Internationaal13 apr '22 06:04Aangepast op 19 okt '22 11:24

Biden beschuldigt Poetin van genocide

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische wreedheden in Oekraïne voor het eerst met volkenmoord in verband gebracht. Hij verwees naar de Russische president Vladimir Poetin als een dictator die de oorlog verklaart en genocide pleegt.

Biden sprak tijdens een bezoek aan de Amerikaanse staat Iowa over de gestegen brandstofprijzen: 'Je gezinsinkomen, je mogelijkheid je tank vol te gooien, niets daarvan mag afhangen van of een dictator aan de andere kant van de wereld de oorlog verklaart en genocide pleegt.' De Amerikaanse regering en haar bondgenoten doen er alles aan om te voorkomen dat Poetin zijn energiebronnen gebruikt als wapen tegen Amerikaanse families, families in Europa en over de hele wereld, vervolgde de president.

(ANP / AFP)

'Bewijs stapelt zich op'

Na vervolgvragen over zijn gebruik van de term 'genocide' bleef Biden bij zijn uitspraak. 'Ik noemde het genocide omdat het steeds duidelijker is geworden dat Poetin gewoon het idee probeert uit te roeien dat het mogelijk is Oekraïens te zijn', zei hij. 'En het bewijs (voor genocide) stapelt zich op.' Daarmee wilde hij overigens niet zeggen dat Rusland zich in juridische zin aan volkenmoord schuldig maakt. Het is aan de juristen om internationaal te beslissen of het zo gekwalificeerd kan worden, maar het lijkt me zeker zo', zei hij.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Dit keer geen oprisping

De bewoordingen die Biden gebruikt tegenover Poetin worden steeds feller. Eerst noemde hij Poetin al een oorlogscrimineel, later zei hij zelfs 'die man kan toch geen president blijven?', waarna hij werd teruggefloten door zijn communicatieteam. 'Het klonk ineens alsof de VS een regimeverandering wilde in Rusland. Dat is niet de bedoeling en ook niet het officiële standpunt', vertelt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Daar speelden emoties bij. Die boosheid hoorde je nu ook wel. Eerder was Biden nog wel terughoudend met het gebruik van het woord 'genocide'. Hij zei deze maand nog dat het niet de goede woord was, maar hij had het wel over 'oorlogsmisdaden'. Maar dit was een goed voorbereide toespraak, hij las het ook voor. Dit was geen oprisping, maar echt het officiële standpunt vanuit het Witte Huis', meent Postma.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski had de Russische troepen al beschuldigd van genocide, later nam ook de Britse premier Boris Johnson het woord in de mond na de ontdekking van talrijke burgerdoden in de door Rusland tijdelijk bezette Oekraïense stad Boetsja.

Lees ook | HRW: Russen martelden inwoners van Izjoem


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen