'Het ging om duizeligheid, misselijkheid en nog wat andere klachten die niet duiden op het gebruik van bijvoorbeeld een zenuwgas. Daarnaast hebben mensen niets geroken of gezien, zoals verkleuring van de lucht. En dan is het heel moeilijk om te zeggen dat het een gasaanval is geweest', zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies.

'Het is daarnaast ook vreselijk moeilijk om dit te bevestigen. Je moet eigenlijk met een scheikundedoos naar binnen en allerlei monsters nemen en analyseren. Dat is op dit moment een onmogelijke zaak en het is maar zeer de vraag of er iets uit het onderzoek komt.'
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zei op Twitter dat ze 'samen met partners' er hard aan werkt details te verifiëren. 'Elk gebruik van dit soort wapens zou een gevoelloze escalatie in dit conflict betekenen en we zullen Poetin en zijn regime ter verantwoording roepen', aldus Truss.
Maar Wijninga denkt dat dat lastig is. 'Als Marioepol is ingenomen komen we er helemaal niet meer in. En stel dat de stad wel heroverd wordt door Oekraïne, dan gaat er veel tijd overheen en is het nog maar de vraag of je dan nog wat aantreft', zegt Wijninga.
Lees ook | EU beschuldigt Rusland van oorlogsmisdaden
Chemische wapens
Al sinds het begin van de oorlog houdt Oekraïne er rekening mee dat de Russen chemische wapens gaan inzetten. 'Het kan altijd gebeuren, maar in feite wordt het nog niet verwacht', zegt Wijninga.
'De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben niet aangegeven dat ze verwachten dat het snel gaat gebeuren. Het was Joe Biden die heeft gezegd dat het kan gebeuren, maar dat was vooral om Poetin voor te zijn. Tot nu toe is niet gebleken, ook niet van Amerikaanse kant, dat Poetin aanstalten maakt om dit soort wapens te gebruiken.'
Volg het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne via ons liveblog