Internationaal26 apr '22 18:41Aangepast op 26 apr '22 19:07

Poolse media melden stop Russische gaslevering, gasprijs omhoog

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Europese gasprijs schoot dinsdag omhoog nadat Poolse media bericht hadden over het stopzetten van de levering van Russisch gas aan Polen. Nieuwssite Onet.pl baseerde zich op bronnen binnen de overheid en zegt ook van de grootste Poolse gasleverancier PGNiG bevestiging hebben gekregen dat de toevoer is gestokt.

Volgens correspondent Ekke Overbeek vindt nu een crisisoverleg plaats. ‘Rusland heeft de berichten nog niet bevestigd, maar we zien al wel dat de Poolse złoty opeens onderuitgaat. De markt reageert dus al wel.’

De correspondent benadrukt dat dit ‘een zaak voor heel Europa is'. ‘Ongeveer een zesde van het Russische gas gaat door de Yamal-pijplijn die door Polen loopt naar Europa.' Overbeek vervolgt: 'Het is niet vreemd dat Polen het eerste land is dat dit voor de kiezen krijgt. Polen is volgens Moskou een van de meest Russofobe landen en een van de landen die Oekraïne het felst steunt.'

De Poolse premier Mateusz Morawiecki
De Poolse premier Mateusz Morawiecki (ANP / Zuma Press / Fot.Tedi/Newspix)

Duurder gas

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs werd gas ruim 10 procent duurder na de berichten. Een megawattuur gas kost nu weer meer dan 102 euro.

Officiële bevestiging vanuit Warschau dat de gastoevoer gestopt is, ontbreekt nog. Onet schrijft dat de Poolse regering die binnen een dag geeft. Volgens de nieuwssite heeft Polen geen reden gekregen van Rusland.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen