Internationaal11 apr '22 13:55

Rusland waarschuwt Zweden en Finland

Auteur: BNR Webredactie

Rusland heeft Finland en Zweden gewaarschuwd niet toe te treden tot de NAVO. Dit heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov tegen verslaggevers gezegd. Peskov noemde de NAVO een instrument 'dat gericht is op confrontatie' en zei dat toetreding van Zweden en Finland geen stabiliteit in Europa zou brengen.

De Zweedse premier Magdalena Andersson bezoekt de NAVO-oefening Cold Response in Noorwegen in maart
De Zweedse premier Magdalena Andersson bezoekt de NAVO-oefening Cold Response in Noorwegen in maart (ANP / TT News Agency / Anders Wiklund)

Lees ook | Oud-minister Hillen: 'Ik vond bezuinigingen op defensie vreselijk'

Al langer heeft het er alle schijn van dat beide landen tot de NAVO overwegen. Amerikaanse functionarissen verwachten dat de Noordse buurlanden zich mogelijk al in juni kandidaat zullen stellen voor het lidmaatschap van de alliantie. Een stap die Washington naar alle waarschijnlijkheid zal steunen. Daarmee groeit de NAVO uit tot een organisatie van 32 leden. Ambtenaren van het Amerikaanse Buitenlandministerie zeiden vorige week dat er besprekingen hadden plaatsgevonden tussen de NAVO-leiders en de ministers van Buitenlandse Zaken van Helsinki en Stockholm.

Lees ook | NAVO: oorlog kan nog maanden of jaren duren

Strategische blunder

Eerder noemden Amerikaanse defensiefunctionarissen de invasie van Moskou in Oekraïne een 'enorme strategische blunder' die waarschijnlijk tot een uitbreiding van de NAVO zal leiden, iets dat de Russen juist wilden voorkomen. Zo eiste Rusland aan de vooravond van de invasie dat het bondgenootschap zou instemmen met het stopzetten van toekomstige uitbreidingen. De oorlog heeft geleid tot de ontplooiing van meer NAVO-troepen op zijn oostflank en tot een toename van de publieke steun voor het Zweedse en Finse lidmaatschap.

Finse parlementsleden zullen naar verwachting deze week al een veiligheidsrapport van inlichtingendiensten ontvangen en premier Sanna Marin zei te verwachten dat haar regering 'voor midzomer de discussie zal beëindigen' over de vraag of zij een verzoek om lidmaatschap zal indienen. Finland deelt een 1.340 km lange grens met Rusland en is geschokt door de Russische invasie in Oekraïne. Beide landen voerden tussen 30 november 1939 en 13 maart 1940 oorlog, de zogeheten Winteroorlog. Finland werd toen niet verslagen, maar moest delen van zijn grondgebied aan Rusland afstaan.

Lees ook | 'Het zou goed kunnen dat aanvraag NAVO-lidmaatschap Finland vandaag komt'

Russische represailles

In zijn verklaring waarschuwde Peskov dat het bondgenootschap 'niet het soort bondgenootschap is dat vrede en stabiliteit waarborgt, en dat verdere uitbreiding ervan geen extra veiligheid voor het Europese continent zal brengen'. Vorige week zei Peskov dat Rusland 'het evenwicht zou moeten herstellen' door eigen maatregelen te nemen wanneer Zweden en Finland zich bij de NAVO zouden aansluiten. En in februari waarschuwde de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, voor 'militaire en politieke gevolgen' als de landen zouden toetreden tot het blok.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in dit liveblog

Verhoging defensiebudget

Ondanks de dreigementen hebben beide landen hun kandidatuur doorgezet en hun defensie-uitgaven opgevoerd. Maandag kondigden legerleiders in Helsinki een nieuw plan aan om 14 miljoen euro uit te trekken voor de aankoop van drones voor het Finse leger en vorige maand zeiden Zweedse ambtenaren dat ze de defensie-uitgaven in 2022 met 3 miljard kronen (290 miljoen euro) zouden verhogen.

Lees ook | Britten schroeven militaire aanwezigheid Poolgebied op

Gerelateerde artikelen