Internationaal21 apr '22 11:00Aangepast op 21 apr '22 15:14

'Volle hevigheid' gevecht om de Donbas moet nog losbarsten

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl de Russische beschietingen nu vooral gericht zijn op de frontlinies om Oekraïne te verzwakken, moet de echte zware strijd in de Donbas nog komen. Dat zegt voormalig luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht Mart de Kruif. 'We zien nu dat de Russen gebruikmaken van hun enorme vuurkracht om de Oekraïners langs de hele lijn verliezen toe te brengen.'

Russisch bombardement op de Azovstal fabriek in Marioepol.
Russisch bombardement op de Azovstal fabriek in Marioepol. (ANP / Zuma Press)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Tangconstructie

Volgens De Kruif is het nu afwachten om te zien waar de Russen gaan proberen om een doorbraak of meerdere doorbraken te forceren. De frontlinie waarlangs gevochten wordt in deze nieuwe fase van de oorlog is met zo'n 480 kilometer ontzettend lang. 'Ze zullen proberen in het noorden en in het zuiden door de Oekraïense linies heen te breken en dan als twee delen van een tang zeg maar naar elkaar toe te bewegen en dan een soort omsingeling van Oekraïense troepen teweeg te brengen. Dat zien we nog niet gebeuren op dit moment.' De Kruif denkt dat we pas bij een doorbraak weten 'dat het gevecht om de Donbas in zijn volle hevigheid is losgebarsten'.

Lees ook | 'In het oosten van Oekraïne komt er een hevige strijd aan'

Wapens

Vanuit het Westen worden inmiddels steeds zwaardere wapens geleverd aan Oekraïne waaronder Houwitsers, helikopters en inmiddels ook gevechtsvliegtuigen. Maar het is volgens De Kruijf gaat niet duidelijk wanneer die zwaarder wapensystemen daadwerkelijk kunt worden ingezet. Het gaat er volgens hem niet alleen om dat het materiaal in Oekraïne aankomt, maar naarmate het materiaal moderner is, kost het meer tijd om mensen op te leiden in het gebruik ervan.

'Dus als je nu een tank zou sturen naar Oekraïne, dan ben je echt een aantal maanden verder voordat die echt inzetbaar is. Niet alleen om het ding te bedienen, maar je moet ook de voorraden hebben, je moet de reservedelen hebben, kortom dat kost wel even.' De Verenigde Staten hebben inmiddels bekend gemaakt zo'n 50 Oekraïense soldaten op te leiden voor het gebruik van geleverde Houwitsers.

Luister ook | Boekestijn en De Wijk Oekraïne-update woensdag dag 56

'Voor deze fase nu gaat het vooral om kleine lichte draagbare anti-tankwapens en van die draagbare luchtafweerwapens die de Oekraïners eigenlijk al hebben,' zegt De Kruif. Ook hiervan is bekend dat onder andere de Verenigde Staten nieuwe voorraden leveren.

Marioepol

In de strijd om de Donbas speelt de havenstad Marioepol een belangrijke rol. De Russische president Poetin heeft inmiddels afgekondigd dat het laatste nog Oekraïense deel van die stad, de Azovstal fabriek, zal worden omsingeld en afgegrendeld van de rest van de stad. Eerder zei de Tsjetsjeense leider Kadirov dat heel Marioepol zou vallen, maar dat is voor nu niet het geval. De Kruif ziet dat het standhouden van de Oekraïense troepen een grotere betekenis heeft voor het conflict. 'Je moet bedenken dat ongeveer 10 duizend Russische manschappen niet elders in de Donbas kunnen worden ingezet.'

Lees ook | 'Europese boycot van Russische olie niet eenvoudig op te vangen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen