Internationaal30 apr '22 10:42

Verdere maatregelen in Peking om coronabesmettingen in te dammen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

In de Chinese stad Peking zijn strengere coronamaatregelen genomen met extra reisrestricties en tests voor de bevolking, dat melden de autoriteiten. Het begin de vakantieperiode wordt belemmerd door stijgende besmettingsaantallen in de hoofdstad. Naar verwachting zullen veel Chinezen thuis moeten blijven. De vijfdaagse vakantie is normaal een van China's drukste reisperiodes.

(EPA/MARK R. CRISTINO EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

Besmettingen

Ondanks stijgend economisch leed en frustratie bij het publiek heeft de Chinese regering aangekondigd de toegang tot openbare ruimten na de vakantieperiode verder te zullen beperken. Vrijdag werden in de Chinese hoofdstad 48 lokale besmettingen opgespoord, vergelijkbaar met de afgelopen dagen. Het aantal besmettingen lijkt daarmee wel een plateau te hebben bereikt.

Negatieve test

Vanaf 5 mei is in de hoofdstad een recente negatieve Covidtest nodig om 'alle soorten openbare ruimtes en het openbaar vervoer' te gebruiken, staat in een bericht op de officiële WeChat-pagina van de stad. Voor activiteiten zoals sportevenementen en groepsreizen moeten de deelnemers ook een negatieve Covid-test laten zien die maximaal 48 uur oud is, samen met een bewijs van 'volledige vaccinatie', zo staat in de nieuwe regels.

Lees ook | 'Coronalockdown in Peking goed mogelijk'

Shanghai

China meldde zaterdag meer dan tienduizend binnenlandse coronabesmettingen, waarvan de meeste in Shanghai. De recente uitbraak van het coronavirus in de stad laat tekenen van stabilisatie zien, blijkt uit de laatste cijfers die zaterdag (lokale tijd) zijn gepubliceerd. Shanghai registreerde vrijdag 10.181 nieuwe gevallen, tegenover 15.032 een dag eerder. Voor het eerst sinds de recente uitbraak kwamen alle coronagevallen die vrijdag werden vastgesteld uit de districten van de stad die in lockdown zitten. In de gebieden daarbuiten werd niemand positief getest.

Veel van de 26 miljoen inwoners van Shanghai zitten sinds eind februari in een strenge lockdown, waarvan niet duidelijk is wanneer die eindigt. Bewoners raken steeds meer gefrustreerd, onder meer vanwege de gebrekkige toegang tot voedsel en zorg.

Podcast | Lockdown Peking: misschien zitten we straks zonder voedsel

China houdt vast aan een streng coronabeleid met als doel het aantal besmettingen naar nul te brengen. Het succesvol uitvoeren van deze strategie is moeilijker geworden nu het land te maken heeft met de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen