Internationaal20 apr '22 20:21

Liveblog | Laatste Oekraïense troepen in Marioepol wanhopig, ultimatum is verstreken

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 56 van de oorlog. In dit liveblog lees je het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen ervan. De Oekraïense president Volodimir Zelenski ziet in het oosten van zijn land een massale opmars van Russische troepen. Dat zei hij dinsdagavond in een videoboodschap op Telegram. Ook deed hij opnieuw een oproep om wapens te leveren.

(ANP / Associated Press / Alexei Alexandrov)

Landen verlaten plenaire vergadering G20 vanwege deelname Rusland

20:12 | Verschillende vertegenwoordigers van G20-landen zijn uit de plenaire vergadering van de groep gelopen. Daarmee protesteerden de landen tegen de deelname van Rusland bij de top. Dit vanwege de oorlog in Oekraïne. Ambtenaren van Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten liepen weg uit de vergadering toen een Russische vertegenwoordiger het woord nam, dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

De Canadese minister van Financiën Chrystia Freeland, een van de opstappers, had eerder al aangegeven dat de bijeenkomsten in Washington gaan over het ondersteunen van de wereldeconomie. 'De illegale invasie van Rusland in Oekraïne is een ernstige bedreiging voor de wereldeconomie', zei ze op Twitter. Ze voegde eraan toe dat Rusland niet zou moeten deelnemen.

Ook een woordvoerder van de Britse delegatie zei te willen blijven samenwerken met bondgenoten om de oorlog van Rusland tegen Oekraïne in de sterkste bewoordingen te veroordelen.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zou de aanwezigen hebben verteld dat ze de aanwezigheid van een hoge Russische ambtenaar op de bijeenkomst afkeurde. Yellen zou volgens de bronnen een van mensen zijn geweest die de vergadering verliet, samen met Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, maar ook anderen. De Amerikaanse president Joe Biden pleitte er vorige maand voor om het land uit de G20 te zetten.

VN-chef wil op bezoek bij Poetin en Zelenski

18:56 | VN-chef António Guterres wil op bezoek bij zowel de Russische president Vladimir Poetin als zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski. Een verzoek daartoe is dinsdag de deur uitgegaan, meldt Guterres' woordvoerder. Er moeten volgens de zegsman 'dringende maatregelen' worden genomen om vrede in Oekraïne tot stand te brengen. Wanneer de VN-chef naar Moskou en Kiev wil reizen is niet bekendgemaakt.

Guterres riep Oekraïne en Rusland deze week al op de wapens vier dagen neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest komend weekend. De strijdende partijen zouden van donderdag tot en met paaszondag een wapenstilstand in acht moeten nemen. Pasen is een tijd van vernieuwing, wederopstanding en hoop, aldus Guterres.

EU-kopstuk Michel: we zullen zorgen dat Oekraïne wint

18:27 | De Europese Unie zal alles doen om ervoor te zorgen dat Oekraïne de oorlog wint die Rusland tegen het land is begonnen. 'We willen de overwinning voor Oekraïne', zei voorzitter Charles Michel van de regeringsleiders van de EU-landen op bezoek in Kiev.

Michel blikt al vooruit naar de wederopbouw van het zwaar gehavende Oekraïne, die zo snel mogelijk zou moeten beginnen. Het internationale trustfonds dat de EU heeft aangekondigd, waaruit voor het herstel kan worden geput, wordt volgens de Belg over twee weken gelanceerd.

Die wederopbouw is ook belangrijk voor Oekraïnes streven naar het lidmaatschap van de EU. Michel voelt 'een heel krachtige steun om jullie concreet te helpen in jullie keuze om een EU-pad te volgen voor jullie eigen toekomst', verklaarde hij. Brussel heeft de Oekraïense aanvraag volgens hem voortvarend ter hand genomen.

Oekraïne kan intussen blijven rekenen op militaire hulp van EU-landen nu Rusland aanstalten maakt voor een grootscheepse aanval op Oost-Oekraïne, verzekerde Michel. De Oekraïense president Volodimir Zelenski, constateert dat het Westen zijn land inmiddels royaler wapens levert.

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen langer in Vriezenveen blijven

17:28 | Veertig oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne mogen alsnog tot minimaal eind mei in Vriezenveen blijven. De initiatiefnemers van de tijdelijke opvang daar hebben opnieuw een vergunning aangevraagd en krijgen van de gemeente Twenterand de ruimte om het antwoord op het verzoek af te wachten.

De vrijwilligers die de opvang regelden en de gemeente stonden vorige week nog tegenover elkaar in een kort geding. De rechtbank Overijssel oordeelde dat de opvang van de vluchtelingen illegaal was. Ze kregen zes dagen de tijd om te vertrekken uit de negen chalets waar ze worden gehuisvest.

Wimbledon weert tennissers uit Rusland en Belarus vanwege oorlog

17:05 | Tennissers uit Rusland en Belarus mogen dit jaar niet meedoen aan Wimbledon. De organisatie van het Engelse grandslamtoernooi heeft daartoe besloten vanwege de inval in Oekraïne. Wimbledon is het eerste tennistoernooi dat deze maatregel neemt. De tennisbonden ATP en WTA laten spelers uit beide landen sinds het begin van de oorlog nog wel meedoen, maar dan onder neutrale vlag.

Het besluit betekent dat onder anderen Daniil Medvedev, de nummer 2 van de wereld bij de mannen, komende zomer ontbreekt op het gras in Londen. Ook zijn landgenoten Andrej Roeblev (nummer 8) en Karen Chatsjanov (nummer 26) moeten thuisblijven. Bij de vrouwen staan drie tennissters uit Rusland en Belarus bij de eerste twintig op de ranglijst. Het gaat om Aryna Sabalenka (nummer 4), Anastasia Pavlioetsjenkova (nummer 15) en Victoria Azarenka (nummer 18).

Alkmaar neemt 150 asielzoekers over uit Ter Apel

15:57 | Ongeveer 150 asielzoekers vertrekken vanuit de overvolle opvang in Ter Apel naar Alkmaar. Daar kunnen ze een week lang worden opgevangen in het Sportpaleis. Dat hebben de gemeente Alkmaar en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord woensdagmiddag aangekondigd.

De eerste vijftig asielzoekers komen woensdag aan. Op donderdag en op vrijdag komen er nog twee grote groepen. Het Alkmaarse sportpaleis is momenteel een centrale doorstroomlocatie voor vluchtende Oekraïners. Vanuit deze sporthal kunnen ze naar andere opvangplekken voor een langere tijd.

Israël gaat beschermende kleding leveren aan Oekraïne

15:22 | Israël gaat beschermende kleding leveren aan Oekraïense reddingsdiensten. Het gaat om helmen en kogelwerende vesten.

Israël leverde eerder niets aan Oekraïne, maar na een gesprek tussen de Israëlische minister van Defensie en zijn Oekraïense collega is Israël van mening veranderd. In tegenstelling tot wat Oekraïne eerder vroeg zijn het geen wapens, maar alleen beschermende kleding aan reddingsdiensten.

Eind maart uitte de Oekraïense president Volodimir Zelenski nog kritiek op Israël, omdat het land geen sancties had ingesteld tegen Rusland. 'Onverschilligheid is dodelijk.' Sindsdien heeft Israël meerdere keren aangeboden om een gesprek tussen Zelenski en de Russische president Vladimir Poetin te faciliteren. Vooralsnog vonden de landen dat niet nodig.

Rusland wil informatie over aantal gesneuvelden verder beperken

15:16 | Het Russische ministerie van Defensie heeft een plan opgesteld waardoor informatie over het aantal gesneuvelde militairen in Oekraïne minder snel naar buiten moet lekken. Zo wordt voorgesteld dat nabestaanden voortaan bij de militaire autoriteiten moeten aankloppen voor financiële compensatie in plaats van bij lokale ambtenaren.

Dat moet 'de kring van mensen' verkleinen die informatie heeft over het aantal gesneuvelde soldaten in Oekraïne, zo staat in het voorstel. Het is gepubliceerd op een website van de overheid. Onduidelijk is wanneer het van kracht wordt.

Moskou doet sinds de inval in Oekraïne geheimzinnig over het aantal doden aan Russische zijde. De laatste keer dat het ministerie daarover een update gaf, was op 25 maart. Toen meldde het dat 1351 Russische militairen sinds de invasie op 24 februari zijn omgekomen en dat 3825 militairen gewond zijn geraakt. Het Kremlin had het later nog wel over 'aanzienlijke verliezen', maar deelde geen cijfers.

De Oekraïense autoriteiten schatten vrijdag dat ongeveer 20.000 Russische soldaten in Oekraïne gesneuveld zijn.

Oekraïne: Russen tegengehouden bij noordoostelijke stad Izjoem

14:23 | Het Oekraïense leger heeft de Russische opmars in Oost-Oekraïne gestuit bij de stad Izjoem. De Russische militairen trokken op richting Slovjansk in het noordoosten, zegt een adviseur van president Volodimir Zelenski.

'Ze hebben hun troepen in de buurt samengetrokken. Hier willen ze hun opmars inzetten, maar vooralsnog slagen ze daar niet in', aldus de adviseur.

Rusland claimde eind maart Izjoem te hebben ingenomen. Dat werd toen gelijk tegengesproken door Oekraïne. Izjoem ligt op 95 kilometer van de Russische grens en heeft 45.000 inwoners.

Russisch ultimatum voor militairen in Marioepol verstreken

14:20 | Het jongste ultimatum van Rusland aan de Oekraïense troepen in Marioepol is woensdagmiddag verstreken. De verdedigers werden opgeroepen hun wapens neer te leggen en weg te gaan. Er zijn geen aanwijzingen dat er massaal gehoor is gegeven aan het ultimatum.

Pro-Russische separatisten zeiden voor het einde van het ultimatum dat vijf militairen vrijwillig zijn vertrokken. Die informatie is niet onafhankelijk bevestigd. Rusland kwam eerder ook al met ultimatums. Zo ook dinsdag voor de Oekraïense militairen in Marioepol, maar toen had volgens Rusland niemand zijn wapens neergelegd. Oekraïne heeft gezworen de stad nooit te zullen opgeven.

De staalfabriek Azovstal is het laatste Oekraïense bolwerk in de havenstad. Oekraïense militairen en pro-Oekraïense militairen van het nationalistische Azovbataljon proberen het enorme terrein te verdedigen. Naast militairen zitten daar ook burgers. Zij houden zich schuil in de ondergrondse faciliteiten die door Russische troepen worden aangevallen, zo heeft Oekraïne verklaard.

Kremlin over vredesonderhandelingen: bal ligt bij Oekraïne

12:29 | Wat het Kremlin betreft ligt bij de vredesonderhandelingen met Oekraïne de bal bij het buurland. Volgens een woordvoerder is Rusland in afwachting van een reactie van de Oekraïense onderhandelaars, nadat het een document aan ze had overhandigd.

Moskou heeft Oekraïne daarnaast opnieuw ervan beschuldigd dat het terugkomt op eerdere toezeggingen. De spanningen lopen verder op nu Marioepol bijna volledig is ingenomen door het Russische leger. De Oekraïense president Volodimir Zelenski dreigde afgelopen weekend uit de onderhandelingen te stappen als de Oekraïense militairen in de havenstad worden gedood.

Vertegenwoordigers van de landen proberen al ruim anderhalve maand tot een oplossing komen voor de oorlog in Oekraïne. Beide partijen geven elkaar de schuld van het gebrek aan vooruitgang. De Russische president Vladimir Poetin zei vorige week dat de onderhandelingen op een dood spoor zijn beland.

De laatste fysieke ontmoeting tussen de Russische en Oekraïense onderhandelaars vond eind maart plaats, sindsdien wordt alleen online nog overleg gevoerd. Het is niet duidelijk wanneer de volgende fysieke gespreksronde zal plaatsvinden. Volgens de Oekraïense hoofdonderhandelaar is dat lastig te voorspellen, onder meer vanwege de aanvallen op Marioepol.

Rusland claimt uitschakeling pantservoertuigen en tot 40 militairen

11:41 | Russische luchtaanvallen hebben afgelopen nacht 73 militairen doelen geraakt, waarbij volgens het ministerie van Defensie in Moskou zeven pantservoertuigen en tot veertig militairen zijn 'vernietigd'. Een ministeriewoordvoerder zegt dat bij de nachtelijke aanval op vooral 'tactische doelen' in de regio’s Novovorontsovka en Kyselivka raketten van hoge precisie zijn gebruikt.

Naast de aanvallen vanuit de lucht bestookten grondtroepen en artillerie 1053 militaire doelen, aldus de woordvoerder. De informatie is niet door Oekraïne of onafhankelijke bronnen bevestigd.

Over het grondoffensief dat sinds begin deze week gaande is in de oostelijke regio Donbas of over ingenomen gebieden gaf de zegsman geen details. Het Russische leger veroverde dinsdag de stad Kreminna, meldde de Oekraïense gouverneur van de provincie Loehansk.

'In het oosten van Oekraïne komt er een hevige strijd aan'

11:15 | Het Russische offensief in het oosten van Oekraïne wordt geteisterd door logistieke problemen. Dat melden Britse inlichtingendiensten. Intussen zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat de situatie in Marioepol 'zo moeilijk is als maar kan'. En VN-chef Antonio Guterres heeft een 'humanitaire pauze' van vier dagen voorgesteld waarin niet wordt gevochten in Oekraïne.

'Dat de Russen op vele fronten hebben gefaald, is hartstikke helder', zegt defensiespecialist bij Clingendael Dick Zandee. 'Maar in het oosten komt er nog een hevige strijd aan. De overgave van Marioepol is een klein onderdeel daarvan.'

Voorzitter EU-regeringsleiders op bezoek in Kiev

09:13 | Voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU-landen is op bezoek in Kiev. Hij is aangekomen 'in het hart van een vrij en democratisch Europa', twittert hij met een foto van zijn verwelkoming op het perron in de Oekraïense hoofdstad.

Michel volgt het voorbeeld van onder anderen voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, EU-buitenlandchef Josep Borrell en een aantal premiers en presidenten van EU-lidstaten. Hij is bezig met de voorbereiding van een nieuwe EU-top eind mei die weer grotendeels aan de Russische oorlog tegen Oekraïne zal zijn gewijd.

Laatste Oekraïense troepen in Marioepol wanhopig: 'Onze laatste dagen of uren'

09:06 | De laatste Oekraïense troepen in Marioepol willen naar een derde land worden geëvacueerd. Hun bevelhebber vraagt in een video 'alle wereldleiders' om hulp. 'Dit zou de laatste oproep van ons leven kunnen zijn. We gaan waarschijnlijk onze laatste dagen, zo niet uren, tegemoet.'

Rusland heeft woensdag opnieuw een ultimatum gegeven aan de militairen op het fabrieksterrein. Zij kunnen tot 13.00 uur Nederlandse tijd hun wapens neerleggen en vertrekken. Geen enkele soldaat gaf volgens Rusland gehoor aan het ultimatum van een dag eerder. Pro-Russische separatisten claimen dat woensdag vijf Oekraïense militairen vrijwillig zijn weggegaan.

Burgers kunnen Marioepol weer verlaten via evacuatieroute

08:53 | Burgers kunnen woensdag de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol weer verlaten via een evacuatieroute. De afgelopen drie dagen wisten Oekraïne en Rusland daar geen overeenstemming over te bereiken. Oekraïne wil 6000 mensen met bussen uit de stad naar Zaporizja brengen, zegt de burgemeester van Marioepol.

Volgens vicepremier Irina Veresjtsjoek mogen vrouwen, kinderen en ouderen de stad verlaten via een speciale route. 'Gezien de catastrofale humanitaire situatie in Marioepol focussen we ons vandaag hierop', aldus Veresjtsjoek. 'Gezien de moeilijke situatie kan het nog veranderen, houd daarom de officiële kanalen in de gaten.' Het is niet bekend of mensen ook andere delen van het land waar wordt gevochten kunnen ontvluchten.

De burgemeester van Marioepol zegt dat er nog ongeveer 100.000 burgers in de stad zijn. Volgens hem zijn tienduizenden inwoners van de stad gedood.

Marioepol is bijna volledig in handen van het Russische leger, maar een groep pro-Oekraïense militairen van het nationalistische Azovbataljon, een mariniersbrigade en buitenlandse huurlingen houden nog stand in een staalfabriek.

Directe communicatie met kerncentrale Tsjernobyl weer mogelijk

08:14 | Er is weer directe communicatie mogelijk tussen de oude kerncentrale van Tsjernobyl en de Oekraïense toezichthouder. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zegt hierover door Oekraïne op de hoogte te zijn gesteld.

De communicatielijnen werden op 10 maart verbroken toen het terrein in handen was van het Russische leger. De centrale wekt al jaren geen elektriciteit op, maar wordt nog wel bemand, omdat er radioactief afval wordt bewaard. Oekraïne en het IAEA maakten zich grote zorgen toen de communicatie wegviel.

Russische troepen veroverden de kerncentrale op 24 februari, de eerste dag van de oorlog. De militairen trokken zich op 31 maart terug. Het IAEA wil deze maand experts naar Tsjernobyl sturen voor onderzoek naar onder meer de nucleaire veiligheid. Ook zullen zij de monitoringssystemen repareren.

Opslagtanks Vopak minder vol door dure olie

07:42 | De opslagtanks van Vopak waren in het eerste kwartaal minder vol. Door de hoge olieprijzen en de grote vraag naar olie is er minder behoefte aan opslagcapaciteit bij het tankopslagbedrijf, vooral in Nederland. Dat meldt de onderneming in een handelsbericht. In de tanks van het Nederlandse bedrijf, dat een belangrijke speler in de haven van Rotterdam is, worden ook gassen, biobrandstoffen en chemicaliën opgeslagen.

De gemiddelde bezettingsgraad van de opslagtanks bedroeg 84 procent. Dat was 86 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar en 89 procent een jaar eerder. De wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak is 36,2 miljoen kubieke meter.

Vopak stelde verder dat de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland voor onzekerheid in de markt zorgen. De directe gevolgen van het conflict op het bedrijf is naar eigen inschatting nog beperkt, omdat er in de Europese Unie nog geen boycot op Russische olie en gas is ingesteld.

'Het lukt de Russen maar niet om een goedlopende operatie neer te zetten'

07:33 | Volgens de Oekraïense legerleiding is 'een nieuwe fase van de oorlog begonnen'. Veel wijst erop dat het aangekondigde tweede, grote offensief van het Russische leger in Oekraïne is ingezet. 'Dit plan heeft de Russische president Vladimir Poetin van te voren aangekondigd', zegt buitenland commentator Bernard Hammelburg.

'Met de uitvoer is Rusland alweer een tijdje bezig. Maar het valt niet mee, want er is meer verzet en er zijn grotere tegenslag dan op gerekend.'

Zelenski constateert grote opmars van Russische troepen

02:15 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski ziet zijn land in het oosten geconfronteerd met een massale opmars van Russische troepen. 'Momenteel is praktisch het hele Russische leger dat tot vechten in staat is op ons territorium en in het grensgebied met Rusland geconcentreerd', zei hij dinsdagavond in zijn gebruikelijke videoboodschap op Telegram.

De invasiemacht heeft 'bijna iedereen en alles wat beschikbaar is om oorlog te voeren tegen ons samengebracht'. Om Oekraïne te verdedigen, deed hij opnieuw een oproep meer wapens te leveren. 'Als we toegang zouden hebben tot al het noodzakelijke oorlogsmaterieel dat te vergelijken is met wat de Russische Federatie in stelling kan brengen, dan hadden we deze oorlog al beëindigd', zei Zelenski.

Hij voegde er nog aan toe dat het een 'morele plicht' is van elk land dat deze wapens heeft die ter beschikking te stellen van Oekraïne. Dan kunnen de levens van duizenden landgenoten worden gered.

In dezelfde toespraak besprak Zelenski ook de situatie in de zwaar belegerde havenstad Marioepol, die hij als 'zo moeilijk als maar kan' omschreef. Dat zou mede komen doordat het Russische leger alle pogingen blokkeert om humanitaire corridors te organiseren en Oekraïense burgers te redden. Rusland beweerde ondertussen dat er wel een humanitaire corridor vanuit Marioepol is, maar dat niemand die dinsdag had gebruikt.

De Russische kolonel-generaal Mikhail Mizintsev zei dinsdagavond dat er woensdagmiddag een nieuwe humanitaire corridor zal worden geopend vanuit de staalfabriek in Marioepol. Daar bevinden zich de laatste in de stad aanwezige pro-Oekraïense militairen, net als een onbekend aantal Oekraïense burgers. Het doel van die te openen corridor is tweeledig, zei Mizintsev: om burgers te evacueren en om Oekraïense strijders in staat te stellen zich over te geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen