Internationaal26 apr '22 17:31

Spanningen Transnistrië lopen op, Moldavië maant tot kalmte

Auteur: BNR Webredactie

In de pro-Russische afvallige Moldavische grensregio Transnistrië lopen de spanningen op na een reeks aanslagen. President Maia Sandu van Moldavië kondigde maatregelen aan om de veiligheid te vergroten. Door die incidenten is de vrees voor een uitbreiding van de Oekraïense oorlog toegenomen. Transnistrië ligt tussen Oekraïne en Moldavië, er zijn 1.500 Russische militairen gelegerd, zegt correspondent Frank Elbers.

De correspondent vertelt dat de Moldavische president Maia Sandu dinsdagmiddag een persconferentie heeft gegeven. 'De inschatting van de Moldavische autoriteiten is dat de rivaliserende groepen in Transnistrië verantwoordelijk zijn voor de explosies. Ze verklaarden zojuist ook dat er nog een vierde explosie heeft plaatsgevonden.'

Opgeblazen zendmasten in Transnistrië
Opgeblazen zendmasten in Transnistrië (ANP / AFP)

In Transnistrië wonen veel Russisch gezinde inwoners, maar er zijn ook veel mensen die niets willen weten van Rusland, benadrukt Elbers. ‘Vanaf het begin van de oorlog zijn er allerlei tekenen geweest dat Transnistrië betrokken zou worden bij de oorlog, maar er zijn ook heel veel mensen die dat absoluut niet willen.’

Lees ook | Aanslagen Transnistrië; Voorbode nieuwe Russische invasie?

Grenspatrouilles

Moldavië vergroot onder meer het aantal grenspatrouilles. Volgens de president gaat het bij de ontploffingen om pogingen de spanningen te vergroten tussen Moldavië en het afgescheiden Transnistrië, waar Russische militairen zijn gestationeerd. Na explosies op het ministerie van Veiligheid was dinsdag een zendmast doelwit. Waarnemers spreken over mogelijke provocaties door Transnistrië zelf. Ze zouden de Oekraïners de schuld van de explosies in de schoenen kunnen schuiven.

Volgens Oekraïne probeert Rusland onrust te zaaien in de door Moskou gesteunde regio van Moldavië, dat net als Oekraïne een ex-Sovjetrepubliek is. De regering in Kiev houdt rekening met een Russische invasie vanuit Transnistrië, wat een nieuw front zou betekenen.

Een Russische commandant zei al dat Rusland heel zuidelijk Oekraïne onder controle wil krijgen om zo een verbinding te krijgen met het in 1990 afgesplitste Transnistrië. Ook zijn er oorlogszuchtige verklaringen van Russische functionarissen tegen Moldavië. Oekraïne had eerder al gemeld dat een vliegveld in Transnistrië in gereedheid werd gebracht voor het invliegen van Russische militairen, maar dat werd toen weersproken door Transnistrië en Moldavië.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen