Internationaal26 apr '22 12:48

Britse staatssecretaris noemt aanval Oekraïne op Russisch grondgebied legitiem

Auteur: BNR Webredactie

Het is legitiem als Oekraïense strijdkrachten met westerse wapens op Russisch grondgebied Russische doelen aanvallen. Dat heeft de Britse staatssecretaris voor Defensie James Heappey tegen de BBC gezegd. Heappey noemde aanvallen op Russisch grondgebied om aanvoerlijnen te verstoren een 'volkomen legitiem' onderdeel van de oorlog.

Staatssecretaris van Defensie James Heappey
Staatssecretaris van Defensie James Heappey (ANP / Alamy Limited)

Lees ook | Russische Buitenlandminister: 'Derde Wereldoorlog reëel gevaar'

Aanvaardbaar

In het BBC-programma Today werd Heappey gevraagd naar berichten dat Oekraïne een olieopslagplaats op Russisch grondgebied had aangevallen. Daarop vroeg de staatssecretaris zich af 'of het aanvaardbaar is dat onze wapens door de Oekraïense strijdkrachten worden gebruikt tegen legitieme Russische militaire doelen'. Volgens Heappey zijn het in eerste instantie 'de Oekraïners die het doelwit kiezen, niet de mensen die de uitrusting produceren of exporteren'. Ook zei hij dat 'het volkomen legitiem' is 'om doelen in de diepte van je tegenstanders aan te vallen om hun logistiek en aanvoerlijnen te verstoren.'

Legitiem

Hij voegde er overigens ook aan toe dat het ook een 'volstrekt legitiem' onderdeel van de oorlog is dat Russische troepen doelen in het westen van Oekraïne aanvallen om de Oekraïense aanvoerlijnen te verstoren, zolang burgers daar maar niet het slachtoffer van worden. Rusland heeft Oekraïne ervan beschuldigd doelen op zijn grondgebied aan te vallen, waaronder een olieopslagplaats in Belgorod, maar de Oekraïense strijdkrachten hebben die aanvallen niet bevestigd.

Proxy-oorlog

De westerse wapenleveranties aan Oekraïne zijn Rusland in toenemende mate een doorn in het oog. Het is immers voor een groot deel aan het westerse wapentuig te danken dat Rusland er niet in slaagt Oekraïne op de knieën te krijgen. Volgens de Russen voert de NAVO inmiddels een oorlog 'by proxy' tegen Rusland, de Russische Buitenlandminister Lavrov heeft herhaaldelijk verklaard dat wapens die door het Westen aan Oekraïne worden geleverd, legitieme doelwitten zouden zijn.

Maandag beweerde Lavrov dat het Westen 'olie op het vuur gooit' door Oekraïne van wapens te voorzien. Bij die gelegenheid herhaalde hij zijn waarschuwing dat het conflict tot een derde wereldoorlog zou kunnen leiden.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen