Internationaal22 apr '22 17:28

Liveblog | Michel dringt telefonisch bij Poetin aan op paasbestand

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 58 van de oorlog in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt Rusland ervan een vals onafhankelijkheidsreferendum te willen organiseren in de gedeeltelijk bezette gebieden in en rond de steden Cherson en Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne.

(Lehtikuva)

Rusland: onderhandelingen met Oekraïne vastgelopen

17:27 | De vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen in Oekraïne zijn volgens Russische zijde 'vastgelopen'. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft dat gezegd na een gesprek met zijn Kazachse ambtgenoot.

Volgens Lavrov heeft Moskou nog altijd geen antwoord ontvangen van Kiev op het laatste voorstel dat zo'n vijf dagen geleden is gedaan.

Nederland gaat samen met Duitsland pantserhouwitsers leveren aan Oekraïne.

16:48 | Defensieminister Kajsa Ollongren zei na afloop van de ministerraad dat het overleg hierover met de Duitsers in een afrondende fase zit. Ze is optimistisch dat het gaat lukken.

Oekraïne heeft gevraagd om de pantserhouwitsers, het zwaarste geschut van de landmacht waarmee doelen op veertig tot vijftig kilometer afstand getroffen kunnen worden. Eerder deze week kondigde het kabinet al aan dat Nederland zwaarder materieel zou gaan leveren. Mark Rutte voegde daaraan toe dat nog met bondgenoten gekeken wordt of er meer wapentuig die kant op kan.

'Dit is noodzakelijk', zei Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie. 'Oekraïne is een strijd van leven op dood aan het voeren. Dit gaat ook over de toekomst van dit deel van de wereld en onze gezamenlijke veiligheid'. De premier zei dat Nederland nog altijd niet daar wil vechten en ook geen luchtsteun zal leveren, om de NAVO niet in een 'direct conflict met Rusland' te brengen. Dat risico denkt hij niet te lopen door alleen wapens te leveren. 'Ze zullen het niet fijn vinden, maar dit is geen rode lijn. Anders zouden we het niet doen'.

Ollongren wilde nog niet zeggen om hoeveel pantserhouwitsers het gaat, maar liet alleen los dat het om 'een beperkt aantal' gaat. Ze hoopt komende week duidelijkheid hierover te geven. Ze wijst erop dat het om een geavanceerd wapensysteem gaat dat niet zomaar ingezet kan worden. Daarvoor is eerst training nodig.

Het is nog niet duidelijk hoe de taakverdeling hierbij wordt tussen beide landen. Zo zou Nederland het materieel kunnen leveren en Duitsland bijvoorbeeld de training op zich nemen. Ook daarover wordt nog gesproken, zei Ollongren.

In totaal heeft Nederland 54 pantserhouwitsers waarvan ongeveer de helft in gebruik is. Toevallig gaf een van de leden van het kabinet, Hanke Bruins Slot, leiding aan een pantserhouwitsersdetachement in Afghanistan. Rutte zei dat de minister van Binnenlandse Zaken in dezen geen bijzondere adviesrol heeft gehad. 'We hebben natuurlijk ook deskundigen bij defensie'.

Michel dringt telefonisch bij Poetin aan op paasbestand

14:16 | Charles Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders, heeft de Russische president Vladimir Poetin tijdens een telefoongesprek dringend opgeroepen tot een 'humanitair' staakt-het-vuren tijdens orthodox Pasen, zegt een hoge EU-functionaris in Brussel. Michel pleitte daarbij voor humanitaire toegang tot de stad Marioepol en het evacueren van burgers uit belegerde steden zoals de Oekraïense havenstad.

Michel heeft er bij Poetin ook op aangedrongen rechtstreeks met de Oekraïense president Volodimir Zelenski in contact te treden, aldus ingewijden. Het telefoongesprek volgde op een bezoek van Michel aan Kiev eerder deze week waar hij met Zelenski sprak.

Michel onderstreepte tijdens zijn gesprek met Poetin volgens EU-bronnen de 'onaanvaardbaarheid' van de Russische aanval en wees Poetin op Ruslands misrekeningen en verliezen, die Poetin mogelijk niet bereiken doordat informatie over de gang van zaken in Oekraïne van hem wordt weggehouden.

Volgens Zelenski heeft Rusland een voorstel voor een wapenstilstand tijdens het orthodoxe paasfeest komend weekend afgewezen.

Turkse president wil Poetin en Zelenski naar Istanbul halen

14:14 | De Turkse president Erdogan zegt binnen enkele dagen te gaan bellen met de leiders van Oekraïne en Rusland om ze te overtuigen naar Turkije te komen om te praten over een einde van de oorlog in Oekraïne. Hij heeft vaker met zijn ambtgenoten Vladimir Poetin (Rusland) en Volodimir Zelenski (Oekraïne) gebeld. Eerder hebben ministers en delegaties van de oorlogvoerende landen elkaar in Turkije ontmoet.

Turkije heeft in de Zwarte Zee maritieme grenzen met beide landen en onderhoudt goede betrekkingen met Kiev en Moskou. De Turkse president zegt niet zonder hoop te zijn. "We hopen dat het proces leidt tot nieuw overleg in Istanbul en dan tot overleg op het niveau van de presidenten."

Frankrijk levert kanonnen en traint kanonniers voor Oekraïne

14:07 | Frankrijk gaat 155 millimeter Caesar-kanonnen leveren aan Oekraïne en veertig Oekraïense militairen trainen om het wapentuig te bedienen. President Emmanuel Macron zei vrijdag tegen de televisiezender Ouest-France dat Frankrijk verantwoordelijkheid neemt door de wapens te leveren.

De houwitsers moeten begin mei kunnen worden ingezet in Oekraïne. Hoeveel Frankrijk levert, is niet bekendgemaakt. De Caesar-kanonnen kunnen achterop een militaire jeep worden geplaatst en zo eenvoudig worden verplaatst. Ze kunnen doelen tot 40 kilometer ver vrij precies raken. Het wapentuig is van Franse makelij.

Ook onder meer de VS leveren houwitsers aan Oekraïne. De Britse premier Boris Johnson zei vrijdag dat hij overweegt om tanks naar Polen te sturen, zodat de tanks die Polen al heeft door Oekraïne gebruikt kunnen worden.

Britse ambassade in Kiev volgende week heropend

13:09 | De Britse ambassade in Kiev die werd gesloten na de Russische inval in Oekraïne gaat volgende week weer open. Premier Boris Johnson heeft dat aangekondigd tijdens zijn bezoek aan India.

Andere landen gingen het Verenigd Koninkrijk voor. Onder meer Spanje, Frankrijk, Italië en Litouwen hebben hun ambassades in Kiev weer geopend, evenals de Europese Unie.

Nederland heropende afgelopen week zijn ambassade in de westelijke stad Lviv, die daarheen was verplaatst kort voor het uitbreken van de oorlog op 24 februari. Twee dagen na de invasie werd het Nederlandse ambassadepersoneel vanuit Lviv om veiligheidsredenen verplaatst naar de Poolse stad Jarosław, bij de grens met Oekraïne. Als het veilig genoeg is, keert de ambassade terug naar Kiev.

Vlaanderen trekt 1,4 miljoen uit voor psychische hulp Oekraïners

13:04 | Vlaanderen trekt 1,4 miljoen euro uit voor gespecialiseerde geestelijke hulp voor Oekraïense vluchtelingen. Met het geld wordt extra personeel aangetrokken voor ondersteuning van de vluchteling zelf, diens gezin en andere betrokkenen, maakt minister Wouter Beke (Welzijn) bekend.

Naast huisvesting en onderwijs hebben Oekraïense vluchtelingen die naar Vlaanderen komen ook behoefte aan psychische zorg en ondersteuning, stelt Beke. Vluchtelingen die kampen met psychische problemen kunnen terecht bij de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Om te voorkomen dat de bestaande algemene geestelijke gezondheidszorg in gedrang komt wordt er extra geld voor de Oekraïners beschikbaar gesteld.

Volgens de minister is de hulpverlening via de CGG's een 'essentiële schakel' in de hulpverlening. 'Onze focus ligt op de Oekraïense vluchteling zelf en diens gezin, maar ook het betrokken netwerk.' De gastgezinnen, de school- en werkomgeving, vrijwilligers en huisartsen kunnen eveneens geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. 'Ook zij worden geconfronteerd met vragen rond aanpak of inschatting van de ernst van psychische problemen', zegt Beke.

Van der Burg: Oekraïense kinderen ongelijk verspreid over EU

12:34 | Er zijn in Europa 'grote verschillen' te zien in het aantal onbegeleide Oekraïense kinderen dat zich meldt. Zo verklaart staatssecretaris Eric van der Burg dat in Nederland nog geen twintig minderjarige vluchtelingen in beeld zijn die niet worden begeleid door een ouder of vertegenwoordiger, terwijl dat aantal in bijvoorbeeld België vele malen hoger ligt. Kinderrechtenorganisatie UNICEF zei donderdag te vrezen dat in Nederland simpelweg niet alle kinderen in beeld zijn.

'Dat kan UNICEF zeggen', aldus Van der Burg. 'Naar sommige landen reizen meer Oekraïners, bijvoorbeeld omdat daar een grote Oekraïense gemeenschap is en meer familie.' Hij wijst erop dat in Nederland daarbovenop nog veel meer alleenstaande minderjarige vreemdelingen, zoals de groep formeel genoemd wordt, uit andere landen komen.

UNICEF riep het kabinet op om na te gaan of gemeenten wel goed weten wat ze aan moeten met de onbegeleide kinderen. Als die buiten beeld blijven, vormen ze namelijk een makkelijke prooi voor mensenhandelaren of anderen die hen kunnen uitbuiten.

Geen evacuatieroutes in Oekraïne vanwege strijd in oosten

12:25 | Oekraïne opent geen evacuatieroutes voor mensen die naar veiligere plaatsen willen vluchten, vanwege de gevaren op de wegen in het oosten van Oekraïne. Door het offensief van Rusland in de regio is het niet veilig om burgers de wegen te laten gebruiken, stelt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek.

'Alle mensen die wachten tot ze kunnen vluchten, heb geduld, blijf alsjeblieft', aldus Veresjtsjoek op sociale media, waar ze altijd de evacuatieroutes bekendmaakt.

De burgemeester van Marioepol deed vrijdag een oproep om alle inwoners in zijn stad te evacueren. Vadim Bojtsjenko wil dat de 100.000 overgebleven inwoners van de havenstad zo snel mogelijk veilig kunnen vertrekken.

De afgelopen dagen was er niet vaak de gelegenheid om veilig een conflictgebied te ontvluchten voor mensen in Oost-Oekraïne. Op woensdag werd alleen een humanitaire corridor geopend voor mensen in Marioepol.

De evacuatieroutes worden afgesproken door Oekraïne en Rusland. De landen beschuldigen elkaar ervan de afspraken niet na te komen, waardoor de routes vaak snel weer dicht moeten.

Russisch leger wil route vrijmaken naar Transnistrië

11:38 | Rusland wil geheel zuidelijk Oekraïne onder controle krijgen en zo een route vrijmaken naar Transnistrië, een afgescheiden regio van Moldavië. In Transnistrië, dat zich in 1990 afscheidde van Moldavië, zijn Russische militairen gestationeerd, maar het staatje wordt door vrijwel geen land erkend.

De doelstelling is onderdeel van de zogenoemde tweede fase van de Russische 'speciale operatie' in Oekraïne, die er vooral op is gericht de hele oostelijke Donbas-regio te veroveren en vanaf daar een route over land te creëren naar het door Moskou ingelijfde schiereiland de Krim. De Russische commandant Rustam Minnekayev zei vrijdag volgens persbureau Interfax dat het onder controle krijgen van Zuid-Oekraïne de verbinding van het leger met Transnistrië zou verbeteren.

De regering in Kiev vreest dat Russische troepen dan vanuit dat pro-Russische zelfverklaarde republiekje een nieuw offensief kunnen beginnen. Oekraïne zei eerder deze maand dat een vliegveld in Transnistrië in gereedheid wordt gebracht voor het invliegen van Russische militairen, maar dat werd weersproken door zowel Transnistrië als Moldavië.

Moldavië, het armste land van Europa waar volgens de VN meer dan 400.000 Oekraïners hun toevlucht hebben gezocht, wil net als Oekraïne graag kandidaat-lid worden van de Europese Unie. Oekraïne leverde onlangs al een benodigde vragenlijst in bij Brussel, een eerste stap in een zeer langdurige procedure. Moldavië heeft dat nu ook gedaan en het document vrijdag overhandigd aan de EU-ambassadeur in het land.

Kanselier Scholz wil hoe dan ook escalatie Oekraïne voorkomen

11:24 | De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vindt dat de NAVO er alles aan moet doen om een directe confrontatie met Rusland te voorkomen. Dat zou volgens hem kunnen leiden tot een derde wereldoorlog en een nucleaire oorlog met vreselijke gevolgen.

Scholz maant in een vraaggesprek met weekblad Der Spiegel tot voorzichtigheid. Zijn regering wil bijvoorbeeld geen zware wapens zoals tanks aan Oekraïne leveren. Er is volgens hem geen duidelijk punt aan te geven waarop de Bondsrepubliek partij wordt in de oorlog in Oekraïne. "Daarom is het des te belangrijker dat we elke stap die we zetten, heel goed overwegen en voorzichtig zetten."

Het is voor Scholz een topprioriteit te voorkomen dat de NAVO in een escalatie van het conflict betrokken raakt. 'Ik richt me niet op opiniepeilingen en erger me niet aan hysterisch gegil, want de gevolgen van een vergissing kunnen dramatisch zijn.'

Ziekenhuis Tiel maakt tweede afdeling vrij voor opvang Oekraïners

10:51 | Ziekenhuis Rivierenland in Tiel maakt een tweede leegstaande afdeling vrij voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De nieuwe groep kan halverwege mei zijn intrek nemen in het ziekenhuis, zo meldt Rivierenland.

Sinds eind maart verblijven al Oekraïners in het ziekenhuis. Met die groep gaat het volgens bestuursvoorzitter Marc Hendriks van Rivierenland goed. 'In korte tijd hebben de Oekraïense bewoners hun draai gevonden en ze zijn zelfredzaam.' De gemeente Tiel vroeg onlangs om nog een tweede afdeling klaar te maken voor opvang.

'Wanneer u voor een afspraak naar het ziekenhuis komt, kunt u een vluchteling tegenkomen, bijvoorbeeld bij de patiëntenuitgang of op de parkeerplaats', zo schrijft het ziekenhuis aan patiënten. De kans dat mensen Oekraïners tegen het lijf lopen is evenwel niet heel groot, omdat de vluchtelingen in een gebouw verblijven waar geen patiënten liggen. 'En als u iemand tegenkomt? Een praatje maken mag natuurlijk altijd.'

Russen hebben Marioepol 'gewonnen', maar tot blijdschap leidt dat niet

10:28 | President Poetin heeft de slag om Marioepol voor gewonnen verklaard, ondanks dat Oekraïense strijders zich nog altijd verschanst hebben in het Azovstal-complex in de stad. Maar, hoewel het Russische volk wordt verteld dat de stad volledig 'bevrijd' is, ziet de Oekraïense president Zelenski nog mogelijkheden om Marioepol militair te ontzetten.

Het zou een feestelijke overwinning moeten zijn voor Poetin en 'zijn' Rusland, maar van festiviteiten ziet Rusland-correspondent Joost Bosman maar weinig. 'Dat heeft te maken met het feit dat de stad eigenlijk allang in handen was van de Russen, met uitzondering van het Azovstal-complex. Daarvan heeft Poetin gezegd dat ze er geen troepen meer heen sturen om de achtergebleven Oekraïners eruit te krijgen. De aanvallen zijn al een paar keer afgeslagen, dus nu is er besloten tot uitroking.'

Russisch zwemkampioen Rilov 9 maanden geschorst om steun Poetin

10:13 | De Russische tweevoudig olympisch zwemkampioen Evgeni Rilov is door wereldzwembond FINA voor negen maanden geschorst. De reden daarvoor is dat de 25-jarige zwemmer vorige maand aanwezig was in het Loezjniki-stadion in Moskou, waar de Russische president Vladimir Poetin in een speech de strijdkrachten prees voor hun "speciale militaire operatie" in Oekraïne.

Door zijn aanwezigheid daar raakte Rilov eerder al zwemkledingmerk Speedo kwijt als sponsor. De winnaar van olympisch goud op de 100 en 200 meter rugslag vorig jaar in Japan was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Russische en Belarussische zwemmers waren vanwege de rol van hun landen bij de oorlog in Oekraïne de rest van dit jaar al uitgesloten van internationale wedstrijden.

Bevriezen Russische tegoeden gaat moeizaam: 'We lopen erg achter de feiten aan'

09:55 | Nederlandse financiële instellingen hebben ruim 632 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren, in verband met de sancties die van kracht zijn tegen Rusland. Daarnaast is er voor iets meer dan 274 miljoen euro aan financiële transacties tegengehouden. Dat is mager vergeleken met Frankrijk en België, waar het om tientallen miljarden gaat.

'Ik denk dat hier duidelijk iets is misgegaan, want dit is gewoon een heel erg laag bedrag', zegt sanctierechtadvocaat Heleen Over de Linden. 'Het gaat om oligarchen, en dat zijn geen miljonairs, dat zijn multimiljardairs. We kunnen zeggen: 'Het is meer dan een paar weken geleden en we hebben nog wat financiële transacties tegengehouden, dus het gaat de goeie kant op. Maar ik denk eerlijk gezegd dat de vogel al gevlogen is.'

Defensie: dienstplichtbrief heeft niets met Oekraïne te maken

09:36 | Bij meer dan 200.000 Nederlanders valt komende dagen de zogenoemde Dienstplichtbrief op de mat. Daarin staat dat jongeren die dit jaar 17 zijn of worden, staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Defensie wijst er deze keer op dat de brief niets te maken heeft met de oorlog in Oekraïne, maar dat die ieder jaar wordt verstuurd.

De Dienstplichtbrief gaat niet alleen naar mannen, maar sinds 2020 ook naar vrouwen. Ook mensen jonger dan 35 jaar, die (op)nieuw zijn ingeschreven als Nederlander, krijgen het schrijven. Hierin staat het militaire registratienummer en verdere uitleg over de dienstplicht.

Omdat de opkomstplicht sinds 1997 is opgeschort, worden de ontvangers van de brief niet daadwerkelijk opgeroepen. De Nederlandse krijgsmacht bestaat dus nog steeds volledig uit beroepspersoneel. In heel uitzonderlijke situaties kunnen de regering en het parlement besluiten om de opkomstplicht weer te activeren, maar dat is nu niet aan de orde, aldus Defensie.

Rusland intensiveert gevechten in Oost-Oekraïne

08:00 | Het Russische offensief in het oosten van Oekraïne wordt steeds intensiever, zeggen Oekraïense generaals. Rond de steden Roebisjna, Marjinka en Popasna wordt hevig gevochten. De Russen voeren ook veel raketbeschietingen uit.

Volgens de Oekraïense legerleiding is Rusland bezig langs de hele frontlinie in de regio Donbas de strijd op te voeren. Donderdag werd al bekend dat de Russen 42 dorpen in de regio hadden veroverd.

De Britse inlichtingendiensten zeiden vrijdag dat het Russische leger ondanks de hergroepering nog veel last heeft van eerdere verliezen die het heeft geleden in de oorlog. Veel materieel wordt teruggestuurd naar Rusland om daar gerepareerd te worden.

Fugro: meer fossiele projecten door oorlog in Oekraïne

07:36 | Bodemonderzoeker Fugro krijgt door de Russische oorlog in Oekraïne de laatste tijd meer opdrachten voor gas- en oliewinningsprojecten. Veel landen zijn door de oorlog bewust geworden van hun afhankelijkheid van Rusland en willen daar vanaf. Daardoor krijgen allerlei nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen groen licht.

Die groei was sterker dan verwacht, geeft topman Mark Heine van het bedrijf uit Leidschendam aan. "Door corona waren de investeringen al laag en verwachtten we al een inhaalslag." Met name in Europa komt daar volgens Heine bij dat landen niet terug willen vallen op veel vieze brandstoffen en de meeste investeringen naar gas gaan.

Fugro zag daarnaast een sterke groei van projecten voor duurzame energie en bij infrastructuurprojecten. Investeringen in windparken op zee zijn in Europa al jaren hoog, maar ook in de Verenigde Staten, Brazilië en Azië ziet Fugro daar nu de interesse in toenemen.

Verder geven veel landen geld uit aan projecten om zich te wapenen tegen klimaatveranderingen. Dat kan door middel van dijkverzwaringen, maar ook door de kustlijn nauwkeurig in kaart te brengen om te bepalen waar de risicogebieden zijn die eventueel moeten worden aangepakt. Het orderboek van Fugro zit dan ook een kwart voller dan een jaar geleden en bevat voor een kleine 1,2 miljard euro aan opdrachten.

De omzet in het eerste kwartaal steeg ruim 23 procent tot 365,4 miljoen euro. Dat leidde tot een bedrijfswinst van 26,9 miljoen euro, wat twee keer zoveel is als een jaar eerder. Operationeel, dus met alleen de kosten en opbrengsten voor de uitvoering van de werkzaamheden tegen elkaar afgezet, leed Fugro nog altijd wel een klein verlies. Heine geeft aan dat door goed te selecteren aan welke inschrijvingen het meedoet, Fugro in deze sterke markt snel weer operationeel winstgevend kan zijn.

Fugro staakte zijn naar eigen zeggen beperkte activiteiten in Rusland en Oekraïne vanwege de oorlog. Dat heeft vooral gevolgen voor de scheepsbemanningen uit die landen. Fugro slaagde er zelf in voldoende vervangend personeel te vinden om zijn schepen in de vaart te houden. Het bedrijf heeft steun aangeboden aan het Oekraïense personeel en hun families.

VS sturen meer zware wapens naar Oekraïne

06:49 | De Amerikaanse president Biden stuurt meer wapens naar Oekraine. Daarmee komt hij tegemoet aan de wensen van president Zelenski, die laat weten dat zijn leger niet genoeg zware wapens heeft om de Russen te verslaan.

'Het zou kunnen dat die wapens het verschil maken', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Het is natuurlijk nooit helemaal wat hij wil, maar er zit bijvoorbeeld een nieuw type Howitzer bij, dat geschikt is om snel over modderig, uitgestrekt terrein te vervoeren. De verwachting is dat dit een ouderwetse oorlog wordt, met ouderwetse fronten die elkaar op een kale vlakte te lijf gaan. De Amerikanen leveren ook drones, waaronder kamikaze-drones. Die schieten zichzelf kapot op een doel. Dat zijn goede en zware wapens, het is alleen de vraag of het genoeg is en of ze het allemaal op tijd de grens over krijgen.'

Rode Kruis geeft Oekraïense vluchtelingen prepaid betaalkaart

06:45 | Het Rode Kruis komt met meer financiële hulp voor Oekraïense vluchtelingen. Zo krijgen mensen die zijn gevlucht van de hulporganisatie een prepaid betaalkaart om in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. De komende maanden moeten zo twee miljoen mensen in Oekraïne en omliggende landen geholpen worden.

Derk Segaar, die bij het Nederlandse Rode Kruis verantwoordelijk is voor de internationale hulpverlening, zegt dat vluchtelingen dankzij de betaalkaart 'de regie op hun leven terugkrijgen'. Hij noemt het belangrijk om hulpgoederen en voedselpakketten uit te delen in de nasleep van een ramp of conflict, maar prijst tegelijkertijd deze relatief nieuwe vorm van hulp.

'Mensen kunnen zo zelf kiezen wat zij op dat moment nodig hebben', aldus Segaar, die stelt dat Oekraïners het geld bijvoorbeeld kunnen gebruiken om te betalen in de supermarkt. Wat voor bedrag er door de hulporganisatie op de prepaid kaart wordt gestort, is niet duidelijk.

Het Rode Kruis bracht de afgelopen maanden al ruim 1800 ton aan onder meer voedsel, toiletspullen, dekens, slaapmatten en dekzeilen naar Oekraïne. De hulporganisatie verwacht vanwege de oorlog in het land zeker twee jaar hulp te moeten leveren en stelt dat daar 1,2 miljard euro voor nodig is.

Oekraïne waarschuwt voor Russisch schijnreferendum

04:38 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt Rusland ervan een vals onafhankelijkheidsreferendum te willen organiseren in de gedeeltelijk bezette gebieden in en rond de steden Cherson en Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne.

Zelenski riep inwoners van die gebieden op geen persoonlijke informatie, inclusief paspoortnummers, aan Russische strijdkrachten te geven. 'Ze doen dat niet om jullie te helpen. Het is om een zogenaamd referendum dat over jullie grondgebied gaat te vervalsen. Dat is de realiteit. Wees voorzichtig.'

In 2014 presenteerde Rusland een referendum over de Krim, waarin een overweldigende meerderheid van de kiezers had gezegd zich bij Rusland te willen voegen. Dat referendum werd veroordeeld door de Oekraïense regering en het Westen.

Zelenski: Rusland verwerpt voorstel wapenstilstand tijdens Pasen

23:18 | Rusland zou een voorstel hebben verworpen om de wapens neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest, dat zaterdag begint en zondag eindigt. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski donderdag in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij zei tevens nog steeds hoop op vrede te koesteren.

Dinsdag had VN-chef António Guterres een oproep gedaan aan Oekraïne en Rusland om de wapens vier dagen neer te leggen rondom het orthodoxe paasfeest. Naar schatting 60 procent van de Oekraïners en 42,5 procent van de Russen noemt zich orthodox christen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen