Internationaal30 apr '22 14:36Aangepast op 30 apr '22 14:55

Liveblog | 'Europese Commissie wil dit jaar geleidelijk stoppen met import Russische olie'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 66 van de oorlog in Oekraïne. Meer dan een miljoen vluchtelingen uit Oekraïne zouden in Rusland zijn. Dat beweert de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een update die in de nacht van vrijdag op zaterdag is gepubliceerd op de website van het ministerie.

Een Oekraïense militair gaat een tank binnen tijdens de reparatiewerkzaamheden na een gevecht met Russische troepen in de regio Donetsk, in het oosten van Oekraïne.
Een Oekraïense militair gaat een tank binnen tijdens de reparatiewerkzaamheden na een gevecht met Russische troepen in de regio Donetsk, in het oosten van Oekraïne. ((AP Photo/Evgeniy Maloletka))

Oekraïense politie: opnieuw lichamen met sporen van marteling gevonden bij Boetsja

14:49 | Bij het Oekraïense stadje Boetsja zijn drie lichamen gevonden van mensen die geëxecuteerd zouden zijn door Russische soldaten. Oekraïense media melden op basis van de politie dat de lichamen ook sporen van marteling vertoonden en meerdere schotwonden hadden.

De mannen lagen begraven in een bos in de buurt van Boetsja. Hun handen waren vastgebonden en ze waren geblinddoekt, staat in een verklaring van de politie. Boetsja ligt niet ver van de hoofdstad Kiev en was een tijdlang bezet door Russische troepen. Direct na de terugtrekking van het Russische leger werden er al honderden burgers dood aangetroffen.

Vrijdag maakte de Oekraïense politie bekend dat rond Kiev bijna 1200 lichamen van burgers zijn gevonden.

Bloomberg: Europese Commissie wil dit jaar geleidelijk stoppen met import Russische olie

14:25 | De Europese Commissie wil de import van Russische olie dit jaar geleidelijk uitbannen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Ook zou Brussel meer banken in Rusland en Belarus willen buitensluiten van het internationale banksysteem SWIFT.

Het gaat om weer een nieuwe ronde van sancties tegen Rusland. De precieze voorstellen moeten nog ingediend worden en wijzigen mogelijk dus nog wat. Daarna moeten de lidstaten het erover eens worden. Volgens de bronnen zou een besluit hierover volgende week al genomen kunnen worden als er weer overleg is tussen vertegenwoordigers van de lidstaten.

Macron zegt Zelenski meer militaire en humanitaire hulp toe

14:20 | De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski in een telefoongesprek beloofd de Franse militaire en humanitaire hulp aan Oekraïne te versterken.

De Franse en de Oekraïense president spraken zaterdag aan het begin van de middag gedurende een uur met elkaar, melden Franse media.

Zelenski heeft Frankrijk bedankt voor de grootschalige zendingen van militair materieel die bijdragen aan het Oekraïense verzet. Macron beloofde zijn Oekraïense collega ook om 'tijdens zijn tweede ambtstermijn actief te werken aan het herstel van de veiligheid en de territoriale integriteit van Oekraïne', meldde het Élysée aan Franse media.

Russische ruimtevaartorganisatie maakt zich op voor beëindigen samenwerking ISS

14:14 | De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos trekt zich terug uit het internationale project met het ruimtestation ISS. Directeur van Roskosmos Dmitri Rogozin zei zaterdag op de staatstelevisie dat het besluit ter goedkeuring is voorgelegd aan de Russische regering. Daarna worden de internationale partners op de hoogte gebracht.

Oekraïense ambassade wil dat Nederland schip met Russische gasolie wegstuurt

13:31 | De Oekraïense ambassade in Nederland roept de Nederlandse regering op om het 'onmiddellijke vertrek' te eisen van het schip Sunny Liger, dat met een lading gasolie uit Rusland op weg is naar de haven van Amsterdam. 'Nederland, wiens steun Oekraïne zeer op prijs stelt, mag geen veilige haven worden voor vuile Russische olieplannen', stelt de ambassade in een verklaring.

Groot-Brittannië: Rusland is gedwongen uitgeputte eenheden opnieuw in te zetten

12:00 | Rusland is gedwongen om uitgeputte eenheden van mislukte opmars in het noordoosten van Oekraïne opnieuw in te zetten, meldt een Britse militaire update op zaterdag.

'Er blijven tekortkomingen in de Russische tactische coördinatie. Door een gebrek aan vaardigheden op eenheidsniveau en geen stabiele luchtsteun is Rusland niet in staat om zijn gevechtsmassa volledig te benutten, ondanks plaatselijke verbeteringen', tweette het Britse Ministerie van Defensie.

'Rusland hoopt de problemen die de invasie eerder in de weg zaten, op te lossen door de gevechtskracht geografisch te concentreren, de bevoorradingslijnen te verkorten en de commandovoering te vereenvoudigen.'

Schip met Russische gasolie kan Amsterdamse haven voorlopig niet in

10:54 | Het omstreden schip Sunny Liger met een lading gasolie uit Rusland kan voorlopig de haven van Amsterdam nog niet in. Volgens havenbedrijf Port of Amsterdam hebben maritieme diensten als loodsen en slepers 'zorgen over de veiligheid' rond het schip en willen ze het daarom nog niet de haven in begeleiden. Intussen probeert vakbond FNV met lobbywerk ervoor te zorgen dat de gemeente Amsterdam zich uitspreekt tegen de komst van het schip, en de Sunny Liger definitief de toegang ontzegt.

Oekraïne beschuldigt Rusland van grote graanroof

10:49 | Russische troepen hebben volgens Oekraïne enkele honderdduizenden tonnen graan gestolen uit gebieden in Oekraïne die de Russen bezet houden. Dat meldt de Oekraïense onderminister van Landbouw zaterdag.

In een toespraak voor de Oekraïense televisie uitte Taras Visotski zijn bezorgdheid over het feit dat het grootste deel van de naar zijn zeggen 1,5 miljoen ton graan die is opgeslagen in bezet gebied, ook gestolen zou kunnen zijn door Russische troepen.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Rusland donderdag voor het eerst van het stelen van graan in bezet gebied. Die daad bedreigt volgens het ministerie de voedselzekerheid in de wereld. Oekraïne is een grote exporteur van graan.

ING: vertrouwen beleggers krabbelt op na forse klap door oorlog

08:00 | Het vertrouwen van particuliere beleggers krabbelt weer wat op, ondanks de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de stijgende inflatie. Dat merkt ING dat maandelijks het sentiment peilt in zijn BeleggersBarometer. Volgens de bank gaat het om een beperkt herstel na een scherpe daling van het vertrouwen in maart.

'De schrikreactie als gevolg van de Oekraïne-oorlog en oplopende energieprijzen, lijkt wat weg te zakken', zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office. Beleggers zouden de waarde van hun portefeuille ten opzichte van maart nu wat minder zien dalen, wat hen een iets positievere verwachting voor de toekomst geeft. 'Beleggers zien zowel de economische ontwikkeling als de eigen financiële situatie wat positiever dan een maand geleden.'

Met een score van 80 punten gaat het volgens de metingen van ING wel nog steeds om het op twee na laagste niveau in twee jaar. De graadmeter van de bank voor het beleggersvertrouwen kelderde in maart nog tot 68 punten, van 107 punten in februari. Iedere stand boven de honderd wijst op optimisme, onder de honderd juist op pessimisme.

Russische buitenlandminister: ruim 1 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne in Rusland

05:15 | Meer dan een miljoen vluchtelingen uit Oekraïne zouden in Rusland zijn. Dat beweert de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een update die in de nacht van vrijdag op zaterdag is gepubliceerd op de website van het ministerie.

Volgens Lavrov bestaat de groep onder anderen uit 120.000 buitenlanders en mensen die zijn geëvacueerd uit de zelfuitgeroepen pro-Russische republiekjes Loehansk en Donetsk in Oost-Oekraïne. In totaal zouden 2,8 miljoen mensen hebben gevraagd om naar Rusland geëvacueerd te worden. Oekraïne stelt dat de Russische regering duizenden mensen tegen hun wil naar Rusland heeft gedeporteerd.

Biden wil toegang tot VS voor hoogopgeleide Russen vereenvoudigen

02:10 | De Amerikaanse president Joe Biden is van plan om bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een visum te krijgen, te laten vervallen voor hoogopgeleide Russen die naar de Verenigde Staten willen komen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van mensen die bekend zijn met het voorstel.

Biden zou bij het Amerikaanse Congres een voorstel hebben ingediend om de verplichting op te heffen dat Russische professionals die een werkvisum aanvragen een huidige werkgever moeten hebben. De versoepeling zou gelden voor Russische staatsburgers die een master of doctoraat hebben op het gebied van wetenschap, technologie, bouwkunde of wiskunde. Door het voorstel moet het makkelijker worden voor Russen die op hoog niveau ervaring hebben met onder meer ruimtetechnologie, cyberveiligheid en nucleaire machinebouw om naar de VS te verhuizen.

Volgens een vertegenwoordiger van de Nationale Veiligheidsraad van de VS is het voorstel bedoeld om de toegang van de Russische president Vladimir Poetin tot hightechmiddelen en -bronnen te dwarsbomen en om op langere termijn de basis voor Russische innovatie te verzwakken. Bovendien moet de versoepeling bijdragen aan de Amerikaanse economie en nationale veiligheid.

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn volgens het kabinet van Biden veel hoogopgeleide Russen uit technische sectoren naar het buitenland gevlucht vanwege de beperkte financiële mogelijkheden in Rusland, als gevolg van sancties die door de Europese Unie en de VS zijn opgelegd aan het land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen