Internationaal26 apr '22 19:55

Liveblog | Rusland: geen gas meer voor Polen, Kabinet stuurt pantserhouwitsers naar Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 62 van de oorlog in Oekraïne en de Russische invasie daar. VN-baas Guterres bezoekt vandaag de Russische president Poetin. Het laatste nieuws over de oorlog en de gevolgen ervan lees je in dit liveblog.

De Russische Buitenlandminister Sergei Lavrov (l) en VN-scretaris-generaal Antonio Guterres (r)
De Russische Buitenlandminister Sergei Lavrov (l) en VN-scretaris-generaal Antonio Guterres (r) (ANP / EPA / Maxim Shipenkov)

Rusland: geen gas meer voor Polen vanwege niet betalen in roebels

19:47 | Polen krijgt vanaf woensdagochtend geen Russisch gas meer omdat het land weigert de rekening in roebels te betalen. Dat heeft het Poolse staatsgas- en oliebedrijf PGNiG te horen gekregen van het Russische Gazprom. Rusland dreigde al langer de gaskraan dicht te draaien voor landen die niet in roebels willen betalen. De meeste Europese landen weigeren dat echter.

Met de stap wil Rusland de eigen munteenheid ondersteunen en verdeeldheid creëren tussen de Europese landen. Die hebben Rusland de nodige sancties opgelegd vanwege de Russische inval in Oekraïne, maar daarbij zijn gas en olie nog grotendeels buiten schot gebleven. Dat komt omdat Rusland ongeveer 40 procent van de gasvraag van de Europese Unie verzorgt. Verschillende landen proberen hun afhankelijkheid van Russisch gas versneld af te bouwen, maar dat is niet zo snel te regelen.

Rusland eist van de kopers van gas dat ze twee rekeningen openen, één in roebels en één in vreemde valuta. Daarbij is Gazprombank verantwoordelijk voor het omzetten van de valuta en het overmaken van de roebelbetaling. De Europese Commissie stelde in een analyse dat Rusland via de centrale bank zo de volledige controle zou krijgen over het tijdstip van transacties en het tijdstip waarop de koper van zijn verplichtingen wordt ontheven. Ook zou Rusland de wisselkoers kunnen manipuleren.

Volgens PGNiG houdt Gazprom zich met het sluiten van de gaskraan niet aan de afspraken uit het contract. Het bedrijf zet stappen te willen nemen om de gasstroom te hervatten en wil een schadevergoeding.

De Poolse minister voor Klimaat Anna Moskwa liet weten dat Polen klaar is om het stopzetten van de toevoer van Russische energie op te vangen. De Poolse gasvoorraden zitten voor driekwart vol waardoor consumenten en bedrijven gewoon kunnen worden bediend. Minister voor Energiezekerheid Piotr Naimski liet weten dat het contract met Gazprom in december af zou lopen en dat Polen dus al voorbereidingen aan het treffen was om de Russische gasleveringen te vervangen.

Kabinet stuurt pantserhouwitsers naar Oekraïne ondanks bedenkingen

18:59 | Nederland geeft ondanks kritische geluiden uit de krijgsmacht 'een beperkt aantal' pantserhouwitsers aan Oekraïne. Dat gebeurt samen met de Duitsers, zegt minister Kajsa Ollongren (Defensie) dinsdag na overleg in Duitsland.

De pantserhouwitser is het zwaarste geschut van de Landmacht. Nederland levert alleen de houwitser, de Duitsers gaan de training verzorgen en leveren ook de benodigde munitie aan de regering in Kiev die om dit materieel heeft gevraagd.

Duitsland gaat ook de logistiek verzorgen om het geschut op de plaats te krijgen waar de Oekraïense militairen zullen worden getraind die de pantserhouwitsers gaan gebruiken. Volgens Ollongren gaat het materieel binnen een maand die kant op gaan.

De training van de Oekraïners 'kost even tijd', aldus de minister. 'In ieder geval weken en misschien wel maanden.' Maar ook na de oorlog zullen de wapens volgens haar van heel veel betekenis zijn voor het Oekraïense leger.

De Oekraïners zeggen in deze fase van de oorlog, met zware gevechten in de Donbas en in het zuiden, de strijd alleen met dit soort zwaar geschut te kunnen winnen. Ollongren: 'Dit past precies bij wat Oekraïne nu zegt nodig te hebben.'

Binnen de krijgsmacht zijn bedenkingen tegen de levering. Eind vorige week kondigde het kabinet al aan vermoedelijk dit zwaar geschut te gaan sturen. Volgens voorzitter Niels van Woensel van de Nederlandse Officieren Vereniging kan de levering gevolgen hebben voor de inzetbaarheid en slagkracht van het Nederlandse leger.

'We hebben de 29 houwitsers in depot nu niet allemaal nodig, maar het is voor onze eigen inzetbaarheid belangrijk dat we ze op voorraad hebben', zegt Van Woensel. En de krijgsmacht heeft al een gebrek aan vuurkracht.

Volgens de minister gaat de leverantie niet ten koste van de eigen inzetbaarheid van het eigen leger. 'Daarom leveren we een beperkt aantal.' De pantserhouwitsers die nu worden gestuurd, staan in de opslag. Defensie zal een reservevoorraad aanhouden, zegt ze.

De Landmacht heeft in totaal 54 pantserhouwitsers en kampt met allerlei tekorten. Ollongren vindt het verdedigbaar om toch te leveren. 'Het is ontzettend belangrijk, ook voor ons, dat de Russen niet zomaar een soeverein land in Europa kunnen binnenvallen en daar ook nog mee wegkomen.'

Het risico bestaat dat de wapens in handen vallen van de Russen. 'Dat kun je niet wegnemen'. zegt Ollongren. 'Tegelijkertijd doen we het omdat we het belangrijk vinden dat Oekraïne zichzelf kan verdedigen. En dat kunnen ze alleen als landen als Nederland hun helpen met wapens en wapensystemen.'

VS en bondgenoten overleggen elke maand over Oekraïne

18:02 | De Verenigde Staten en zijn bondgenoten zullen elke maand bijeenkomen om te bekijken wat Oekraïne nodig heeft voor zijn verdediging tegen de Russen. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin dinsdag tijdens een bijeenkomst op de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland. Daar overlegden de VS en veertig bondgenoten over de situatie in Oekraïne.

'Deze bijeenkomst zal een maandelijkse contactgroep worden over de zelfverdediging van Oekraïne', zei Austin na afloop van de eerste zitting. Hij verwelkomde speciaal het voornemen van Duitsland om luchtafweergeschut te leveren aan Oekraïne. Het gaat om vijftig oudere tanks van het type Cheetah, in het Duits Gepard. Deze tanks zijn gemaakt om te kunnen schieten op luchtdoelen en gronddoelen en zijn voorzien van een radar en twee 35-millimeterkanonnen.

Opvallend is wel dat Zwitserland niet wil dat zijn aan Duitsland geleverde munitie voor de Cheetah naar Oekraïne gaat. De Zwitserse regering in Bern wijst op de neutrale status van de Alpenrepubliek en verbiedt dat Berlijn de munitie doorsluist. Duitse media spreken over een aanzienlijk probleem. Het kan zijn dat er munitie beschikbaar is die niet onder de exportregels valt, bijvoorbeeld omdat ze slechts gedeeltelijk in Zwitserland is gemaakt. Maar waarnemers vragen zich af of er dan voldoende voorraad is.

Poolse media melden stop Russische gaslevering, gasprijs omhoog

17:32 | De Europese gasprijs schoot dinsdag omhoog nadat Poolse media bericht hadden over het stopzetten van de levering van Russisch gas aan Polen. Nieuwssite Onet.pl baseerde zich op bronnen binnen de overheid en zegt ook van de grootste Poolse gasleverancier PGNiG bevestiging hebben gekregen dat de toevoer is gestokt.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs werd gas ruim 10 procent duurder na de berichten. Een megawattuur gas kost nu weer meer dan 102 euro.

Officiële bevestiging vanuit Warschau dat de gastoevoer gestopt is, ontbreekt nog. Onet schrijft dat de Poolse regering die binnen een dag geeft. Volgens de nieuwssite heeft Polen geen reden gekregen van Rusland.

Duizenden mensen vermist in Oekraïne

17:15 | In Oekraïne worden meer dan 16.000 mensen vermist sinds de Russische inval eind februari. Dat zei een Oekraïens parlementslid dat zich bezighoudt met mensenrechten dinsdag in een tv-interview.

Onder de vermisten zijn ongeveer 2000 soldaten. Van de vermiste burgers komt een kwart uit de havenstad Marioepol, dat sinds begin maart is omsingeld door Russische troepen.

Ruim 5 miljoen Oekraïners zijn naar het buitenland gevlucht, 7,7 miljoen zochten in Oekraïne een veiliger onderkomen.

Atoomwaakhond: straling bij Tsjernobyl weer normaal

16:57 | Het stralingsniveau bij de precies 36 jaar geleden ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne is weer normaal. De radioactiviteit was toegenomen nadat Russische troepen het complex en de omgeving hadden veroverd, aldus de chef van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, de IAEA, tijdens een bezoek aan de rampplek.

Hij noemde de korte bezetting door de Russen zeer gevaarlijk. Er waren momenten dat de niveaus stegen door de beweging van het zware materieel van de Russische troepen. Daardoor werd radioactief stof op de grond opgedwarreld. Dat is ook vastgesteld toen ze vertrokken, aldus IAEA-baas Rafael Grossi: 'We houden dat elke dag in de gaten.'

Oekraïense autoriteiten hadden eerder al gezegd dat Russische soldaten mogelijk zijn blootgesteld aan straling nadat ze bij het complex verdedigingslinies hadden gegraven en met hun gepantserde voertuigen stofwolken hadden veroorzaakt.

Oekraïners in Amsterdam anders opgevangen om Koningsdag

16:45 | Oekraïense vluchtelingen die woensdag op Koningsdag in Amsterdam aankomen, worden alleen in de regio opgevangen of doorgestuurd naar Utrecht. Dat laat de gemeente weten. In internationale treinen die onderweg zijn naar Amsterdam wordt omgeroepen dat vluchtelingen niet naar de hoofdstad moeten gaan.

Omdat er een stuk meer vluchtelingen in Amsterdam aankomen dan er in de regio kunnen worden opgevangen, worden Oekraïners vanuit de hoofdstad naar alle delen van het land vervoerd. Vanwege Koningsdag gaat dat woensdag even anders, aldus een woordvoerder van de gemeente. "We proberen mensen zo goed mogelijk op te vangen in onze eigen regio en begeleiden ze naar een opvanglocatie in Amsterdam of de regio. Als het te druk wordt, kunnen we ze begeleiden naar Utrecht.

In de internationale treinen die naar verwachting Oekraïners vervoeren, wordt omgeroepen dat de vluchtelingen moeten uitstappen op Utrecht Centraal, meldt een woordvoerster van de NS.

Wereldbank vreest nog tot 2024 hoge olieprijzen

16:31 | Olie dreigt tot eind 2024 duur te blijven, waarschuwt de Wereldbank in een nieuw onderzoek. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stegen de prijzen voor de brandstoffen erg hard en waarschijnlijk blijven de prijzen veel hoger dan de gemiddeldes van de afgelopen jaren.

Onderzoekers van de Wereldbank rekenen erop dat een vat Brent-olie, de maatstaf voor olie in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, dit jaar gemiddeld 100 dollar kost. Dat is het hoogste niveau sinds 2013 en veel meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar van 60 dollar per vat.

Samen met de gestegen gas- en voedselprijzen zorgt dit voor 'de grootste schok op de grondstoffenmarkt sinds de jaren zeventig', schrijft de Wereldbank. In dat decennium verhoogde een groep Arabische landen de prijzen voor hun olie sterk en boycotten ze de landen die Israël steunden, waaronder Nederland en de Verenigde Staten.

Na dit jaar daalt de prijs voor olie volgens de Wereldbank wel iets, maar blijft de grondstof met een geschatte prijs van 92 dollar per vat Brent waarschijnlijk hoog. Rusland is een grote olie-exporteur maar westerse landen willen geen Russische olie meer kopen wegens de inval in Oekraïne. Samen met het vertrek van olieconcerns als Shell en BP uit Rusland zorgt dit voor minder investeringen in de oliesector van het land, waardoor het land minder goed in staat is olie op te pompen en de beschikbare olie schaars blijft.

Onderzoekers van de Wereldbank schatten daarnaast in dat landen van oliekartel OPEC moeite hebben om meer olie op te pompen. Het verbond verhoogt ondanks de explosieve prijsstijgingen de dagelijkse productie maar mondjesmaat. Verlagingen van accijnzen of belastingen op brandstoffen helpen op de langere termijn ook niet. Naast het feit dat zo'n generieke maatregel de allerarmsten mogelijk minder helpt dan huishoudens met hogere huishoudens, dreigen ze volgens de Wereldbank de vraag naar benzine en diesel alleen maar aan te jagen.

Er is wel een kans dat heftige lockdowns in China de prijsstijging voor olie dempen. Hernieuwde maatregelen tegen het coronavirus ontregelen in grote Chinese steden het openbare leven grondig. Dat kan uiteindelijk ook de industrie raken en daarmee de vraag naar olie.

Spanning Transnistrië loopt op, Moldavië maant tot kalmte

16:25 | Het Oekraïense buurland Moldavië maant tot kalmte nu de onrust groeit over de afvallige pro-Russische regio Transnistrië, die tussen het overige Moldavië en Oekraïne ligt. De president van Moldavië kondigde maatregelen aan om de veiligheid te vergroten na een reeks explosies in Transnistrië. Door die incidenten is de vrees voor een uitbreiding van de Oekraïense oorlog toegenomen.

Moldavië vergroot onder meer het aantal grenspatrouilles. Volgens de president gaat het bij de ontploffingen om pogingen de spanningen te vergroten tussen Moldavië en het afgescheiden Transnistrië, waar Russische militairen zijn gestationeerd. Na explosies op het ministerie van Veiligheid was dinsdag een zendmast doelwit. Waarnemers spreken over mogelijke provocaties door Transnistrië zelf. Ze zouden de Oekraïners de schuld van de explosies in de schoenen kunnen schuiven.

Volgens Oekraïne probeert Rusland onrust te zaaien in de door Moskou gesteunde regio van Moldavië, dat net als Oekraïne een ex-Sovjetrepubliek is. De regering in Kiev houdt rekening met een Russische invasie vanuit Transnistrië, wat een nieuw front zou betekenen.

Een Russische commandant zei al dat Rusland heel zuidelijk Oekraïne onder controle wil krijgen om zo een verbinding te krijgen met het in 1990 afgesplitste Transnistrië. Ook zijn er oorlogszuchtige verklaringen van Russische functionarissen tegen Moldavië.

Oekraïne had eerder al gemeld dat een vliegveld in Transnistrië in gereedheid werd gebracht voor het invliegen van Russische militairen, maar dat werd toen weersproken door Transnistrië en Moldavië.

Atoomwaakhond: straling bij Tsjernobyl abnormaal

14:58 | Het stralingsniveau bij de precies 36 jaar geleden ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne is abnormaal. De radioactiviteit nam toe nadat Russische troepen het complex en de omgeving hadden veroverd, aldus de chef van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, de IAEA, tijdens een bezoek aan de rampplek.

Hij noemde de korte bezetting door de Russen zeer gevaarlijk. Er waren momenten dat de niveaus stegen door de beweging van het zware materieel van de Russische troepen. Daardoor werd radioactief stof op de grond opgedwarreld. Dat is ook vastgesteld toen ze vertrokken, aldus IAEA-baas Rafael Grossi: 'We houden dat elke dag in de gaten.'

Oekraïense autoriteiten hadden eerder al gezegd dat Russische soldaten mogelijk zijn blootgesteld aan straling nadat ze bij het complex verdedigingslinies hadden gegraven en met hun gepantserde voertuigen stofwolken hadden veroorzaakt.

VN-baas: alles doen om levens te redden in Marioepol

14:31 | De Verenigde Naties willen alles op alles zetten om levens te redden in de door de Russen veroverde Oekraïense havenstad Marioepol. De organisatie is bereid al haar middelen te mobiliseren, zei VN-baas António Guterres na zijn bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin.

Guterres stelde voor een zogenoemde humanitaire contactgroep op te richten om het leed voor burgers te verlichten. Alleen al in Marioepol zitten duizenden mensen vast door het oorlogsgeweld. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei dat Rusland bereid is samen te werken met de VN om burgers te helpen. Maar hij verwierp het Oekraïense voorstel voor overleg in Marioepol zelf.

Guterres benadrukte dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan de oorlog in Oekraïne. Het menselijke lijden moet tot een minimum worden beperkt. 'We hebben een andere kijk op dingen, maar dat weerhoudt ons niet om in gesprek te gaan', aldus de VN-baas over zijn bezoek aan Moskou. Hij riep ook op tot een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Donderdag spreekt Guterres met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en diens buitenlandminister Dmitro Koeleba. Die hadden liever gezien dat de VN-leider eerst naar Kiev was gekomen, omdat Oekraïne immers is aangevallen door de Russen.

Rusland zet als vergelding Zweedse diplomaten uit

14:06 | Rusland zegt dat het drie Zweedse diplomaten uitzet als vergeldingsmaatregel voor een eerder Zweeds besluit om drie Russische ambassademedewerkers weg te sturen. Volgens Zweden gaat het om vier Zweden die Rusland moeten verlaten.

De militaire steun voor Oekraïne en het 'willen verzwijgen van misdaden van Oekraïense nationalisten tegen de burgerbevolking van Oekraïne en de Donbas' zijn volgens het ministerie ook belangrijke redenen voor de uitzettingen.

Zweden spreekt van een 'ongegronde en buitenproportionele actie' van Rusland. 'Zweden zal passend reageren op deze onrechtvaardige actie.'

Rusland heeft de afgelopen weken veel Europese ambassademedewerkers uitgezet. Maandag werden veertig Duitsers tot ongewenst persoon verklaard en vorige week gold dat voor onder meer vijftien Nederlanders.

Twee doden door beschietingen in Oekraïense regio Donetsk

13:44 | In de oost-Oekraïense regio Donetsk zijn dinsdag twee doden en zes gewonden gevallen door beschietingen door Rusland. Dat meldt de gouverneur van de regio. Hij zegt dat een persoon is gedood in de stad Niu-York en een andere in Travneve.

De Russische beschietingen vinden volgens de gouverneur plaats over de hele frontlinie in Donetsk.

Russen kunnen voorlopig geen visum aanvragen voor Nederland

13:15 | Russische staatsburgers kunnen vanaf woensdag op de Nederlandse ambassade in Moskou geen visum meer aanvragen voor ons land. Het gaat niet om een strafmaatregel, maar is een gevolg van het besluit van de Russische regering om vijftien Nederlandse diplomaten het land uit te zetten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daardoor zijn er te weinig diplomaten over om de afdeling consulaire zaken van de ambassade op volle kracht te laten draaien. Daarom kunnen visa voor een kort verblijf niet meer worden afgegeven. Er zijn wel uitzonderingen op zwaarwegende humanitaire gronden mogelijk. Bijvoorbeeld als iemand om politieke redenen het land moet verlaten.

Volgens een woordvoerster van het ministerie vragen per week gemiddeld 150 Russen op de ambassade een visum aan voor kort verblijf in Nederland. Het is onduidelijk hoe lang de maatregel van kracht blijft. De consulaire afdeling werkt met beperkte capaciteit. Voor inburgeringsdocumenten en andere zaken is de ambassade nog wel open.

Erdogan roept Poetin op tot verdere diplomatie

13:10 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gezegd dat het 'positieve momentum' van eerdere onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland in Istanbul vastgehouden moet worden. Beide zijden zouden daarvan kunnen profiteren.

Erdogan drong bij Poetin aan op een wapenstilstand en het instellen van vluchtwegen, aldus zijn kantoor. Hij herhaalde zijn aanbod aan de leiders van Rusland en Oekraïne om naar Turkije te komen voor onderhandelingen die tot een einde van de oorlog moeten leiden. Zondag belde Erdogan nog met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Duitsland neemt drijvende lng-terminal in gebruik

13:00 | Duitsland neemt vanaf begin 2023 een drijvende lng-terminal in gebruik in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is Duitsland naarstig op zoek naar alternatieven om zijn grote afhankelijkheid van Russische energie af te bouwen. Het land is binnen Europa een van de grootste importeurs van Russisch gas en olie.

Britten vinden Oekraïense aanval op Russisch grondgebied legitiem

12:50 | Het is legitiem als Oekraïense strijdkrachten met westerse wapens op Russisch grondgebied Russische doelen aanvallen. Dat heeft de Britse staatssecretaris voor Defensie James Heappey tegen de BBC gezegd. Heappey noemde aanvallen op Russisch grondgebied om aanvoerlijnen te verstoren een 'volkomen legitiem' onderdeel van de oorlog.

In het BBC-programma Today werd Heappey gevraagd naar berichten dat Oekraïne een olieopslagplaats op Russisch grondgebied had aangevallen. Daarop vroeg de staatssecretaris zich af 'of het aanvaardbaar is dat onze wapens door de Oekraïense strijdkrachten worden gebruikt tegen legitieme Russische militaire doelen'. Volgens Heappey zijn het in eerste instantie 'de Oekraïners die het doelwit kiezen, niet de mensen die de uitrusting produceren of exporteren'. Ook zei hij dat 'het volkomen legitiem' is 'om doelen in de diepte van je tegenstanders aan te vallen om hun logistiek en aanvoerlijnen te verstoren.'

Onvrede binnen landmacht over plan voor weggeven pantserhouwitsers

12:40 | Er is onvrede binnen de Koninklijke Landmacht over het weggeven van pantserhouwitserkanonnen aan Oekraïne. Het materieel is namelijk ook hard nodig om de vuurkracht van onze eigen krijgsmacht snel te kunnen vergroten. En dat zorgt voor frustraties bij Defensie, zegt voorzitter Niels van Woensel van de Nederlandse Officieren Vereniging.

‘Onze steun is tot nu toe absoluut van meerwaarde geweest', benadrukt de voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging. Maar het is volgens hem voor het eerst dat er ook echt uitrustingsstukken, die we zelf in gebruik hebben en waar we in Nederland een tekort aan hebben, worden uitgeleverd. ‘Dat er een tekort is wordt al een aantal jaren aangegeven bij de NAVO. Daarom is het bijzonder dat we juist die capaciteit naar Oekraïne zouden gaan sturen', zegt Van Woensel.

Van Woensel vindt dat Nederland niet overhaast een besluit moet nemen. 'Ik ben niet tegen het sturen van pantserwapens. En ik begrijp ook dat er haast bij geboden is vanwege de gevechten in de Donbas. Andere landen, zoals Amerika en het Verenigd Koninkrijk, willen zwaarder materiaal sturen en Nederland heeft dat voornemen nu ook genomen. Maar het is niet zo dat wat we leveren ook terugkomt naar Nederland. Het kan kapotgaan of vernietigd worden.’

VN: Bijna 13 miljoen Oekraïners op de vlucht

11:55 | Meer dan 12,7 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen sinds Rusland twee maanden geleden Oekraïne binnenviel. Van hen zochten er 7,7 miljoen binnen Oekraïne een veiliger onderkomen, ruim 5 miljoen Oekraïners vluchtten naar het buitenland, meldt de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Een woordvoerder zei dinsdag tijdens een persbriefing dat naar verwachting 8,3 miljoen mensen het land zullen ontvluchten. De VN ging eerder nog uit van 4 miljoen Oekraïners die hun land zouden verlaten. De organisatie zegt omgerekend ruim 1,7 miljard euro nodig te hebben voor hulp aan vluchtelingen in buurlanden van Oekraïne.

Amerikaanse minister Austin: Oekraïense weerstand inspireert

11:30 | De weerstand die Oekraïne biedt tegen de Russische invasiemacht 'inspireert de vrije wereld', zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. Op een conferentie met bondgenoten herhaalde de minister dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland kan winnen.

Austin organiseert op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland een bijeenkomst voor veertig bondgenoten over de oorlog in Oekraïne. De Amerikaan sprak maandag in Kiev met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Daar werd toen extra steun beloofd en de terugkeer van Amerikaanse diplomaten naar Oekraïne.

Angst voor Russische invasie in afvallige Moldavische provincie

10:48 | Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Moldavische separatistische regio Transnistrië meldt op haar Facebookpagina dat maandag het staatsveiligheidsministerie in Tiraspol is aangevallen met granaatwerpers. Getuigen zeiden verschillende explosies te hebben gehoord, naar verluidt is er materiële schade, maar zijn er geen gewonden gevallen. Op de plek van de aanslag is een granaatwerper gevonden, niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Transnistrië verklaarde op haar Facebookpagina dat de aanval om 18:00 uur plaatselijke tijd plaatsvond in de stad Tiraspol. Televisiezender Pervy Pridnestrovsky citeerde getuigen die beweerden explosies te hebben gehoord, mijnwerkers, brandweerlieden en paramedici waren ter plaatse. Een ander tv-station toonde beelden van een achtergelaten granaatwerper op de plaats van het incident. Voor velen is de aanslag het vermoeden dat Rusland opnieuw een land veroveren.

Rusland: 500 Oekraïense militairen omgekomen vannacht

10:20 | Het Russische ministerie van Defensie meldt dat er in de nacht van maandag op dinsdag meer dan negentig militairen doelen zijn geraakt in Oekraïne, waarbij ongeveer vijfhonderd Oekraïense militairen zijn omgekomen. Verder zijn er tientallen gepantserde voertuigen, artillerie en ander militair materieel vernietigd, aldus het Russische ministerie. Volgens staatspersbureau RIA zijn onder meer twee wapendepots geraakt in de regio rondom de stad Charkov. De beweringen zijn niet geverifieerd door onafhankelijke bronnen.

Volgens de lokale Oekraïense autoriteiten zijn dinsdag een dode en een gewonde gevallen bij een raketaanval op de zuidelijke Oekraïense stad Zaporizja. De raketten zouden geen militair doel hebben geraakt, maar een commercieel terrein.

Oekraïners willen niet weg bij opvang naast oefenterrein Defensie

10:10 | De acht Oekraïense gezinnen die in het Groningse Lauwersoog worden opgevangen, blijven daar voorlopig. Dat laat de gemeente Het Hogeland weten na een gesprek met de vluchtelingen. De Oekraïners, in totaal dertig mensen, zitten in een vakantiepark naast een oefenterrein van Defensie. In De Telegraaf van zaterdag vertelden enkelen van hen dat ze schrikken van het geweervuur en daardoor de oorlog in hun land herbeleven.

Het Hogeland had maandag beloofd een andere opvangplek in de provincie Groningen te zoeken voor vluchtelingen die weg zouden willen. Na het gesprek wil niemand van die mogelijkheid gebruik maken. De gemeente zegt dagbesteding te gaan regelen en onderwijs voor de kinderen. Ook krijgt de opvanglocatie een betere wifiverbinding.

'Duitsland gaat luchtafweer leveren aan Oekraïne'

09:20 | Duitsland gaat luchtafweergeschut leveren aan Oekraïne, meldt de Süddeutsche Zeitung. Volgens de krant gaat minister van Defensie Christine Lambrecht die toezegging dinsdag doen tijdens een bijeenkomst op een militaire luchtbasis in Duitsland. Daar praten de VS en veertig bondgenoten over de situatie in Oekraïne.

De krant meldt dat het gaat om tanks van het type Cheetah, in het Duits Gepard. Deze tanks hebben een radar en hebben twee 35-millimeterkanonnen. De voertuigen kunnen luchtdoelen en gronddoelen beschieten.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei eerder deze maand nog dat de wapens voor Oekraïne op zijn en Duitsland niets meer kan leveren. Dat zou deels komen doordat Duitsland militair materieel heeft waarvoor de Oekraïners niet zijn opgeleid.

De strijd om de staalfabriek in Marioepol is nog steeds niet over

08:28 | Al wekenlang draait de Russische strijd in de Oekraïense havenstad Marioepol alleen maar om de Azovstal-staalfabriek. Als een vesting wordt het complex door de overgebleven Oekraïense troepen verdedigd en daar lijkt nog steeds geen eind aan te komen. De Russische president Vladimir Poetin wilde het complex met rust laten, nu de rest van de Marioepol wel in Russische handen is. Maar daar lijkt weinig van waar te zijn.

Vrijwel dagelijks vinden er nog beschietingen rondom en in het complex plaatst. Ook wordt de fabriek uitvoering gebombardeerd door Rusland. 'We zien af en toe nog steeds berichten komen uit het complex van de strijders die er nog zitten', valt Dick Zandee, defensiespecialist bij instituut Clingendael op. 'Men zet de aanval kennelijk voort. Daar zit weer een gat tussen wat Poetin zei over dat er niks tegen gedaan moet worden en dat men hen daar moet laten zitten.'

Russische buitenlandminister: reëel gevaar op derde wereldoorlog

06:00 | Volgens de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov is er een 'reëel' gevaar op een derde wereldoorlog, zei hij tegen Russische staatsmedia. Zo'n oorlog zou volgens Lavrov wel 'ontoelaatbaar' zijn voor Rusland, dat ook de 'kunstmatige risico's' op een nucleaire oorlog zou willen verminderen.

'Het gevaar is serieus, het is echt, je kan het niet onderschatten', zei Lavrov tegen het Russische staatspersbureau Interfax over de kans op een nieuwe wereldoorlog. De buitenlandminister beschuldigde de NAVO er maandagavond (lokale tijd) bovendien van dat het via Oekraïne 'oorlog met Rusland voert. En oorlog is oorlog.' Volgens Lavrov zijn westerse wapeninstallaties in Oekraïne legitieme doelen voor het Russische leger. 'Je zou kunnen zeggen dat het Westen, of de NAVO, langzamerhand in oorlog raakt met Rusland, door de wapens die geleverd worden. Dat is de redenatie van Lavrov', volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Britse regering schrapt Oekraïense invoerrechten

05:15 | De Britse regering schrapt de invoerrechten op alle producten uit Oekraïne, waaronder gerst, honing en gevogelte. De beslissing werd genomen nadat de Oekraïense president Volodimir Zelenski om zulke maatregelen gevraagd had om de Oekraïense economie te helpen.

Tegelijkertijd kondigde de Britse minister van Internationale Handel Anne-Marie Trevelyan aan de export van bepaalde producten naar Rusland te verbieden. Het gaat onder meer om apparatuur die gebruikt kan worden om communicatie te onderscheppen en af te luisteren.

VN-baas bezoekt Rusland

03:45 | Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties spreekt in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne. Het kantoor van Guterres zei van tevoren dat de Portugees gaat aandringen op een snel vredesakkoord. De VN-baas spreekt ook met minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Guterres wil van Poetin weten wat er nodig is om vrede te bewerkstelligen. Een oproep van de VN-baas om de wapens neer te leggen tijdens het orthodoxe Pasen vond geen gehoor in Rusland en Oekraïne.

Maandag sprak Guterres met de Turkse president Recep Erdogan over de oorlog. Turkije heeft al meerdere keren aangegeven te willen bemiddelen in het conflict.

Guterres gaat donderdag naar Kiev, waar hij met de Oekraïense president Volodimir Zelenski praat. Ook daar wil hij horen wat er nodig is om tot vrede te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen