Internationaal26 apr '22 05:57Aangepast op 26 apr '22 08:58

Russische Buitenlandminister: derde wereldoorlog reëel gevaar

Auteur: BNR Webredactie

Volgens de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov is er een 'reëel' gevaar op een derde wereldoorlog, zei hij tegen Russische staatsmedia. Zo'n oorlog zou volgens Lavrov wel 'ontoelaatbaar' zijn voor Rusland, dat ook de 'kunstmatige risico's' op een nucleaire oorlog zou willen verminderen.

'Het gevaar is serieus, het is echt, je kan het niet onderschatten', zei Lavrov tegen het Russische staatspersbureau Interfax over de kans op een nieuwe wereldoorlog. De buitenlandminister beschuldigde de NAVO er maandagavond (lokale tijd) bovendien van dat het via Oekraïne 'oorlog met Rusland voert. En oorlog is oorlog.' Volgens Lavrov zijn westerse wapeninstallaties in Oekraïne legitieme doelen voor het Russische leger. 'Je zou kunnen zeggen dat het Westen, of de NAVO, langzamerhand in oorlog raakt met Rusland, door de wapens die geleverd worden. Dat is de redenatie van Lavrov', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Sergej Lavrov, de Russische minister voor Buitenlandse Zaken.
Sergej Lavrov, de Russische minister voor Buitenlandse Zaken. (ANP / Associated Press)

'Hij wil dat het Westen er dan ook mee stopt, omdat het anders het gevaar op een nucleair conflict vergroot', zo legt Hammelburg uit. Lavrov zei dat er hoe dan ook een akkoord zal komen met Oekraïne, maar dat de inhoud van dat akkoord afhankelijk is van de militaire situatie.

Maar volgens de buitenlandminister doet Kiev alleen 'alsof' ze onderhandelen. 'Welwillendheid heeft beperkingen. Als het niet wederzijds is, helpt dat het onderhandelingsproces niet', aldus Lavrov. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zou volgens de minister 'een goede acteur' zijn. 'Maar als je je goed richt op wat hij zegt, spreekt hij zichzelf duizenden keren tegen'. Desondanks zegt hij dat Rusland het vredesoverleg met Oekraïne doorzet.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba reageerde op Twitter op de uitspraken van Lavrov. Volgens Koeleba lukt het Rusland niet derde landen ervan te weerhouden om Oekraïne bij te staan in het conflict. 'Daarom wordt er nu gesproken over een 'reëel' gevaar op een derde wereldoorlog. Dit betekent slechts dat Moskou aanvoelt dat het gaat verliezen in Oekraïne. De wereld moet nu juist z'n inzet om Oekraïne te steunen opvoeren, zodat we kunnen zegevieren en de Europese en wereldwijde veiligheid kunnen waarborgen.'

Verenigde Naties

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties spreekt dinsdag met Poetin om aan te dringen op een snel vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne. Hij wil dan ook van Poetin weten wat er nodig is om zo snel mogelijk zo'n akkoord te bewerkstelligen. Woensdag reist hij af naar Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen