
Volg alle ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog
Symbool
Voor zijn presidentschap was Steinmeier, die lid is van de regeringspartij SPD, twee keer minister van Buitenlandse Zaken. Hij wordt door Oekraïne gezien als een symbool van de voorzichtige Duitse opstelling ten opzichte van Rusland. In de Duitse krant Bild, die als eerste over het nieuws berichtte, zegt een Oekraïense diplomaat dat 'Iedereen hier weet van Steinmeiers nauwe banden met Rusland' en dat de Duitse president 'op dit moment niet welkom is.'
Vorige week gaf Steinmeier publiekelijk toe dat hij als minister 'fout zat' door vast te houden aan de gaspijplijn Nord Stream 2 ondanks alle toenemende spanningen met Rusland en de situatie in Oekraïne de afgelopen jaren.
De frustratie in Kiev over de Duitse opstelling van de afgelopen jaren richting Rusland was al langer zichtbaar. Na de bevrijding van Boetsja - begin april - nodigde president Zelenski oud-bondskanselier Merkel uit om langs te komen en 'te zien waar een Ruslandbeleid van concessies toe heeft geleid de afgelopen 14 jaar.' Boetsja is inmiddels het symbool geworden van de gruwelijkheden die Russische soldaten uitvoeren in Oekraïne.
Zelenski refereert specifiek naar 14 jaar, omdat het volgens Oekraïne Merkel en de Franse oud-president Sarkozy waren die er in 2008 voor zorgden dat Oekraïne geen lid werd van de NAVO. In dat jaar was een belangrijke NAVO-top in Roemenië over de toelating van Georgië en Oekraïne.
Imago Duitsland
De afwijzing van Steinmeier komt op een gevoelig moment nu er ook binnen de Duitse regering frictie is ontstaan over hoeveel steun het land aan Oekraïne moet geven. De Groenen willen dat Duitsland tanks levert, maar bondskanselier Scholz stelt de beslissing hierover steeds uit.
Lees ook | Frictie in Duitse regering door oorlog Oekraïne
De presidenten van Polen, Estland, Letland en Litouwen reizen ondertussen wel gewoon af naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het is al de tweede keer dat een hoge vertegenwoordiger van Polen zich laat zien in Kiev. Halverwege maart kwamen de premiers van Polen, Tsjechië en Slovenië ook al langs. Ook zijn de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Britse premier Boris Johnson al naar Kiev gekomen.
De druk op de Duitse bondskanselier neemt nu toe om imagoschade te voorkomen. De Oekraïense ambassadeur in Duitsland heeft Scholz opgeroepen om zelf Kiev te bezoeken. 'Dat zou een sterk signaal afgeven.' Ook oppositiepartij CDU, de partij van oud-bondskanselier Merkel roept Scholz op om af te reizen.
Lees ook | Val van Marioepol nabij: 'Het is overgave en einde'