Internationaal13 apr '22 14:35Aangepast op 13 apr '22 16:16

Bloei Sino-Russische handel door sancties

Auteur: BNR Webredactie

Nu Moskou in toenemende mate afgesloten wordt van import uit het Westen, neemt de handel tussen Rusland en China sterk toe. Dat schrijft The Moscow Times. Zo bedroeg de omzet van de handel in het eerste kwartaal van 2022 38,17 miljard dollar, een stijging van 28,7 procent ten opzichte van vorig jaar, schrijft het door de staat gecontroleerde persbureau RIA Novosti op basis van Chinese douanegegevens.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in dit liveblog

De Russische import uit China steeg met 25,9 procent tot 16,44 miljard dollar, terwijl de uitvoer naar China in het eerste kwartaal met 31 procent steeg tot 21,73 miljard dollar. Alleen al in maart exporteerde Rusland voor 7,84 miljard dollar aan goederen naar de Chinese markt. Het gaat dan hoofdzakelijk om energie, mineralen en landbouwproducten.

Lees ook | Olieprijs weer bijna op niveau van voor de invasie

Oekraïense handel

Maar ook China's handel met Oekraïne steeg, zo liet de Chinese douane op een persconferentie weten. Volgens een woordvoerder bedroeg de handel 4,6 miljard dollar, wat neerkomt op een stijging van 10, 6 procent. Oekraïne exporteert grondstoffen zoals ijzererts en maïs naar China.

Al meer dan 10 jaar is China Ruslands grootste handelspartner, Rusland werd China's grootste exportbestemming nadat westerse regeringen Moskou sancties oplegden na de annexatie van de Krim in 2014. Herhaaldelijk heeft Beijing het Westen opgeroepen om de sancties die het Rusland heeft opgelegd op te heffen.

Lees ook | 'We moeten ons erop voorbereiden dat China Taiwan gaat innemen'

BBP duikt

Laat onverlet dat het Russische bbp de grootste daling sinds 1994 zal meemaken. Althans, daar waarschuwde 's lands hoogste accountant dinsdag voor. Volgens de nieuwsdienst Interfax zei Alexeit Kudrin, het hoofd van de Accountantskamer, dat het bbp 'zonder twijfel' gaat dalen.

Volgens ramingen van het Russische ministerie van Financiën en het ministerie van Economische Ontwikkeling zal het Russische bbp waarschijnlijk tussen de 8 en 10 procent dalen, hoewel Kudrin ook waarschuwde voor 'sceptischer ramingen'. Zo'n daling zou groter zijn dan de 2 procent waarmee het Russische bbp in 2014 daalde toen Rusland de Krim binnenviel.

Volgens een schatting van de Wereldbank krimpt het Russische bbp in 2022 met 11,4 procent, wat het startschot zou moeten zijn voor een twee jaar durende recessie. Volgens Goldman Sachs liep de inflatie op naar 7,6 procent terwijl de detailhandelsverkopen in maart met 10 procent daalden.

Lees ook | India geïnteresseerd in Russische olie

Inflatie van 50 procent

Sommige Russische banken, waaronder Alfa Bank, VTB Capital en Loko-Invest, voorspellen dat de inflatie in 2022 de 20 procent zal bereiken, een niveau dat in Rusland sinds het begin van de jaren 2000 niet meer is voorgekomen. 'Deze inflatiegroei begon op 24 februari en zal aanhouden, en zal zeer hoog zijn', zei senior onderzoeker Sergie Aleksashenko van de Brookings Institutions en voormalig plaatsvervangend hoofd van de Centrale Bank. 'Dit jaar zal de inflatie rond de 26 à 29 procent liggen. Dat is een gematigd realistische prognose.'

Gedreven door een gebrek aan goederen op de markt, kan de inflatie oplopen tot 50 procent, voegde Aleksasjenko eraan toe.

Lees ook | Chinese staatsbedrijven praten over Russische gasleveringen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen