Internationaal19 apr '22 13:15Aangepast op 19 apr '22 16:25

Franse minister: EU werkt aan olie-embargo Rusland

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie werkt aan een embargo op Russische olie. Dat zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. In een interview met radiozender Europe 1 pleitte Le Maire voor de tweede keer deze maand voor een verbod op Russische olie. De opmerking komt op de dag dat Rusland in Oost-Oekraïne een nieuw offensief lijkt te beginnen.

(ANP / SIPA Press France)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Le Maire hoopt in de komende weken Europese partners te overtuigen om de import van Russische olie stop te zetten. Hoewel het in de Europese politiek de laatste weken vooral over een embargo op gas gaat, zegt de Franse minister dat juist olie de belangrijkste inkomstenbron is voor de Russische president Poetin en daarom moet worden aangepakt.

Het is onduidelijk of er daadwerkelijk schot zit in de onderhandelingen over een embargo. Vorige week nog liet de Duitse regering weten hier nog steeds tegen te zijn. Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille blijkt uit nieuwe cijfers dat een verbod op Russische olie en gas de Duitse economie 240 miljard euro per dag kost. 'De hele Duitse industrie draait op Russisch gas en olie en kolen.'

Lees ook | Slag om Donbasregio is begonnen: 'Oekraïne-oorlig is in nieuwe fase beland'

Hongarije blokkeert olieban

Direct na de opmerking van Le Maire liet Hongarije al weten een embargo te zullen blokkeren. De Hongaarse premier Viktor Orbán won begin deze maand met een grote meerderheid een nieuwe termijn en voelt zich gesterkt in zijn pro-Russische houding. Tijdens een bezoek aan Moskou, slechts enkele weken voor het begin van de oorlog, tekende Orbán nog een nieuwe gasdeal met Rusland. Ook noemt hij de Oekraïense president Zelenski, die zijn pro-Russische houding bekritiseert, inmiddels een 'tegenstander'.

Westerse landen hebben Rusland sinds het begin van de oorlog op 24 februari vijf zware sanctiepakketten opgelegd, maar tot nu toe lukt het nog niet om een overeenstemming te vinden over olie en gas, wat gezien wordt als de allerzwaarste sanctie. Rusland begint de gevolgen van die sancties wel steeds meer te merken.

De Wereldbank verwacht dat de Russische economie met 11 procent gaat krimpen dit jaar en volgens de president van de Russische centrale bank, Elvira Nabilullina, raken de sancties nu ook in toenemende mate de reële economie.

Lees ook | 'Oekraïners kunnen het Russen heel, heel moeilijk maken'

Later vandaag is er een digitaal overleg tussen Westerse leiders over de situatie in Oekraïne. Daarbij zijn onder meer de Amerikaanse president Biden, Secretaris-Generaal van de NAVO Stoltenberg, Commissievoorzitter Von der Leyen en de presidenten van Groot-Brittannië en de grotere EU-landen waaronder Frankrijk, Duitsland, Polen en Italië aanwezig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen