Internationaal28 apr '22 11:30

Rusland zet dolfijnen in rondom Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Rusland gebruikt dolfijnen bij de verdediging van hun marinebasis op de Krim. Het zou gaan om twee dolfijnen die worden ingezet om mijnen en vijandelijke duikers op te sporen. Dat meldt het bedrijf Maxar Technologies aan de Washington Post. Analisten melden dat de dolfijnen pas sinds de invasie in de havenstad te zien zijn.

Deze witte dolfijn werd in april 2019 voor de Noorse kust ontdekt met een harnas om waarop een camera kon worden bevestigd. De dolfijn zou uit Rusland komen.
Deze witte dolfijn werd in april 2019 voor de Noorse kust ontdekt met een harnas om waarop een camera kon worden bevestigd. De dolfijn zou uit Rusland komen. (ANP / AFP)

De Russische marinebasis in Sebastopol speelt een belangrijke rol in de oorlog met Oekraïne. Rusland heeft een groot deel van zijn vloot hier ondergebracht omdat de basis buiten bereik van Oekraïense raketten ligt. Het schip de Moskva, dat begin april door Oekraïne tot zinken gebracht werd, lag eerder ook in Sebastopol.

In 2019 gaf Rusland toe dat het 'militaire dolfijnen' gebruikt in 'gevechtssituaties'. Ook erkende het land dat er in Sebastopol een trainingscentrum is voor 'militaire dolfijnen'. Dit centrum was tot de inname van de Krim in 2014 van Oekraïne maar werd destijds overgenomen door de Russische marine.

Noorwegen

Het is niet de eerste keer dat Rusland dolfijnen inzet voor militaire doeleinden. In 2019 ontdekte Noorwegen voor de kust een witte dolfijn met een tuig om zijn nek waar een GoPro camera aan kon worden bevestigd en met een label afkomstig uit St. Petersburg. Hoewel het nooit officieel is bevestigd, wordt er vanuit gegaan dat deze dolfijn spioneerde voor Rusland.

In 2018 bleek uit satellietbeelden dat Rusland ook dolfijnen inzette ter bescherming van hun marinebasis in Tartus in Syrië. Het is bekend dat de Sovjet Unie al in de jaren zestig begon met een trainingsprogramma voor militaire dolfijnen.

De tekst gaat verder onder de tweet

Irak

Niet alleen Rusland gebruikt zeezoogdieren voor militaire doelen. Ook Amerika gaf zeker 28 miljoen dollar uit aan het trainen en onderhouden van groepen dolfijnen en zeeleeuwen die eventueel van pas kunnen komen tijdens conflictsituaties. Tijdens de oorlog in Irak in 2003 gebruikten de Amerikanen dolfijnen bij ontmijningsoperaties.

Volg hier ons liveblog met de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen