Internationaal21 apr '22 13:14

Hongarije laat nucleaire brandstofstaven uit Rusland invliegen

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl Westerse landen steeds meer sancties opleggen aan de Russen, laat Hongarije kernbrandstof uit Rusland invliegen. Woensdag vloog er voor de tweede keer deze maand een Russisch vliegtuig het Hongaarse luchtruim in.

Een aantal oplettende kijkers zag via Flightradar een Russisch vliegtuig het Hongaarse luchtruim in vliegen. Dat vonden zij merkwaardig, maar de Hongaarse minister Péter Szijjártó van Buitenlandse Zaken denkt daar anders over. 'Vanwege de oorlog in Oekraïne zochten we een alternatieve route, zegt de minister. We konden het niet via de spoorwegen doen en het Russische vliegtuig vloog via Wit-Rusland, Polen en Slowakije naar Hongarije', aldus Szijjártó.

(Unsplash)

Volgens Hongarije-correspondent Stefan Bos ligt de minister er niet wakker van. ‘De sancties hebben geen gevolgen voor de levering van nucleaire brandstofstaven voor kernenergie, zegt de minister.’ Maar Bos verwacht dat hier wel vraagtekens bij zullen worden gezet.

Maling

‘Volgens Szijjártó is kernenergie uitgezonderd van sancties. De EU heeft zich daar ook nog niet helemaal over uitgelaten. Maar de druk op Hongarije neemt toe, vooral om akkoord te gaan met energiesancties tegen Rusland. Dat de Hongaarse premier Viktor Orbán daar maling aan heeft, wordt hem niet in dank afgenomen door verschillende buurlanden', zegt Bos.

Hongarije is enorm afhankelijk van Rusland, niet alleen voor de uitbreiding van de kerncentrale Paks, maar ook voor Russisch gas. ‘Hierdoor kan Orbán de prijzen heel laag houden in vergelijking met andere EU-landen. Dat heeft ook wel bijgedragen aan zijn recente overwinning in de verkiezingen.’

Lees ook | Draait Orbán verder naar Poetin?

Spanningen

Volgens Bos heeft Orbán de oorlog in Oekraïne veroordeeld en wil hij humanitaire hulp bieden aan Oekraïne, maar wapens leveren zit er niet in. ‘Bondgenoot Polen is hier behoorlijk boos over. Wanneer Orbán herkozen wordt als president, brengt hij doorgaans een bezoek aan Polen, maar nu gaat zijn eerste buitenlandse reis naar het Vaticaan. Dat hij niet naar Polen gaat, geeft wel aan dat er spanningen zijn tussen Hongarije en de buurlanden.’

Volg de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen