Internationaal19 apr '22 18:24Aangepast op 20 apr '22 14:46

'Minder aandacht gunstig voor Israëlisch-Palestijns conflict'

Auteur: BNR Webredactie

Door de oorlog in Oekraïne is er niet zo veel aandacht voor, maar in het Midden-Oosten is opnieuw een spiraal van geweld ontstaan tussen Israël en de Palestijnen. Vannacht werden over en weer raketten afgevuurd en de afgelopen dagen waren er confrontaties vol geweld in Jeruzalem waar op dat moment het christelijke paasfeest, het Joodse paasfeest en de islamitische vastenmaand werden gevierd.

Dat het conflict nu om aandacht moet strijden met Oekraïne en Rusland, is misschien wel gunstig voor het conflict, stelt Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

'Als dit conflict zich in hele grote aandacht van de wereldgemeenschap mag verheugen, dan zijn de tegenstellingen op wereldschaal ook heel groot, omdat het niet zelden ook als een proxy wordt gezien tussen meerdere landen. Bijvoorbeeld tussen de Arabische wereld en het Westen. Terwijl het conflict daar over het algemeen niet beter van wordt', zegt Ten Broeke.

(Unsplash)

Ten Broeke vervolgt: 'Het is oplosbaar en de oplossing is niet eens zo ingewikkeld. Er zitten een paar punten in die iedereen kent. Alleen de urgentie om het gezamenlijk aan te pakken is tussen de Palestijnen en Israël altijd verschillend. Israël heeft de laatste jaren, zeker onder Trump, de overhand gehad. Israël heeft heel veel gekregen van wat het al heel lang wenste. Wat eigenlijk in onderhandelingen zou moeten worden opgelost, zoals bijvoorbeeld de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade of andere ambassades naar Jeruzalem, in feite dus de erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Dat is het natuurlijk, maar dat geldt voor ons voorlopig alleen voor West-Jeruzalem. Dan zou je verwachten dat Trump dan ook druk op de Israëliërs had uitgeoefend om ook aan die kant een concessie te doen. Dan had je wat vooruitgang geboekt. Maar dat is niet gebeurd.'

Achter de schermen

Eventuele bemoeienis moet volgens Ten Broeke achter de schermen plaatsvinden, Europa heeft dat voorrecht volgens hem al heel lang verloren. ‘We zijn te verdeeld en we hebben niet meer het goede gevoel. Nederland is daar een mooi voorbeeld van. We konden altijd aan beide kanten heel veel doen. Dat voorrecht hebben we in de afgelopen jaren echt verspeeld.’

Ook volgens Fred Grünfeld, Emeritus hoogleraar en universitair hoofddocent in mensenrechten en internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en Universiteit Maastricht, kan een gebrek aan aandacht heel gunstig zijn voor het conflict.

‘Het is voor Israël van belang om diplomatieke contacten te hebben met de naburige staten. Nu zijn Marokko en Soedan er zelfs bij gekomen en dat is een gigantische winst. Dat is mede mogelijk geworden doordat er minder aandacht is, maar dat gaat wel ten koste van de positie van de Palestijnen. Dat er minder aandacht is, kan gunstig zijn als de partijen echt tot vrede willen komen, maar daar wordt aan beide zijden nogal vaak aan getwijfeld. Misschien is het wel op te lossen als er een goede wil is, maar zolang iedereen denkt, ik heb nog winst te halen bij een voortgang van het conflict, komt er ook niet snel een oplossing', zegt Grünfeld.

Lees ook | Israël schiet Europa te hulp in gascrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen