Internationaal13 apr '22 06:21Aangepast op 13 apr '22 07:45

Dit is de opgepakte Viktor Medvedtsjoek: de Oekraïense bondgenoot van Poetin

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense geheime dienst heeft 'bij een speciale operatie' een nauwe Oekraïense bondgenoot van Moskou opgepakt die voortvluchtig was. Het gaat om de pro-Russische jurist, zakenman en politicus Viktor Medvedtsjoek, die door de Russische president Vladimir Poetin een persoonlijke vriend wordt genoemd. De Oekraïense president Volodimir Zelenski maakte de arrestatie dinsdagavond bekend.

Medvedtsjoek is de leider van de grootste oppositiepartij in Oekraïne, die ook gezien wordt als een verlengstuk van het Kremlin. Medvedtsjoek is een goede vriend van Poetin met wie hij geregeld op vakantie gaat en Formule 1-wedstrijden bezoekt, zo schreef The Washington Post eerder.

Deze foto verspreidde de Oekraïense president Zelenski bij het nieuws dat Medvedtsjoek werd opgepakt.
Deze foto verspreidde de Oekraïense president Zelenski bij het nieuws dat Medvedtsjoek werd opgepakt.

Ook het feit dat Poetin de peetvader van de dochter van de Oekraïense oligarch is, laat zien hoe nauw de banden tussen de twee zijn. Voor die banden met Rusland werd Medvedtsjoek in mei vorig jaar onder huisarrest geplaatst. Hij werd daarnaast veroordeeld voor onder meer het financieren van terrorisme, door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne, en voor verraad.

Staatsbezoeken

'Poetin en Medvedtsjoek kennen elkaar sinds de tijd dat de oligarch het hoofd van de administratie was van de toenmalige Oekraïense president Koetsjma', vertelt Rusland-correspondent Joost Bosman. 'Poetin was toen nog maar een paar jaar president, en ze kwamen elkaar bij staatsbezoeken tegen. (...). Poetin heeft toen ingestemd met het peetvaderschap en sindsdien zijn ze goed bevriend en hebben ze vakanties doorgebracht.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Volgens Bosman werd Medvedtsjoek als een 'paard van Troje' gezien in Oekraïne. 'Zijn pro-Russische partij werd tweede bij de parlementsverkiezingen. Ook had hij twee televisiezenders die volgens Zelenski 'pure propaganda' uitzonden en mensenlevens in de Donbas kostte. Die zenders werden begin vorig jaar gesloten en enkele maanden later kreeg Medvedtsjoek zelf huisarrest', zo beschrijft Bosman.

Ruilen voor krijgsgevangenen

Zelenski wil de Oekraïense oligarch uiteindelijk gaan ruilen voor krijgsgevangenen die Rusland in handen heeft. In een toespraak zei Zelenski dat het 'belangrijk is voor onze veiligheidstroepen en strijdkrachten om een dergelijke mogelijkheid te overwegen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen