
Macron heeft ten opzichte van de presidentsverkiezingen in 2017 qua steun van de Franse bevolking flink moeten inboeten. Vijf jaar geleden kreeg hij nog 66,1 procent van de stemmen.
In de eerste stemronde ging het twee weken geleden nog tussen de liberale pro-Europese Macron, de linkse Jean-Luc Mélenchon, Le Pen en de nog rechtsere Eric Zemmour. Macron won toen de meeste stemmen.
Opluchting
'Ik had het spannender verwacht, de uitslag valt me mee', zegt oud-ambassadeur Ed Kronenburg. Volgens de oud-ambassadeur zal Macron door deze uitslag niet wezenlijk anders naar zijn land kijken, al zegt hij erbij dat we uitslagen voor Le Pen moeten nuanceren. 'Je kunt niet zeggen dat 42 procent extreem-rechts is, er zit ook veel onvrede bij. Macron heeft wel duidelijk gezegd dat hij meer moet doen.'
'Iedereen in Brussel heeft positief gereageerd, ik begrijp die opluchting.' Volgens Kronenburg moet Macron zich de komende tijd richten op de koopkracht. 'Hij moet sociale maatregelen nemen, investeren in onderwijs en de zorg. En hij moet blijven inzetten op economische groei en het creëren van banen.'
Protesten
In verschillende Franse steden zijn protesten uitgebroken na de verkiezingsuitslag die zondagavond werd bekendgemaakt. Op beelden op sociale media is te zien dat de politie in hoofdstad Parijs traangas inzet. Ook in Rennes, Toulouse, Straatsburg en Montpellier is gedemonstreerd.
In het centrum van Parijs wordt gedemonstreerd in de wijk Châtelet en bij de Place de la République, terwijl president Emmanuel Macron even verderop zijn overwinningstoespraak gaf bij de Eiffeltoren. In het noordwestelijk gelegen Rennes zou intussen zeker één arrestatie zijn verricht.
Na de eerste ronde, twee weken geleden, waren er ook betogingen tegen de keuze tussen zittend president Macron en de rechtse politica Marine Le Pen. De demonstranten vinden dat er gekozen moet worden tussen twee kwaden. Onder meer de Sorbonne-universiteit in Parijs was eerder deze maand het toneel van een protest, waar honderden studenten de ingang blokkeerden en het interieur vernielden.
Vertrouwen
De Franse president Emmanuel Macron heeft voor de Eiffeltoren in Parijs gereageerd op zijn verkiezingszege. 'Bedankt allemaal. Na vijf jaar als president van Frankrijk heeft een meerderheid van de landgenoten vertrouwen in mij', aldus Macron. De rechtse Macron staat in zijn overwinningstoespraak stil bij alle Fransen die enkel en alleen voor hem gekozen hebben om te voorkomen dat de rechts-populistische presidentskandidate Marine Le Pen aan de macht komt. 'Ik ben me bewust van het werk dat mij te doen staat', stelt hij.
'Daarnaast zijn er Fransen die zich onthouden hebben van stemming. Ook voor hen ben ik verantwoordelijk', aldus Macron. Na de eerste ronde zeiden veel Fransen de keus tussen hem en Le Pen te zien als een keuze tussen twee kwaden. In zijn toespraak richt Macron zich ook op Fransen die op Le Pen hebben gestemd. 'Ik kan mij voorstellen dat aanhangers van Le Pen teleurgesteld zijn', stelt de 44-jarige president. De rechts-populistische Le Pen wist een historisch aantal kiezers (41,5 procent) aan zich te binden. 'Ik ben nu niet langer de presidentskandidaat voor één kamp, ik ben een president voor iedereen. Er moet een antwoord komen op de woede en onenigheid. Dat is mijn verantwoordelijkheid', aldus Macron.
Macron benadrukt dat hij de komende vijf jaar met nieuwe plannen zal komen en blijft werken aan een sterk Europa.