Internationaal14 apr '22 12:36

Nederlandse luchtverdedigers vertrekken naar Slowakije

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag vertrekken Nederlandse luchtverdedigers naar Slowakije om de oostflank van het NAVO-gebied te versterken. Ongeveer 150 Nederlandse militairen zullen zes maanden worden ingezet in centraal Slowakije.

Nieuwe dynamiek

De Nederlandse militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando leveren op verzoek van de NAVO samen met Duitsland Patriot-luchtafweersystemen. Volgens voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken Bert Koenders wordt met de steun een duidelijk signaal gegeven. 'Het betekent in ieder geval dat Nederland laat zien dat de oostflank van de NAVO ons aangaat. Overigens zetten we ook al Patriot-systemen en mensen in Litouwen in, en een luchtmacht in Roemenië. Het zijn kleine stapjes, maar niet onbelangrijk. Het geeft aan dat de NAVO hier niet naïef in staat.'

Koenders durft niet te zeggen of ze in Moskou wakker liggen van de Nederlandse steun. 'Ze hebben natuurlijk gezien dat, in tegenstelling tot wat men verwacht had, dat de NAVO een nieuwe dynamiek heeft gekregen in die versnelling van deze oorlog. Dat bewijst ook deze besluitvorming in Nederland van vanmorgen. En dat de EU een andere positie heeft genomen en veel sterker is geworden als het gaat om buitenlandse politieke besluitvorming, sancties en dergelijke. Dus ik denk dat de Russen zich wel realiseren dat datgene wat ze misschien verwachtten, nu in het tegendeel omslaat.'

Patriots

De Nederlandse inzet bestaat uit één Patriot-vuureenheid met meerdere raketlanceersystemen, Duitsland levert er twee. Nederland zet ongeveer 150 Nederlandse militairen in. De inzet duurt in principe zes maanden en vindt onder aansturing van de NAVO plaats in de omgeving van de luchtmachtbasis in Sliač, in centraal Slowakije.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Met Patriot-raketten kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Een Patriot-systeem is opgebouwd uit een radar, een vuurleidingscentrale en meerdere raketlanceersystemen. Nederland heeft de Patriots sinds 1987 en heeft ze eerder ingezet in Israël en Turkije.

Gerelateerde artikelen