Internationaal20 apr '22 13:23Aangepast op 21 apr '22 14:42

Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de VS

Auteur: ANP

De oprichter van Wikileaks Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De rechter van het Westminster Magistrates' Court in het Verenigd Koninkrijk heeft het uitleveringsverzoek goedgekeurd. De uitlevering is definitief als de minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel haar handtekening eronder zet. De advocaten van Assange kunnen bij Patel nog beroep tegen het besluit.

(ANP / AFP)

175 jaar cel

In december 2021 had een andere Britse rechter besloten dat Assange kon worden uitgeleverd in verband met gezondheidsklachten en de inhumane situatie waar hij in een Amerikaanse gevangenis in terecht zou kunnen komen. In december vorig jaar werd dit vonnis vernietigd nadat de VS beloofden Assange niet in een streng beveiligde gevangenis op te sluiten en dat hij een eventuele straf in Australië mag uitzitten. De uitlevering wordt nu officieel goedgekeurd.

Lees ook | Brits gerechtshof: Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de VS

In de VS wordt Assange verdacht van het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij zou daardoor onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten hebben. Hij kan 175 jaar celstraf krijgen in de VS.

Lange tijd wist Assange aan vervolging te ontsnappen door zich op te houden in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Uiteindelijk werd hij hier in 2019 toch opgepakt door de Britse politie. Sindsdien zit hij in afwachting van de eventuele uitlevering in de cel.

Protest

Voor de rechtbank in Londen protesteerden tientallen aanhangers van Assange. Ook Jeremy Corbyn, de voormalige leider van de Britse Labour-partij was daarbij aanwezig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen