Internationaal9 apr '22 10:10Aangepast op 9 apr '22 18:40

Liveblog | Evacuaties uit Kramatorsk gaan na raketaanval door, bijna 4,5 miljoen Oekraïners zijn land ontvlucht

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 45 van de oorlog in Oekraïne. De regering van Oekraïne roept buitenlandse bondgenoten op meer wapens te leveren en strengere sancties in te voeren tegen Rusland vanwege de raketaanval op een treinstation in Kramatorsk, dat zei president Volodimir Zelenski in een videoboodschap. Oekraïne zegt dat het Russische leger achter de raketaanval zit, maar Moskou ontkent verantwoordelijk te zijn.

People wait for a bus as a children looks at the sky, a day after a rocket attack at a train station, in Kramatorsk, on April 9, 2022. At least 52 people were killed, including five children, following a rocket attack on April 8 on a train station in the eastern Ukrainian city of Kramatorsk that is being used for civilian evacuations, according to Donetsk region governor. FADEL SENNA / AFP
People wait for a bus as a children looks at the sky, a day after a rocket attack at a train station, in Kramatorsk, on April 9, 2022. At least 52 people were killed, including five children, following a rocket attack on April 8 on a train station in the eastern Ukrainian city of Kramatorsk that is being used for civilian evacuations, according to Donetsk region governor. FADEL SENNA / AFP (ANP / AFP)

'We moeten ons voorbereiden op dat China gaat proberen Taiwan in te nemen'

18:39 | China blijft zich op de vlakte houden als het gaat om de oorlog in Oekraïne. Europa moet doorzien wat er schuil gaat achter de vriendschap tussen Rusland en Oekraïne. Daarnaast moet het Westen leren van de gemaakte fouten, zegt sinoloog Henk Schulte Nordholt in BNR De Wereld: 'Achteraf zeggen we altijd dat we ons beter hadden moeten voorbereiden, zoals nu ook met de oorlog in Oekraïne. Laten we in de omgang met China een keer op de feiten vooruitlopen.'

EU-ambassade in Kiev weer operationeel

18:30 | De ambassade van de Europese Unie in Kiev is zes weken na de Russische inval in Oekraïne weer operationeel. Ambassadeur Matti Maasikas maakte dat zaterdag bekend. Hij plaatste op Twitter een foto van het gebouw waar de delegatie gevestigd is met de EU-vlag er wapperend voor.

Voorlopig moet Maasikas het werk hervatten met een kleine ploeg assistenten. De dag na het uitbreken van de oorlog werden alle medewerkers geëvacueerd. Een kernteam vertegenwoordigde de EU daarna vanuit Rzeszow in het zuiden van Polen.

Johnson bezoekt Kiev en praat met Zelenski over meer steun

17:01 | De Britse premier Boris Johnson is zaterdag op bezoek gegaan in Kiev om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski te overleggen over extra financiële en militaire hulp. Johnson wilde Zelenski ontmoeten 'om solidariteit te tonen met het Oekraïense volk', zei een woordvoerder van Downing Street.

'Ze zullen de steun van het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne voor de lange termijn bespreken en de premier zal een nieuw pakket aan financiële en militaire hulp bekendmaken.' Volgens het bureau van Zelenski spraken beide leiders elkaar in eerste instantie onder vier ogen.

Johnsons reis naar Oekraïne was niet van tevoren aangekondigd en komt op een moment dat Rusland bezig is zijn troepenmacht in het oosten van het land te verzamelen. De Britse premier had eerder op de dag via Twitter laten weten dat het VK meer defensieve wapens naar Oekraïne gaat sturen en 'in samenwerking met de G7-partners elke pijler onder de Russische economie als doelwit zal nemen om ervoor te zorgen dat Poetin niet in zijn opzet slaagt'.

Ruim 10 miljard euro bijeen voor vluchtelingen Oekraïne

16:59 | Internationaal is ruim 10 miljard euro toegezegd om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Het bedrag kwam bij elkaar op een donorconferentie in de Poolse hoofdstad Warschau, meldde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Brussel zelf draagt 1 miljard bij.

De bijeenkomst vormde het hoogtepunt van de inzamelingscampagne Stand up for Ukraine. Vele tientallen artiesten en beroemdheden hadden zich erbij aangesloten. Organisatoren waren de Europese Commissie en Canada, in samenwerking met de niet-regeringsorganisatie Global Citizen.

Polen werd gekozen als locatie, omdat het land het grootste gedeelte van de miljoenen Oekraïners opvangt die de oorlog in hun land ontvluchten.

Oekraïne nog steeds bereid tot overleg met Rusland

15:47 | Oekraïne is nog steeds bereid tot overleg met Rusland om de oorlog te stoppen, zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De gesprekken tussen de strijdende partijen liepen vast na de ontdekking van wreedheden in bevrijde, door Russische troepen verlaten Oekraïense steden, die Zelenski oorlogsmisdaden noemt. Ook dreigt een groot Russisch offensief in het oosten.

'Wij zijn bereid te vechten en tegelijkertijd te zoeken naar diplomatieke wegen om deze oorlog te stoppen', stelde Zelenski tijdens een persconferentie met de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer. De regeringsleider bracht een solidariteitsbezoek aan de hoofdstad Kiev. Hij ging ook naar Boetsja, een voorstad waar Russen mogelijk oorlogsmisdaden begingen.

Oekraïne verzamelt informatie over oorlogsmisdaden op website

15:15 | De Oekraïense regering spoort burgers aan op een speciaal daarvoor gemaakte website informatie te verzamelen over de oorlogsmisdaden die Rusland heeft begaan sinds de invasie in Oekraïne. Oekraïners kunnen op de webpagina hun eigen waarnemingen vertellen en bewijs zoals foto's of video's bijvoegen.

Het vastleggen van het bewijs van deze wandaden moet ervoor zorgen dat de oorlogsmisdadigers niet aan hun straf ontkomen, zei minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zaterdag op Twitter.

Op de website zijn ooggetuigenverslagen en foto's te zien van moord, verkrachting en martelen van burgers door Russische militairen. Onder meer in Boetsja, ten westen van de hoofdstad Kiev, zijn veel burgers gevonden die zijn doodgeschoten door Russen.

Aantal gevluchte Oekraïners nadert de 4,5 miljoen

13:25 | Het aantal Oekraïners dat het Russische oorlogsgeweld is ontvlucht, nadert de 4,5 miljoen. Inmiddels zijn er ruim 4,4 miljoen naar het buitenland vertrokken sinds de Russische invasie op 24 februari, meldt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

Europa heeft sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo'n stroom vluchtelingen gezien. Ongeveer 90 procent zijn vrouwen en kinderen. De Oekraïense autoriteiten verbieden ​​het vertrek van mannen die kunnen vechten. Ook ongeveer 210.000 niet-Oekraïners zijn het land ontvlucht.

De VN schatten het aantal binnenlandse ontheemden onlangs op 7,1 miljoen. In totaal hebben dus meer dan 11 miljoen mensen, meer dan een kwart van de bevolking, hun huis moeten verlaten. Voor de oorlog werd Oekraïne bevolkt door meer dan 37 miljoen mensen in de door de regering in Kiev gecontroleerde gebieden. Dus zonder de Krim die in 2014 door Rusland werd geannexeerd en de oostelijke gebieden die datzelfde jaar onder controle kwamen ​​van pro-Russische separatisten.

Evacuaties uit Kramatorsk gaan door, ook na raketaanval op station

12:31 | Uit vrees voor een groot Russisch offensief is zaterdag de evacuatie van burgers uit het Oost-Oekraïense Kramatorsk voortgezet, een dag na een dodelijke raketaanval op het treinstation van de stad. Daarbij kwamen ruim vijftig mensen om het leven. Omdat het station nog gesloten blijft, worden nu vooral busjes ingezet.

Bij de evacués zijn tientallen overlevenden van de aanval. Zij brachten de nacht door in een kerk niet ver van het station.

Volgens de laatste cijfers van de regionale autoriteiten werden 52 mensen gedood en raakten 109 gewond bij het bombardement op het drukke station, het belangrijkste centrum van de evacuaties in dat deel van de regio Donbas dat onder Oekraïense controle is. Volgens Oekraïne zat Rusland achter de raketbeschieting, Moskou ontkent.

Italië is van plan de ambassade in Kiev onmiddellijk na Pasen te heropenen

11:55 | Italië is van plan zijn ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev onmiddellijk na Pasen te heropenen, zei minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio zaterdag, en meldt Reuters.

'We waren de laatsten die Kiev verlieten en we zullen een van de eersten zijn die teruggaan', zei Di Maio na een bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken om de oorlog in Oekraïne te bespreken.

'Tegelijkertijd moeten we de diplomatieke druk opvoeren om de Russische president Vladimir Poetin aan de onderhandelingstafel te krijgen en een staakt-het-vuren te bereiken.'

Rusland beschuldigt YouTube van blokkeren kanaal parlement

11:45 | Rusland beschuldigt videoplatform YouTube ervan het kanaal van het Russische parlement, Douma-TV, te hebben geblokkeerd. Rusland zegt dat dit consequenties gaat hebben voor YouTube.

Voorzitter van de Doema Vjatjeslav Volodin zegt dat hiermee de rechten van Russen worden geschonden. Volgens een woordvoerder van de Russische regering heeft YouTube 'zijn eigen graf gedolven'. Douma-TV is onder meer in Nederland niet meer te vinden op YouTube.

De kans bestaat dat Rusland de toegang tot Google blokkeert. Dat deed het land eerder al bij Instagram en Facebook. Een rechter besloot daarna dat Russen toch toegang moeten kunnen krijgen tot de sociale media.

De videowebsite blokkeerde in maart meerdere Russische overheidskanalen. Daardoor liepen de spanningen tussen moederbedrijf Alphabet en Rusland al hoog op.

S&P: Faillissement Rusland dreigt door gedeeltelijke terugbetaling in Roebels

10:51 | Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P Global) meent dat Rusland in gebreke is gebleven bij het terugbetalen van staatsleningen in buitenlandse valuta's, dat meldt Bloomberg. De oorzaak is dat Rusland een deel van een lening in dollars, in roebels terugbetaalde. Als er niet binnen dertig dagen alsnog een betaling in dollars komt, zorgt dat tot een faillissement.

'Betere afspraken nodig over herverdeling Oekraïners'

09:00 | De Europese Unie moet duidelijker afspraken maken over de herverdeling van Oekraïense vluchtelingen over de verschillende landen, stelt hoogleraar internationaal vluchtelingenrecht aan de Universiteit van Amsterdam Marjoleine Zieck, en meldt persbureau ANP. Het is volgens haar niet alleen rechtvaardig, maar kan ook onrust onder de bevolking van Europese landen voorkomen als de crisis langer duurt.

Sinds de Russische inval in Oekraïne eind februari zijn ruim 4,3 miljoen mensen het land ontvlucht. In Nederland zijn op dit moment ongeveer 27.000 vluchtelingen uit Oekraïne geregistreerd. Omdat Oekraïners zich niet verplicht hoeven te registreren, zijn er hier waarschijnlijk meer. Op basis van de registraties vangt Polen momenteel negentig keer zoveel Oekraïners op als Nederland.

De EU-landen werden het begin vorige week eens over een aantal maatregelen die de stroom vluchtelingen uit Oekraïne in goede banen moet leiden. Maar de afspraken zijn niet concreet en ook niet dwingend, legt Zieck uit. Wel wordt de komende gekeken naar welke Europese landen mogelijk het zwaarst onder druk komen te staan. Als een land overloopt, moet actie worden ondernomen. 'Maar het plan geeft niet aan wat die actie inhoudt.'

De verdeling van vluchtelingen uit Oekraïne is nu ongelijk en staat vooral in het teken van spontaan hulp bieden, zegt Zieck. 'Europa komt van een tijd van pushbacks', zegt ze verder: het letterlijk terugduwen van vluchtelingen de grenzen van Europa over. 'Dus wat als de Oekraïners hier jaren moeten blijven? Hoe welkom zijn ze dan nog?'

De hoogleraar vindt het 'onbegrijpelijk' dat er zo lang wordt gewacht met het concreet maken van de plannen voor een eerlijke verdeling van verantwoordelijkheid voor de opvang van de vluchtelingen. Ze wijst erop dat een land als Nederland sowieso relatief weinig te klagen heeft. 'In bijvoorbeeld Libanon is een op de vier of vijf mensen vluchteling. Dat kan een land helemaal niet bolwerken. Natuurlijk hebben we in Nederland woningnood. Maar ieder land zal iéts hebben. We moeten de verantwoordelijkheid verdelen.'

IMF opent rekening voor steungeld Oekraïne

08:47 | Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een rekening geopend voor Oekraïne. Landen die geld willen doneren kunnen dat via die rekening geven in bijvoorbeeld grote valuta's of zogeheten bijzondere trekkingsrechten. Dat zijn rekeneenheden binnen het IMF die alle aangesloten landen hebben. Het fonds maakt het geld vervolgens over naar de Oekraïense rekening.

Volgens het IMF kunnen donorlanden op deze manier gebruik maken van de geteste infrastructuur van dat instituut om veilig en snel geld aan Oekraïne over te kunnen maken. Canada maakte recent al bekend 1 miljard Canadese dollar, omgerekend ruim 730 miljoen euro, aan Oekraïne te schenken. Dat land maakt als eerste gebruik van de nieuwe rekening, maar andere landen en organisaties kunnen op die manier ook geld storten.

Van het IMF kreeg Oekraïne vorige maand al een noodlening van 1,4 miljard dollar, omgerekend een kleine 1,3 miljard euro. Het fonds schat in dat de Oekraïense economie met 25 tot 35 procent zou kunnen krimpen.

Rusland en Oekraïne akkoord over tien evacuatieroutes

08:24 | Rusland en Oekraïne hebben een akkoord bereikt over tien evacuatieroutes voor burgers, die zaterdag open moeten gaan. Volgens vicepremier Irina Veresjtsjoek kunnen burgers uit onder meer Marioepol met eigen vervoer vluchten. Het is niet bekend waar de andere negen routes zijn.

De twee landen overleggen vaker over zogeheten humanitaire corridors, waardoor mensen uit belegerde steden en regio's naar veiligere plekken kunnen gaan. Vrijdag wisten 6600 mensen uit de oorlogsgebieden te vluchten door de corridors. Rusland heeft de humanitaire corridors regelmatig geschonden door aanvallen uit te voeren in de buurt van de routes.

VK: Russen blijven burgers aanvallen in Oekraïne

07:41 | Het Russische leger blijft burgers in Oekraïne aanvallen, melden de Britse inlichtingendiensten. Als voorbeeld noemen de Britten de ruim vijftig doden die vrijdag vielen bij een raketaanval op de stad Kramatorsk. Rusland ontkent al sinds het begin van de invasie dat het niet-strijdende Oekraïners aanvalt.

De Britse inlichtingendiensten zien dat de Russische strijdkrachten zich focussen op het oosten en zuiden van Oekraïne, wat andere landen ook al meldden. De focus ligt volgens de Britten op de regio Donbas en de steden Marioepol en Mikolajiv. Het doel van de Russen is om daar een landverbinding te realiseren tussen de Donbas en schiereiland De Krim. Volgens de Britten gaat dat moeizaam door het hevige verzet van de Oekraïense soldaten.

Het aantal Russische luchtaanvallen in het oosten en zuiden van het land is flink toegenomen, zegt de Oekraïense gouverneur van Loehansk. Volgens de gouverneur moeten er nog veel mensen worden geëvacueerd uit de regio.

AD: Nederland heeft het falend sanctiebeleid aan zichzelf te wijten

04:25 | Nederland heeft het aan zichzelf te wijten dat het 'slechts' een half miljard aan Russische tegoeden bevroor, dat meldt Het AD. Experts op het gebied van sanctie- en belastingrecht stellen dat ons land jarenlang constructies mogelijk maakte waarmee vermogens verborgen zijn. Daardoor kunnen bezittingen nu amper worden opgespoord.

Deze week bleek dat voor 516 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren is. Dat is volgens critici maar een klein deel van wat er daadwerkelijk moet zijn; 20 miljard euro volgens De Nederlandsche Bank. Het is nog helemaal niet gelukt om vastgoed binnen onze landsgrenzen te koppelen aan Russen op de EU-sanctielijst.

Experts zeggen dat veel Russische bezittingen uit het zicht verdwenen zijn, met fiscale constructies die Nederland zelf heeft opgezet. 'Dit is echt een uitwas van ons eigen beleid', zegt Yvo Amar, advocaat in het sanctierecht, tegen de krant. 'We hebben enorm gepromoot dat we een prettig vestigingsklimaat hebben. Voor buitenlandse partijen was het heel duidelijk dat ze op een bepaalde manier zaken konden doen. Dit is het gevolg.'

Grote donorconferentie voor Oekraïense vluchtelingen in Warschau

03:30 | In de Poolse hoofdstad Warschau is zaterdagmiddag een grote donorconferentie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het is het hoogtepunt van de inzamelingscampagne Stand up for Ukraine. Vele tientallen artiesten en beroemdheden hebben zich hierbij aangesloten. Het is georganiseerd door de Europese Commissie en Canada, in samenwerking met non-gouvernementele organisatie Global Citizen.

De conferentie wordt geleid door voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Poolse president Andrzej Duda. De Canadese premier Justin Trudeau doet vanuit eigen land via een videoverbinding mee. Polen werd gekozen als locatie, omdat het land het grootste deel van de miljoenen Oekraïners opvangt die de oorlog in hun land ontvluchten. De organisatoren hopen op miljarden euro's van landen en organisaties.

Sinds de Russische aanval op Oekraïne 24 februari begon, zijn meer dan 11 miljoen van de ruim 41 miljoen inwoners gevlucht. Meer dan 4,3 miljoen zijn de grens over gevlucht en meer dan 7 miljoen mensen zijn binnen eigen land op de vlucht. Van de vluchtelingen staken de meesten, 2,5 miljoen mensen, de Poolse grens over

VS: Russen verzamelen extra troepen over de grens bij Charkov

03:10 | Het Russische leger trekt volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie duizenden extra soldaten samen aan de grens bij de Oekraïense stad Charkov. Een woordvoerder van het Pentagon zei vrijdag dat de Russen hun troepenmacht daar nu concentreren om zich te focussen op de verovering van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne.

De extra Russische eenheden verzamelen zich volgens zegsman John Kirby bij de Russische grensstad Belgorod. Het zou gaan om een toename van tien bataljons, wat zou duiden op zeker zesduizend extra manschappen.

Eerder meldde het Britse leger al op basis van inlichtingendiensten dat de Russen teruggetrokken zijn uit Noord-Oekraïne en zich hergroeperen om verder zuidwaarts te trekken richting de Donbas. Kirby stelde dat het Kremlin mogelijk tienduizenden reservisten op de been wil brengen als versterking. Ook waarschuwde hij voor hevige gevechten in de Donbas.

Oekraïne wil meer wapens en sancties na raketaanval in Kramatorsk

01:31 | De Oekraïense regering roept zijn buitenlandse bondgenoten op meer wapens te leveren en strengere sancties in te stellen tegen Rusland vanwege de bloedige raketaanval op een treinstation in Kramatorsk. Door die aanval in de oostelijke regio Donetsk kwamen volgens gouverneur Pavlo Kirilenko vrijdag zeker 52 mensen om, onder wie vrouwen en kinderen die de stad probeerden te verlaten. De stad is een van de belangrijkste evacuatiepunten in Oost-Oekraïne.

Oekraïne zegt dat het Russische leger achter de raketaanval zit, maar Moskou ontkent met klem verantwoordelijk te zijn. President Volodimir Zelenski zei vrijdagavond dat Rusland met de raketaanval bewust een burgerdoelwit onder vuur nam. Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben de aanval scherp veroordeeld.

'Wij verwachten een sterke wereldwijde reactie op deze oorlogsmisdaad', zei Zelenski in een vrijdagavond gepubliceerde videoboodschap over de aanval op het station. 'Elke vertraging in het leveren van wapens aan Oekraïne, elke weigering, kan alleen betekenen dat de politici in kwestie het Russische leiderschap meer willen helpen dan ons.' Zelenski roept onder meer op tot een embargo op Russische energiebronnen en wil dat alle banken uit het land afgesneden worden van internationale betalingssystemen.

Ombudsvrouw Oekraïne: Russen verkrachtten minderjarigen in Boetsja

00:01 | Russische militairen hebben volgens de Oekraïense ombudsvrouw voor mensenrechten minderjarigen verkracht in Boetsja. Een 14-jarig meisje in de voorstad van Kiev zou zwanger zijn geraakt na door vijf mannen te zijn aangevallen en ook een 11-jarige jongen uit Boetsja is slachtoffer geworden, stelt ombudsvrouw Ljoedmila Denisova in een bericht op sociale media.

De beschuldigingen aan het adres van Moskou zijn moeilijk te verifiëren. Eerder zei een lokale bestuurder dat ook in de zuidelijke regio Cherson Oekraïense burgers slachtoffer zijn geworden van verkrachting. Daarbij zouden een 16-jarige zwangere vrouw en een vrouw van 78 jaar oud zijn aangevallen.

Oekraïne beschuldigt Rusland van oorlogsmisdaden in Boetsja, waar onlangs een bloedbad aan het licht kwam. Na de aftocht van de Russen uit die plaats werden er honderden gedode burgers gevonden. Het Kremlin ontkent in alle toonaarden iets met de burgerdoden te maken te hebben en zegt dat het door Oekraïne in scène is gezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen