Internationaal13 apr '22 15:51Aangepast op 13 apr '22 16:18

Washington praat met wapenfabrikanten

Auteur: BNR Webredactie

Het Pentagon heeft met de 8 grootste Amerikaanse wapenproducenten een vergadering belegd over de oorlog in Oekraïne. Dit omdat Washington de militaire hulp aan Oekraïne wil opvoeren en zich voorbereidt op een langdurig conflict met Rusland, zeggen meerdere rapporten tegen nieuwszender Al Jazeera.

(Flicr / Wiyre Media)

'We zullen voorstellen van de industrie bespreken om de productie van bestaande systemen te versnellen en nieuwe, gemoderniseerde capaciteiten te ontwikkelen die van cruciaal belang zijn voor de voortdurende veiligheidsbijstand van het departement aan Oekraïne en de paraatheid op lange termijn van de strijdkrachten van de VS en bondgenoten/partners,' vertelde een defensieambtenaar aan de Financial Times.

Javelin

Onder de uitgenodigde bedrijven bevinden zich Raytheon en Lockheed Martin, die samen het lichtgewicht Javelin-antitankraketsysteem produceren. Raytheon maakt ook Stingers, de draagbare luchtafweerraketsystemen. Functionarissen van het Pentagon zeggen dat beide systemen bijzonder effectief zijn gebleken voor de Oekraïense strijdkrachten in de nasleep van de Russische invasie op 24 februari.

Ondertussen meldde persbureau Reuters dat de regering van president Joe Biden woensdag al een extra 750 miljoen dollar aan militaire steun aan Oekraïne zou kunnen aankondigen. Het Witte Huis zei vorige week dat het tot nu toe meer dan 1,7 miljard dollar aan veiligheidssteun aan Oekraïne heeft verstrekt sinds de invasie, waaronder ongeveer 5.000 Javelins en meer dan 1.400 Stingers.

Lees ook | Leidt Biden's genocide-opmerking tot westerse interventie?

Het nieuwste materieel zou worden gefinancierd met behulp van de Presidential Drawdown Authority, of PDA, waarbij de president in geval van nood zonder goedkeuring van het Congres toestemming kan geven voor de overdracht van artikelen en diensten uit Amerikaanse voorraden, zo meldde het persbureau, onder verwijzing naar twee Amerikaanse functionarissen die bekend zijn met de zaak.

Volg de oorlog in Oekraïne in dit liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen