Internationaal28 apr '22 12:24

Hongarije betaalt Russisch gas via Gazprom met roebels

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken geeft in een interview met CNN toe dat zijn land Russisch gas afrekent in roebels. Volgens Péter Szijjártó heeft Hongarije simpelweg 'geen keus' omdat het land 85 procent van het gas en 65 procent van de olie uit Rusland haalt.

'Hongarije betaalt in euro's bij de Gazprombank die het vervolgens in roebels omwisselt en overmaakt naar Gazpromexport', zegt Hongarije-correspondent Stefan Bos.

(Mykola Makhlai/ Unsplash)

Buurland Slowakije gaat hetzelfde doen. 'Critici vinden dat Hongarije roebels faciliteert. Het is een manier om aan de kritiek van Brussel te ontkomen, maar feitelijk betaalt Hongarije gewoon in roebels', zegt Bos.

Lees ook | Poetin: gasleveringen alleen betalen in roebels

In zowel Polen als Bulgarije komt geen Russisch gas meer binnen omdat beide landen weigeren om in roebels te betalen. Over het Hongaarse standpunt begint Polen dan ook geïrriteerd te raken. 'Dat is geen goed nieuws voor de Hongaarse premier Viktor Orbán die Polen best wel nodig heeft in zijn strijd tegen de Europese Unie.'

Lees ook | 'Dichtdraaien gaskraan gevolg van stappen tegen Rusland'

EU-steun

Bos benadrukt dat de EU ook niet vooraan in de rij staat om Hongarije te helpen. 'Ze zijn nogal boos op de premier over de manier waarop Hongarije omgaat met de rechtstaat. Er is nu ook een brief gestuurd naar Hongarije. Wellicht dat Hongarije zelfs geen EU-steun meer kan krijgen straks. Dat gaat om miljarden als het land hier niet goed op reageert naar de mening van de EU. Dus ik denk niet dat de EU meteen over de brug zal komen om Hongarije in dat opzicht te helpen.'

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog

Betalen in roebels

Persbureau Bloomberg meldde woensdag dat zeker vier Europese inkopers Russisch gas al hebben afgerekend in roebels.

Dat gebeurde nadat de Russische president Vladimir Poetin van 'onvriendelijke landen' had geëist dat zij bij Gazprombank, onderdeel van staatsbedrijf Gazprom, voor de gasaankopen twee rekeningen openen, één in roebels en één in euro's. Daarbij is Gazprombank verantwoordelijk voor het omzetten van de valuta en het overmaken van de roebelbetaling.

Szijjártó erkent tegenover CNN gebruik te hebben gemaakt van dit aanbod van Poetin. 'Niet voor de lol, we hebben niet voor deze situatie gekozen', aldus de buitenlandminister, die benadrukt wegens de bestaande infrastructuur 'geen alternatief' te zien.

Lees ook | Poetin waarschuwt landen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen