Internationaal13 apr '22 16:19

Italië en Spanje voeren gesprekken over Algerijns gas

Auteur: Jorn Lucas

Het besluit van Italië om meer gas uit Algerije te halen, leidt tot bezorgdheid in Spanje. Diplomaten uit beiden landen gaan nu met elkaar in gesprek om spanningen weg te halen, meldt Bloomberg. Één derde van het Spaanse gas komt uit Algerije, de deal met Italië zou niet alleen de levering maar ook contractbesprekingen in gevaar kunnen brengen.

De Italiaanse premier Mario Draghi sloot eerder deze week een overeenkomst met Algerije voor de levering van meer aardgas uit het Noord-Afrikaanse land. Italië wil zo de afhankelijkheid van Russisch gas verkleinen vanwege de oorlog in Oekraïne. Een pijpleiding door de Middellandse Zee vervoert nu al Algerijns gas naar Italië. Die leveringen zullen verhoogd gaan worden. Momenteel is Rusland nog goed voor circa 40 procent van de gastoevoer naar Italië.

Lees ook | Jetten: Stop met inkoop Russisch olie, kolen en gas

De overeenkomst, die maandag werd aangekondigd, houdt in dat Italië vanaf 2023 jaarlijks 9 miljard kubieke meter extra koopt, bovenop de 21 miljard kuub die al wordt afgenomen. Maar de Algerijnse productie is de afgelopen jaren gestagneerd door onderinvesteringen en het is onduidelijk hoeveel en hoe snel de capaciteit kan worden toegevoegd.

Deze afspraak heeft dus tot bezorgdheid geleid in de Spaanse gasindustrie, dat verwikkeld is in maandenlange onderhandelingen met Algerije over de gasprijs. Ook zouden, volgens Madrid, de gasleveranties in gevaar kunnen komen.

FD | Spanje zet Algerijns gas op het spel

Hoge Spaanse en Italiaanse functionarissen zouden later deze maand opnieuw bij elkaar komen om de kwestie te bespreken. Beide Europese landen hebben langdurige samenwerkingsverbanden voor gasaankoop met Algerije, en beide hebben pijpleidingen die aansluiten op het Noord-Afrikaanse land.

Gerelateerde artikelen