe hard dit Rusland raakt', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman. 'De inkomsten uit de export van olie en gas naar de Europese Unie zijn voor Rusland ongeveer 300 miljard euro per jaar. Dus deze 4 miljard is een peulenschil vergeleken bij dat bedrag. Dit is meer een symbolische daad, dat de Europese Unie nu zegt: we gaan ook aan jullie energieleveranties zitten. Dit is een eerste stap, en misschien wordt de volgende wel olie, en daarna gas. Als dat gebeurt heeft Rusland wel een probleem, omdat de Russische staatskas voor 40 procent afhankelijk is voor inkomsten uit olie en gas.'

Brits leger: Russische troepen volledig weg uit noorden Oekraïne

06:58 | Russische troepen hebben zich volledig teruggetrokken uit het noorden van Oekraïne en bevinden zich nu in Rusland en Belarus. Dat meldt het Britse leger vrijdagochtend op basis van inlichtingendiensten. Zeker een deel van deze strijdkrachten zal volgens de Britten in het oosten van Oekraïne worden ingezet.

Het duurt waarschijnlijk nog minimaal één week voordat de uit het noorden van Oekraïne teruggetrokken militairen inzetbaar zijn in de oostelijke Donbas-regio. Eerst zijn volgens de inlichtingendiensten 'aanzienlijke uitbreidingen nodig', zonder daarover verder in detail te treden.

Intussen worden steden in Oost- en Zuid-Oekraïne beschoten door het Russische leger. Vanuit de strategisch gelegen stad Izium bij Charkov maken de Russische troepen volgens het Britse leger een verdere opmars zuidwaarts.

Journalist die aanval in Oekraïne overleefde, toont verwondingen

06:49 | De Britse Fox News-journalist Benjamin Hall, die vorige maand in Oekraïne samen met twee collega's beschoten werd, heeft voor het eerst iets laten weten over zijn toestand. Hij is er ernstig aan toe, maar nog in leven. Zijn twee collega's kwamen om bij de aanval.

Op Twitter schrijft Hall een been kwijt te zijn. Ook mist hij aan zijn andere been een voet. Een van zijn handen is gereconstrueerd, één oog werkt niet langer en zijn gehoor is beschadigd. 'Al met al mag ik van geluk spreken dat ik er nog ben', schrijft Hall bij een foto van zichzelf op een brancard met een ooglapje voor.

Hall werd samen met zijn 55-jarige collega Pierre Zakrzewski, een ervaren oorlogsfotograaf met wie hij de wereld rondreisde, op 14 maart net buiten Kiev in een voertuig beschoten. Ook de 24-jarige Oekraïense journaliste Oleksandra Koevsjynova zat in de wagen en hielp het tweetal navigeren. Alleen Hall overleefde de aanval. Oekraïense autoriteiten legden de schuld bij artilleriebeschietingen door Russische troepen.

Nederlander spekt Russische oorlogskas met 2 euro per dag

06:35 |Ondanks alle sancties die Nederland in Europees verband oplegt aan Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne, wordt er op dit moment vanuit Nederland iedere dag zo'n 30 miljoen euro overgemaakt naar de Russische staatskas. Per hoofd van de bevolking is dat gemiddeld twee euro per dag, meldt de NOS.

Voor een gezin van drie personen betekent dat zo'n 180 euro per maand. Het gaat om de energierekening en alle producten die met behulp van Russisch gas zijn geproduceerd, zoals kunstmest en tomaten. Onderzoeksbureau Kalavasta heeft de cijfers en dagprijzen van de gasimport omgerekend in een gemiddeld bedrag per persoon voor de Nederlandse burger. Zo'n 15 procent van het gas in Nederland komt uit Rusland.

Von der Leyen per trein onderweg naar Kiev

05:43 |De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is samen met EU-buitenlandchef Josep Borrell vrijdagochtend per trein vertrokken naar Kiev. Vanuit het Poolse Przemysl, op slechts enkele kilometers van de Oekraïense grens, zetten de twee koers richting de Oekraïense hoofdstad.

Von der Leyen, een voormalige Duitse minister van Defensie, spreekt in Oekraïne met president Volodimir Zelenski. De commissievoorzitter is de eerste westerse leider die naar het door de Russen belaagde land afreist sinds het bloedbad in Boetsja aan het licht kwam.

Vorige maand reisden de regeringsleiders van Polen, Slovenië en Tsjechië per trein naar Kiev. Vorige week volgde de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola.

Het bezoek van Von der Leyen en Borrell vindt plaats in aanloop naar Stand up for Ukraine, een internationale donorconferentie voor Oekraïne die zaterdag wordt gehouden in de Poolse hoofdstad Warschau. De conferentie is belegd door de Europese Commissie en de regering van Canada.

Australische legervoertuigen onderweg naar Oekraïne

04:36 |Vanuit de Australische stad Brisbane vertrekken vrijdag twintig legervoertuigen naar Oekraïne. Het gaat om zogenoemde Bushmasters die vorige week door de Australische premier Scott Morrison werden toegezegd na een oproep daartoe van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

De Bushmasters zijn omgebouwd voor het Oekraïense leger. Op beelden van het Australische ministerie van Defensie is te zien hoe ze in een groot C17-transportvliegtuig worden geladen. De gepantserde voertuigen zijn opnieuw geverfd en naast de Oekraïense vlag zijn ook de woorden 'verenigd met Oekraïne' in zowel het Engels als het Oekraïens toegevoegd. Twee van de twintig Bushmasters zijn inzetbaar als ziekenwagen en voorzien van een rood kruis.

'Australië mag dan duizenden kilometers verwijderd zijn, wij staan zij aan zij met Oekraïne', zegt Morrison over de levering. Na de toespraak van Zelenski beloofde hij al 'niet alleen gebeden, maar ook wapens, munitie, humanitaire hulp en deze gepantserde voertuigen te sturen'.

Macron: bellen met Poetin is ondankbaar werk, maar moet gebeuren

01:44 | De Franse president Emmanuel Macron noemt de telefoongesprekken die hij de afgelopen weken voerde met zijn ambtgenoot Vladimir Poetin 'ondankbaar werk'. De dialogen zijn volgens Macron vaak cynisch en daardoor onplezierig, maar de Franse president zegt dat het 'zijn plicht' is deze te voeren.

Macron doet de uitspraken donderdag in een interview over de presidentsverkiezingen met de Franse krant Le Parisien. De Franse president is een van de weinige westerse regeringsleiders die sinds de inval in Oekraïne regelmatig met Poetin gesproken heeft. Hij zegt er niet vanuit te gaan dat er voor halverwege mei een 'opening' komt in het conflict, maar hoopt wel dat zijn gesprekken 'nuttig zijn geweest bij de voorbereidingen voor de vrede'.

Over de mislukte evacuatiepoging die Frankrijk eind vorige maand had voorgesteld voor burgers uit de belegerde Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol, zegt Macron dat dit door Rusland geweigerd werd. Hoewel dit volgens de Franse president 'de diplomatiek buitenspel zette' was de expliciete weigering van de Russische president 'in ieder geval wel duidelijk'.

WHO: ruim honderd artsen en ziekenhuizen in Oekraïne aangevallen

23:55 | De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt donderdag een grimmige mijlpaal in Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog met Rusland zijn er ruim honderd verschillende aanvallen geteld op ziekenhuizen, ambulances en medisch personeel. Daarbij zijn minstens 73 doden gevallen en 51 mensen gewond geraakt.

Er werden sinds 24 februari, toen de inval begon, zeker 89 medische instellingen en dertien medische transporten getroffen. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt in een persconferentie 'diep verontwaardigd te zijn dat aanvallen op medische infrastructuur doorgaan'. Hij spreekt van een 'schending van het internationaal humanitair recht' en roept Rusland opnieuw op de aanvallen te staken.

Volgens de WHO hebben de aanvallen niet alleen een directe impact door de tientallen doden en gewonden, maar veroorzaken deze ook op de lange termijn negatieve consequenties voor de Oekraïense gezondheidszorg. Zo'n 1000 Oekraïense gezondheidsorganisaties bevinden zich momenteel in de buurt van frontlinies of bezette gebieden.

Regionaal WHO-chef Hans Henri Kluge noemt het "werkelijk ironisch" dat de grimmige mijlpaal van ruim honderd aanvallen in Oekraïne gemeld wordt op Wereldgezondheidsdag, waarmee de WHO jaarlijks op 7 april wereldwijd aandacht wil vragen voor ziektes en taboes daarop.

Rotterdam heeft grootste aantal Oekraïners geregistreerd

00:01 | Nergens in Nederland staan zo veel Oekraïense vluchtelingen geregistreerd als in Rotterdam. In de afgelopen weken, sinds Rusland het land binnenviel, zijn 1519 Oekraïners ingeschreven in de Basisregistratie Personen in de Maasstad.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben 958 Oekraïners zich ingeschreven in Amsterdam. In Groningen en Eindhoven zijn meer dan 500 mensen uit Oekraïne geregistreerd. Daarna volgen Westland, Hilversum en Den Haag met ruim 400 Oekraïense vluchtelingen. De gemeenten Ede, Amstelveen, Venlo, Utrecht en Almere hebben elk meer dan 300 Oekraïners ingeschreven. Ameland, Schiermonnikoog, Woudenberg en Best zijn de enige gemeenten die nog geen mensen uit Oekraïne hebben geregistreerd.

Vergeleken met het aantal inwoners voert Renswoude in de provincie Utrecht de lijst aan. Op elke duizend inwoners zijn daar veertien Oekraïners geregistreerd. Daarna volgen Noord-Beveland (Zeeland), Montfoort (Utrecht), Westerwolde (Groningen) en Oldebroek (Gelderland). "Dit komt vaak door lokale initiatieven om grote groepen vluchtelingen op te vangen in bijvoorbeeld een leegstaand kantoorpand", aldus het CBS.

In totaal zijn 27.123 mensen uit Oekraïne ingeschreven in Nederland. Bijna 10.000 van hen werden geregistreerd in de twee weken van 12 maart tot en met 3 april, afgelopen zondag. Dat is ruim twee keer zo veel als het aantal nieuwkomers uit alle andere landen bij elkaar in die periode.

Van de volwassen Oekraïners die zijn ingeschreven is 80 procent vrouw. Dat komt doordat mannen van 18 tot en met 60 jaar oud het land niet mogen verlaten. Zij moeten beschikbaar zijn om mee te vechten tegen de Russen.

Mensen die in Oekraïne woonden maar een andere nationaliteit hebben, mogen zich ook in Nederland inschrijven. Het gaat om ongeveer 5 procent van de totale groep. Deze mensen komen onder meer uit Nigeria en Syrië, maar er zitten ook relatief veel terugkerende Nederlanders tussen.

Zelenski: situatie Borodjanka nog aanzienlijk erger dan Boetsja

23:41 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdagavond gewaarschuwd dat de situatie in het stadje Borodjanka nog 'aanzienlijk erger' is dan in het naburige Boetsja. De moord op burgers en de op straat achtergelaten lijken zorgden voor afschuw in de wereld. Het sterke vermoeden van oorlogsmisdaden door de Russische troepen leidde tot strengere sancties. Moskou ontkent burgerdoelen te hebben aangevallen.

In Borodjanka heeft de invasiemacht mogelijk nog gruwelijker huisgehouden. De Oekraïense procureur-generaal Irina Venediktova meldde dat onder de puinhopen van twee gebombardeerde wooncomplexen 26 lichamen zijn geborgen. Ze vermoedt dat er nog veel meer slachtoffers zijn te betreuren gezien de luchtaanvallen. Eerder in de week sprak ze al van honderden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen