Internationaal12 apr '22 06:29

Centraal-Europese landen liggen overhoop met elkaar door Rusland

Auteur: BNR Webredactie

De ministers van Buitenlandse Zaken van Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Slovenië komen vandaag bijeen in Tsjechië om de oorlog in Oekraïne te bespreken. De ontmoeting komt op een spannend moment, omdat er spanningen zijn tussen deze Centraal-Europese landen, zo vertelt Oost-Europa-correspondent Stefan Bos.

De landen die ook vertegenwoordigd zijn in de Visegrad-groep (met uitzondering van Oostenrijk en Slovenië en inclusief Polen), liggen in conflict met elkaar over de behandeling van Rusland. Vooral de Hongaarse premier Viktor Orban ligt overhoop met de rest. Hij staat op relatief goede voet met Rusland en president Vladimir Poetin. Zo vertelde Orban afgelopen week nog bereid te zijn om Rusland in roebels te betalen voor het Russische gas, als het land eist dat er in die valuta betaald moet worden. 'Je ziet nu dat Hongarije steeds meer geïsoleerd in die groep landen, doordat Orban goede banden wil onderhouden met Poetin', merkt de correspondent in Hongarije op.

(ANP / AFP)

Ook Polen lag al een tijdje onder een vergrootglas bij de Visegrad-landen. Door de oorlog in Oekraïne is het land inmiddels wel op betere voet gekomen met de andere Centraal-Europese landen. 'Polen zegt dat Hongarije veel harder moet zijn richting Rusland.' De ontmoeting zal dan ook volledig in het teken staan van de oorlog en hoe er omgegaan moet worden met Rusland, verwacht Bos.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De correspondent ziet het zelfs voor zich dat Hongarije uit de Visegrad-groep wordt geknikkerd. 'Je ziet dat de verschillen groeien. Dat komt mede door de nieuwe, minder populistische regeringen in Tsjechië en Slowakije. Daarnaast heb je nog Polen die het hebben gehad met Hongarije, vanwege die relatie met Rusland. Wellicht dat die landen zelf verder gaan, zonder Hongarije.'

EU-subsidies

Normaal gesproken zijn vooral Polen en Hongarije dikke mik met elkaar. Onder andere in de EU trekken de landen veelvuldig op, om het Europese beleid tegen te werken. 'Orban had juist gehoopt van deze landen steun te krijgen, onder meer in zijn gevecht tegen de Europese Unie over de rechtsstaat in Hongarije. Het land krijgt al minder miljarden uit de EU, vanwege de bezorgdheid om de rechtsstaat. Het is voor Orban heel vervelend als je dan geen steun meer krijgt van je medestanders en hun buurlanden', aldus Bos.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen