Internationaal20 apr '22 11:11

'In het oosten van Oekraïne komt er een hevige strijd aan'

Auteur: BNR Webredactie

Het Russische offensief in het oosten van Oekraïne wordt geteisterd door logistieke problemen. Dat melden Britse inlichtingendiensten. Intussen zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat de situatie in Marioepol 'zo moeilijk is als maar kan'. En VN-chef Antonio Guterres heeft een 'humanitaire pauze' van vier dagen voorgesteld waarin niet wordt gevochten in Oekraïne.

'Die pauze zou donderdag in moeten gaan', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn. Dan is het Witte Donderdag in de Oosters-Orthodoxe Kerk. 'Maar de realiteit leert ons dat Rusland precies deze week een nieuwe offensief is gestart.' Daarom verwacht Hahn niet dat Rusland gaat toegeven aan de humanitaire pauze.

Marioepol

Marioepol is bijna volledig in handen van het Russische leger, maar een groep pro-Oekraïense militairen van het nationalistische Azov-bataljon, een mariniersbrigade en buitenlandse huurlingen houden nog stand in een staalfabriek, Azovstal-fabriek. Er zouden ook burgers in de staalfabriek zitten. Een Russische generaal zegt de fabriek met de grond gelijk te willen maken. 'Dat doe je niet zomaar', zegt Hahn. 'De Russen gooien gigantische bommen, maar de staalfabriek heeft bunkers en tunnels. Het is een stad onder een stad.' De Europaverslaggever noemt dat een separatistenleider heeft voorgesteld om mensen die nog in de fabriek zitten, uit te roken. 'Laten we hopen dat dat niet gebeurt.'

Lees ook | 'Het lukt de Russen maar niet om een goedlopende operatie neer te zetten'

Ook defensiespecialist bij Clingendael Dick Zandee denkt dat de Russen het moeilijk krijgen met het innemen van de fabriek. 'Het feit dat de Russen eerst hele zware bombardementen uitvoeren, onderschrijft dat.' Het is volgens hem een klassiek scenario. 'Namelijk het gooien van heel veel bommen en dan kijken wat overblijft, om vervolgens aan te vallen vanaf de grond.'

Strijd in het oosten

De Britse inlichtingendiensten melden dat het Russische leger tegen verschillende logistieke problemen aanloopt. 'Dat de Russen op vele fronten hebben gefaald, is hartstikke helder', zegt Zandee. 'Maar in het oosten komt er nog een hevige strijd aan. De overgave van Marioepol is een klein onderdeel daarvan.' Hij verwacht dat de Oekraïners niet meer in staat om de Russen het land uit te drijven. 'Met militaire hulppakketten uit andere landen kan Oekraïne zich wel beter verdedigen, en het zo langer volhouden.' Op die manier kan de strijd bij een staakt-het-vuren uitkomen. 'Maar zover zijn we nog niet. De Russen gaan het eerst nog een keer proberen.' En vanaf het moment dat een wapenstilstand bereikt is, wordt er waarschijnlijk nog jaren onderhandeld, zegt Zandee.

Lees ook | Laatste troepen in Marioepol wanhopig: 'Onze laatste dagen of uren'

Gerelateerde artikelen