Bouwmeester vermoedt dat Rusland in eerste instantie een soort 'blitzkrieg' wilde uitvoeren om zo vrijwel het hele land te veroveren. De Oekraïense hoofdstad Kiev zou dan de kers op de taart van de verovering zijn 'als bakermat van de Russische cultuur', volgens Bouwmeester. Nu die 'blitzkrieg' geen optie meer is, lijkt Rusland de oude oorlogsvoering van stal te halen, die lijkt op wat er in Syrië en Tsjetsjenië is gebeurd: totale verwoesting. 'De rest van Oekraïne staat een heel zwaar lot te wachten, in vergelijking met de Tsjetsjeense oorlog, waar alle steden tot as werden gebracht', denkt de historicus.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne
De gruwelijkheden die Rusland uitvoert zullen dan ook niet weinig veranderen ten opzichte van die oorlog, zegt Bouwmeester. 'Rusland houdt geen rekening met het oorlogsrecht of mensenrechten. Het gebruik van chemische wapens is dan ook niet uit te sluiten', meent Bouwmeester. Rusland hoopt met de terugtrekking uit het noorden van Oekraïne dat de poging om de hele Donbas-regio over te nemen, wel slaagt. Zou Oekraïne dan misschien die regio vrijwillig moeten afstaan, om verder bloedvergieten te voorkomen? 'Een heel onverstandige keuze', vindt Bouwmeester. 'Het Russische idee van denazificatie komt eigenlijk neer op de-Oekraïnisering. De terreur tegen de Oekraïense bevolking van de Donbas zal dan ook niet ophouden', denkt Bouwmeester.
Betere onderhandelingspositie
Een vredesakkoord lijkt dan ook ver weg. Toch zal het Westen kunnen helpen om Oekraïne een betere onderhandelingspositie te geven in de oorlog. 'Dan moeten de wapenleveranties opgeschroefd worden en de economische sancties doorgezet worden, met een duidelijke strategie erachter', aldus Bouwmeester.