Internationaal27 apr '22 19:26Aangepast op 27 apr '22 19:41

Liveblog | Wapendepot in brand; Poetin waarschuwt andere landen

Auteur: BNR Webredactie

Het is 63 dagen nadat Rusland Oekraïne is binnengevallen. In dit liveblog houden we je op de hoogte van relevante gebeurtenissen.

VN-chef in Oekraïne

19:40 | Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties is in Kiev aangekomen voor zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari. De Portugees meldde zijn aankomst zelf via Twitter. Op dat platform zei hij in Oekraïne zijn 'werk voor de uitbreiding van humanitaire ondersteuning en de bevordering van evacuaties uit gevechtszones' te willen voortzetten.

Guterres heeft donderdag ontmoetingen met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en buitenlandminister Dmitro Koeleba. Net als tijdens het bezoek van de VN-chef aan Moskou eerder deze week, zal een van de belangrijkste onderwerpen waarschijnlijk de situatie zijn in de zuidoostelijke Oekraïense havenstad Marioepol, waar Oekraïense troepen en burgers worden omsingeld door het Russische leger.

Shell accepteert geen geraffineerde producten uit Rusland

19:30 | Shell aanvaardt niet langer geraffineerde producten uit Rusland, ook niet in mengsels. Het olie- en gasconcern heeft clausules in handelscontracten gewijzigd, zo werd door Shell bevestigd na eerdere berichtgeving door persbureau Reuters. Eerder zou in de contracten hebben gestaan dat producten die voor meer dan 50 procent van Russische origine waren als Russisch werden bestempeld.

'Wij werken eraan om Russische olie en gas geleidelijk uit onze keten te bannen en tegelijkertijd de energie- en brandstofvoorziening op peil te houden waar miljoenen mensen elke dag op vertrouwen', aldus een verklaring van Shell. De nieuwe voorwaarden hebben geen gevolgen voor aankopen van Russische ruwe olie. Deze bouwt Shell geleidelijk af.

Poetin waarschuwt landen

19:00 | De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat landen die proberen tussenbeide te komen in het conflict met Oekraïne, geconfronteerd zullen worden met een snelle militaire reactie van Moskou. Poetin sprak tegen parlementsleden in Sint-Petersburg. Hij zei dat alle beslissingen over hoe Moskou in zo'n situatie zal reageren al zijn genomen.

Poetin zei verder dat hij niet nader omschreven 'tegenaanvallen' zou ontketenen tegen iedereen die 'bedreigingen van strategische aard creëert die onaanvaardbaar zijn voor Rusland'. Daarbij zal het Russische leger niet aarzelen om de modernste wapens te gebruiken, vervolgde Poetin: 'We hebben hier alle middelen voor, waar niemand anders zich op kan beroepen. We zullen er niet over pochen: we zullen ze gebruiken als dat nodig is. En ik wil dat iedereen dat weet.'

Duitse ex-kanselier Schröder in het nauw

18:30 | De roep in de Duitse politiek om oud-kanselier Gerhard Schröder te straffen voor zijn omstreden Russische contacten wordt steeds luider. Deze sociaaldemocraat van regeringspartij SPD is geen deel meer van de Duitse politieke crème de la crème, maar van de 'crème de la Kremlin', aldus een kopstuk van de liberale coalitiepartner FDP.

Ook bij de derde regeringspartner, de Groenen, en bij de SPD zelf groeit de onvrede over Schröder. Die wil ondanks de bloedige Russische invasie in Oekraïne zijn lucratieve functies voor Russische olie-en gasfirma's niet opgeven. Ook weigert hij afstand te nemen van de Russische president Vladimir Poetin, die hij als vriend beschouwt.

Volgens de FDP moet deze "belangrijkste" pion van Poetin in Duitsland zo snel mogelijk op de sanctielijst van "Poetin-profiteurs". De SPD neemt stappen om Schröder (78) uit de partij te gooien, waarvan hij inmiddels bijna zestig jaar lid is. De christendemocratische oppositiepartij CDU hamert al langer op maatregelen.

Russisch inreisverbod voor Britse parlementariërs

14:45 | Rusland legt 287 leden van het Britse Lagerhuis een inreisverbod op. De Britten worden beschuldigd van het verspreiden van 'ongerechtvaardigde en hysterische angst voor Rusland', staat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Moskou reageert daarmee op vergelijkbare sancties die het Verenigd Koninkrijk in maart afkondigde tegen 386 leden van de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement. Dat zijn de parlementariërs die stemden voor de erkenning van de zelfuitgeroepen pro-Russische republieken Loehansk en Donetsk in Oost-Oekraïne. Kort nadat Rusland ze als onafhankelijk had erkend, vielen Russische troepen Oekraïne binnen.

(ANP / SIPA USA)

Gevangenenruil Rusland en VS

14:15 | Rusland heeft een Amerikaanse gevangene geruild voor een Rus die werd vastgehouden in de Verenigde Staten. De ruil vond woensdag plaats na een lang onderhandelingsproces, melden het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De Amerikaan, Trevor Reed, is een voormalige marinier die in 2019 schuldig werd bevonden aan het in levensgevaar brengen van twee agenten toen hij dronken was in Moskou. Hij kreeg negen jaar celstraf opgelegd. Zijn ouders hadden recentelijk een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden en vroegen het Witte Huis toen alles te doen om hun zoon terug te brengen.

Door Reed over te dragen aan de Amerikaanse autoriteiten, keert Konstantin Jarosjenko terug naar Rusland. De Russische piloot werd in 2010 door een Amerikaanse rechtbank tot twintig jaar cel veroordeeld vanwege drugssmokkel naar de VS. Zijn naam kwam eerder al in Russische media voorbij in berichten over een eventuele gevangenenruil met de Amerikanen.

Geen plannen ontmoeting Zelenski en Poetin

13:30 | Een ontmoeting tussen de leiders van Oekraïne en Rusland lijkt nog steeds niet in zicht. De Oekraïense presidentieel adviseur Michailo Podoljak, hoofdonderhandelaar bij het vredesoverleg, zegt dat de landen daar nog geen overeenkomst over hebben bereikt.

In Kiev bestaat al langer de wens om direct met de Russische president Vladimir Poetin in gesprek te gaan. De Oekraïense president Volodimir Zelenski riep zaterdag nog op tot een overleg met Poetin om 'een einde te maken aan de oorlog'. Turkije probeert deze ontmoeting als bemiddelaar te regelen.

Russisch munitiedepot in brand

12:00 | In de Russische regio Belgorod vlak bij de grens met Oekraïne is een munitiedepot in brand gevlogen, meldt de gouverneur van de regio op Telegram. De brand is ondertussen geblust en er zijn volgens de gouverneur in het nabijgelegen dorp Staraja Nelidovka geen woningen vernield of burgers omgekomen. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Moskou heeft de Oekraïense strijdkrachten er meermaals van beschuldigd aanvallen uit te voeren op Russisch grondgebied, onder meer op een dorp in de omgeving van Brjansk. Ook daar zijn volgens de Russen brandstofdepots in brand gestoken. Begin april had de gouverneur van Belgorod al verklaard dat Oekraïense helikopters een brandstofdepot hadden aangevallen.

Transnistrië meldt beschietingen

11:30 | In Transnistrië is vanuit Oekraïne een dorp beschoten waar een grote Russische munitieopslagplaats staat, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken van de afgescheiden Russischgezinde regio van Moldavië. Het departement meldt verder dat het drones heeft gedetecteerd die in Oekraïne zouden zijn opgestegen, waarvan er twee zijn neergehaald.

Er zijn geen slachtoffers gevallen bij de beschietingen bij het dorp Kolbasna, dat op 2 kilometer van de grens met Oekraïne ligt. In het door Russische militairen bewaakte wapendepot zou 20.000 ton munitie uit de Sovjetperiode zijn opgeslagen, volgens het ministerie de grootste munitieopslagplaats in Europa.

Rusland claimt vernietiging westerse wapens

10:35 | Rusland claimt een grote hoeveelheid' wapens te hebben vernietigd bij een raketaanval in het zuidoosten van Oekraïne. De wapens waren volgens het Russische ministerie van Defensie geleverd door het Westen.

Het ministerie meldt dat Kalibr-kruisraketten vanaf zee werden afgevuurd op het terrein van een aluminiumfabriek in Zaporizja. 'Die vernietigden hangars met een grote hoeveelheid wapens en munitie die door de Verenigde Staten en Europese landen aan Oekraïense troepen was geleverd.'

De informatie uit Moskou is niet onafhankelijk geverifieerd. Ook hebben onafhankelijk partijen niet bevestigd dat Russische troepen in de nacht van dinsdag op woensdag in totaal 59 militaire doelen hebben vernietigd, wat Moskou eveneens claimt.

Het is niet duidelijk wat voor wapens zouden zijn vernietigd.

Zelenski: 'doelen Rusland verder dan Oekraïne'

07:00 | De doelen van Rusland gaan veel verder dan de huidige oorlog tegen Oekraïne, zei Volodimir Zelenski dinsdag in zijn dagelijkse videoboodschap op Telegram. Rusland wil volgens de Oekraïense president een 'wereldwijde aanval op de democratie' uitvoeren.

'Het uiteindelijke doel van het Russische leiderschap is niet alleen om het grondgebied van Oekraïne te veroveren, maar om het hele centrum en oosten van Europa uit elkaar te halen en de democratie wereldwijd een slag toe te brengen', zei Zelenski.

De aanhoudende aanvallen op Oekraïne, zoals nu in de Donbas in het oosten van het land, zullen Rusland echter alleen maar 'nieuwe verliezen' brengen, denkt Zelenski.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen