
Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog
Gazprombank
Om nog aan gas te komen, moeten Europese leveranciers nu twee bankrekeningen openen bij de Gazprombank in Zwitserland, onderdeel van het gelijknamige Russische staatsbedrijf. Europese bedrijven betalen dan in euro's via de eerste rekening aan de bank, die het geld vervolgens op hun verzoek op in roebels overzet op een tweede rekening, waarmee Rusland betaald kan worden.
Deze betaalwijze werd ingevoerd nadat de Russische president Poetin eind maart per decreet besloot dat 'onvriendelijke landen' alleen nog maar in roebels mochten betalen. Bulgarije en Polen weigerde van deze constructie gebruik te maken en zijn daarom afgesloten van Russisch gas.
Lees ook | Poetin waarschuwt landen zich buiten Oekraïne-conflict te houden
Ook andere bedrijven waaronder het Italiaanse Eni zou overwegen om toch in roebels te gaan betalen. Bedrijven worden zenuwachtig nu de volgende betalingsdeadline van 20 mei steeds dichterbij komt. De Duitse minister van economie Robert Habeck heeft laten weten dat hij de Zwitserse route niet ziet als een overtreding van de huidige sancties tegen Rusland.
Eerder werd al bekend dat Hongarije in roebels betaalt voor olie en gas. Ondanks de reactie van de Duitse minister is er onder EU-landen 'consensus dat niemand bereid is in roebels te betalen', zegt een anonieme EU-medewerker tegen persbureau Reuters.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Nieuwe sancties
Deze week wordt een nieuw, zesde, sanctiepakket verwacht tegen Rusland. Hierin zou ook een langverwacht olie-embargo in zitten. Ook zouden in dit sanctiepakket de Russische Gazprombank en Sberbank worden afgesloten van het internationale betalingsverkeer. Het is onduidelijk of het besluit van de grote Europese gasleveranciers om toch in roebels te betalen, die plannen doen veranderen. Volgens de Financial Times wil de Europese Commissie de Zwitserse route zo snel mogelijk afsluiten, maar is het tegelijkertijd bang dat het er op deze manier direct voor zorgt dat Europa zonder gas komt te zitten.
Opvallend is dat zowel het Oostenrijkse OMV als het Duitse Uniper partners waren in de aanleg van de Nord Stream 2-pijplijn van Rusland naar Duitsland, het project dat na de Russische inval werd stopgezet.