Internationaal19 apr '22 19:13

Nederland stuurt zware wapens waaronder pantservoertuigen naar Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Nederland stuurt zwaarder wapentuig, zoals pantservoertuigen, naar Oekraïne. Minister-president Mark Rutte schrijft dat op Twitter. Ook kijkt Nederland met bondgenoten naar de levering van 'aanvullend zwaarder materieel', schrijft de premier.

(Twitter)

'Rusland kijkt hier met argusogen naar en maakt zich grote zorgen. Dat is precies de bedoeling. Tegelijkertijd zien we binnen het bondgenootschap dat sommige landen minder leveren dan anderen. Zo leveren de Baltische staten buitenproportioneel veel. Dat geldt ook voor Polen. Frankrijk en Duitsland leveren minder, dus ik denk dat er ook wat druk wordt uitgeoefend op enkele landen in het NAVO-bondgenootschap om toch wat meer te gaan doen', zegt Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit van Leiden.

Volgens Osinga heeft Nederland ‘nog wel dingen in de depots staan'. Wat dat precies is weet de hoogleraar niet. ‘Het ministerie zal hierover ook niet meteen openheid van zaken geven.'

Groot offensief

Rusland is begonnen met een groot offensief in het oosten van Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski bevestigde maandag de nieuwe aanvalslinies aan de oostflank. Volgens Zelenski hebben de Russische strijdkrachten 'het startsein gegeven voor de slag om de Donbas'.

Rutte en defensieminister Kajsa Ollongren hebben in een telefoongesprek met de Oekraïense president hun steun uitgesproken aan Oekraïne. Nederland heeft al voor ruim 65 miljoen euro aan militair materieel aan de regering in Kiev geleverd, meldde Ollongren vorige week aan de Kamer.

(ANP / Bart Maat)

Het besluit van het kabinet kan op steun van de Tweede Kamer rekenen. Begin deze maand gaf een meerderheid al aan voor het sturen van zwaardere wapens te zijn. Onder meer VVD, CDA, D66 en PvdA lieten toen weten daar geen bezwaren tegen te hebben.

Het is opmerkelijk dat het kabinet weer meldingen doet over wat voor materieel het naar Oekraïne stuurt. Eerder werd daarmee gestopt, om zo de Russen niet te veel informatie te geven. Aan dat beleid verandert niets, meldt Defensie. Vlak nadat de oorlog was uitgebroken, meldde het kabinet wel dat het onder meer antitankraketten en luchtafweerwapens ging sturen.

Al meer EU-landen zijn begonnen met het sturen van zware wapens naar Oekraïne. Tsjechië heeft tanks gestuurd en Slowakije een S-300-luchtverdedigingssysteem. Beide systemen stammen nog uit de tijd van de Sovjet-Unie. Ze zijn door de Oekraïners snel in te zetten omdat ze het materieel al kennen.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in dit liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen