Internationaal26 apr '22 10:50Aangepast op 26 apr '22 13:23

VS voert druk op Duitsland op met Oekraïne-conferentie

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten organiseren een Oekraïne-conferentie in Duitsland. Hoewel het officieel niet in NAVO-verband is, zullen vertegenwoordigers van zeker 20 bondgenoten aanwezig zijn. Met de top wil de VS de samenwerking tussen het Amerikaanse leger en de Europese legers versterken, maar volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille is de top ook bedoeld om de druk op de Duitse regering te verhogen om zware wapens te leveren aan Oekraïne.

Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Amerikaanse druk op Duitsland

De conferentie vindt plaats op de Amerikaanse luchtmachtbasis Rammstein in Duitsland, één van de grootste Amerikaanse militaire vliegvelden ter wereld en het hoofdkwartier van de Amerikaanse luchtmacht in Europa. De agenda is volgens Marseille 'een beetje wollig' omschreven. 'Volgens Amerika gaat het er vooral om dat met gelijkgestemden een discussie op gang wordt gebracht van hoe de defensierelaties op lange termijn met Oekraïne moeten worden onderhouden.' Marseille denkt dat de top simpelweg bedoeld is om met gelijkgestemden de strategie over de huidige oorlog in Oekraïne te bespreken.

Verder gaat de top over de modernisering van het Amerikaanse leger en de Europese legers en de inzetbaarheid hiervan. Ook staat het 'potentieel' van Duitse wapenfabrikanten op de agenda en hoe dat beter kan worden ingezet. 'Je merkt dat deze conferentie echt wordt gebruikt om ook de druk op Duitse regering op te voeren om maar zware wapens te gaan leveren aan Oekraïne.'

De locatie is in die zin ook wel opvallend. Marseille wijst erop dat Rammstein door de Amerikanen en de Fransen na de Tweede Wereldoorlog is opgericht om Duitsland te beschermen. De luchtmachtbasis speelde een grote rol in de Koude Oorlog. Eerder deze week bezochten de Amerikaanse ministers van Defensie Lloyd Austin en Buitenlandse Zaken Antony Blinken Kiev voor overleg met de Oekraïense president Zelenski.

Lees ook | Russische buitenlandminister: derde wereldoorlog reëel gevaar

CDU

In de Duitse Bondsdag roept inmiddels ook oppositiepartij het CDU, de partij van Angela Merkel, op om tóch zware wapens te leveren aan Oekraïne. Hoewel de regering officieel geen rekening daarmee hoeft te houden, maakt het de situatie nog ingewikkelder voor bondskanselier Olaf Scholz, denkt Marseille. 'Normaal gesproken, oppositiepartijen in Duitsland, die hebben niet zo heel veel in de melk te brokkelen, maar er komt een defensiebegroting aan van 100 miljard euro extra uitgaven'. Bij zo'n groot besluit is het in Duitsland volgens hem wel gebruikelijk om de grootste oppositiepartij, in dit geval het CDU, mee te nemen in die besluitvorming.

Lees ook | Aanslag in Transnistrië - voorbode nieuwe Russische invasie?

Partijlijnen

Ondanks Scholz' dalende populariteit, en de toenemende druk, gaat Marseille er niet vanuit dat de bondskanselier van standpunt gaat veranderen over wapenleveranties aan Oekraïne. 'Scholz zal geen draai gaan maken, omdat hij iemand is die op de lange termijn probeert te denken en een heel principieel standpunt nu erover in heeft genomen.' Het adagium van de bondskanselier is dat leveranties van zware wapens Duitsland tot een mogelijk doelwit maakt van Rusland.

Toch zijn er ook geruchten in de Duitse media dat de regering meer gaat doen voor Oekraïne. Zo meldt de Süddeutsche Zeitung dat Duitsland luchtafweergeschut gaat leveren aan Oekraïne. De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht zou die toezegging gaan doen tijdens de bijeenkomst op de luchtmachtbasis Rammstein.

Ondertussen zei vice-kanselier Robert Habeck van de Groenen dit weekend dat Duitsland al jaren eerder militaire hulp had moeten geven aan Oekraïne, maar volgens Marseille blijft de verdeeldheid binnen de regering langs 'partijlijnen'. 'De Groenen zeggen dit al jaren en de SPD blijft daarin ook tegen zijn standpunt.'

Binnen Scholz' partij is inmiddels ook veel te doen over de positie van partij-icoon en oud-kanselier Gerhard Schröder, die de laatste jaren vooral bekend is geworden als grote vriend van de Russische president Poetin en die zijn geld inmiddels verdient bij grote Russische energiebedrijven. Vanwege zijn blijvende steun voor Rusland wordt zijn partijlidmaatschap mogelijk opgezegd. Schröder gaf dit weekend voor het eerst in lange tijd een interview. Tegen The New York Times was de oud-kanselier opvallend strijdbaar. 'Ik doe niet aan mea culpa.'

Gerelateerde artikelen