Internationaal14 apr '22 10:30

'NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland zou geopolitiek drastisch veranderen'

Auteur: BNR Webredactie

Zweden en Finland overwegen sterk om NAVO-lidmaatschap aan te vragen. Mochten de landen toetreden tot het militaire bondgenootschap, dan zal dat volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg enorme gevolgen hebben voor de geopolitieke verhoudingen.

De Zweedse premier Magdalena Andersson (links) en de Finse premier Sanna Marin
De Zweedse premier Magdalena Andersson (links) en de Finse premier Sanna Marin (ANP / EPA)

Zweden is altijd neutraal geweest, maar sinds de Russische aanval op Oekraïne gaan in het land steeds meer stemmen op om toe te treden tot de NAVO. De sociaaldemocratische partij van de Zweedse premier Magdalena Andersson was er altijd tegen, maar zou nu toch willen toetreden tot de alliantie. Ook in Finland, dat aan Rusland grenst, is een discussie over NAVO-lidmaatschap gaande. De Finse minister Antti Kaikkonen van Defensie zei woensdag dat het land zich zou moeten voorbereiden op mogelijke veranderingen aan de Finse grens met Rusland.

Grote stap

‘Beide premiers hebben woensdag tijdens een persconferentie aangegeven dat ze het NAVO-lidmaatschap moeten agenderen. Maar ook dat ze er eerst goed over moeten nadenken. Er moet eerst een maatschappelijke discussie komen voordat ze zo’n grote stap gaan nemen’, zegt Hammelburg. ‘Mijn indruk is dat ze het gaan doen.’ Rusland heeft er bij beide landen, die doorgaans al vertegenwoordigd zijn bij NAVO-bijeenkomsten, op aangedrongen niet lid te worden van de NAVO.

Artikel 5

Als Zweden en Finland straks daadwerkelijk lid worden van de NAVO zou dat de geopolitieke situatie ‘drastisch veranderen’, zegt Hammelburg. Alle NAVO-landen, nu dertig in totaal, kunnen bij een aanval beroep doen op artikel 5. Daarin staat dat een aanval op één lid gelijkstaat aan een aanval op alle leden, en dat die aanval collectief beantwoord zal worden. Hammelburg: ‘Finland heeft een grens van 1.300 kilometer met Rusland. Als de Finnen lid worden van de NAVO en er worden ook NAVO-wapensystemen geïnstalleerd, geeft dat wel een geopolitieke verandering.’

Gerelateerde artikelen