Internationaal14 apr '22 17:06

'Russische minister van Defensie op intensive care na hartaanval'

Auteur: BNR Webredactie

Een opvallend bericht uit Rusland. De voormalige grootaandeelhouder van het inmiddels verdwenen Russische olie- en gasbedrijf Yukos, Leonid Nevzlin, claimt dat de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu door een hartaanval in het ziekenhuis is opgenomen.

(ANP / EPA)

Yukos was ooit een van de grootste olie- en gasmaatschappijen van wereld. Het bedrijf werd begin deze eeuw genationaliseerd na de arrestatie en veroordeling van oprichter Michail Chodorkovski. Hij zat tussen 2005 en 2014 in een strafkamp in Siberië wegens fraude en grootschalige belastingontduiking. Nevzlin kon bijtijds Rusland ontvluchten en ontliep daardoor een levenslange celstraf. Hij leeft nu al jarenlang in ballingschap in Israël.

'Het is over en uit'

Ondanks dat heeft Nevzlin volgens BNR-buitenlandverslaggever Geert Jan Hahn nog steeds veel nauwe contacten in Russische politieke en zakelijke kringen. Op basis daarvan zegt hij: ‘Het is over en uit met Shoigu. Als hij het overleeft, is het wellicht gehandicapt. Hij kreeg opeens een enorme hartaanval en ligt op de intensive care, aangesloten aan apparaten. Het gerucht gaat dat de hartaanval is veroorzaakt door een niet-natuurlijke oorzaak.’ Hahn benadrukt: ‘We kunnen zijn uitspraken niet verifiëren, maar het is wel opvallend.’

'Mysterieus figuur'

Shoigu begint volgens Hahn zo langzamerhand een ‘mysterieus figuur’ te worden. In maart leek de architect van de invasie in Oekraïne plotseling van de aardbodem te zijn verdwenen. Ook toen werd er in diverse media hevig gespeculeerd over het lot van Shoigu. Na twee weken radiostilte dook hij plotseling op in een video waar hij een militaire vergadering voorzat.

Grote corruptiezaak

Nadat Nevzlin donderdag zijn uitspraken deed, lijkt de geruchtenmachine rondom Shoigu opnieuw op gang te zijn gekomen. De oud-Yukos-topman beweert daarnaast dat er twintig Russische generaals zijn gearresteerd in een grote corruptiezaak waar tien miljard dollar mee gemoeid zou zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen