Internationaal21 apr '22 06:53Aangepast op 21 apr '22 08:08

'Marioepol donderdag in Russische handen'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov zegt dat Russische troepen de staalfabriek Azovstal in Marioepol donderdag volledig onder controle krijgen. 'Voor of misschien na de lunch zal het terrein volledig gecontroleerd worden door Rusland', stelt Kadirov, die zich met zijn strijders met de inname van Marioepol is komen bemoeien.

De bewering van de beruchte Tsjetsjeense leider, die hij deed in een audiobericht dat donderdagochtend vroeg online verscheen, kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. Een bevelhebber van de laatste Oekraïense troepen in de stad zei woensdag wel dat het verzet 'waarschijnlijk de laatste dagen en mogelijk zelfs de laatste uren tegemoet gaat'. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg denkt hetzelfde. 'We hebben er geen stopwatch bij, maar het zal niet lang meer duren.'

(ANP / SIPA Press France / Maximilian Clarke)

Als de Oekraïense havenstad in Russische handen komt, heeft dat niet alleen voor Oekraïne maar ook voor andere landen gevolgen. Bijvoorbeeld voor Turkije. ‘Erdoğan maakt zich grote zorgen', zegt Hammelburg. ‘Hij heeft allerlei pogingen gedaan om te bemiddelen en geprobeerd zich uit al die eisen van andere NAVO-landen te wurmen om het Verdrag van Montreux toe te passen, dat erin voorziet dat Turkije toezicht heeft op de scheepvaart in die regio. Ze hebben steeds gezegd, dat doen we toch niet, want we willen geen ruzie met de Russen. De volgende stap zou kunnen zijn dat de hele Zee van Azov nu vrij spel is voor de Russen. Dat hoort in die strategie in de verovering van de Donbas. En dat is een probleem voor Turkije. De vraag is of Erdoğan echt gaat reageren. Ik betwijfel het. Ik denk dat hij slim genoeg is om te weten dat hij nu moet zwijgen', aldus Hammelburg.

Marioepol

In Marioepol is de afgelopen weken zwaar gevochten. Azovstal is het laatste Oekraïense bolwerk in de havenstad. Oekraïense militairen en pro-Oekraïense militairen van het nationalistische Azov-bataljon proberen het enorme terrein te verdedigen. Naast militairen zitten daar volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski ook zo'n duizend burgers.

Volg de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen