Internationaal30 apr '22 13:30Aangepast op 30 apr '22 14:20

Oekraïense ambassade wil dat Nederland schip met Russische gasolie wegstuurt

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Oekraïense ambassade in Nederland roept de Nederlandse regering op om het 'onmiddellijke vertrek' te eisen van het schip Sunny Liger, dat met een lading gasolie uit Rusland op weg is naar de haven van Amsterdam. 'Nederland, wiens steun Oekraïne zeer op prijs stelt, mag geen veilige haven worden voor vuile Russische olieplannen', stelt de ambassade in een verklaring.

(ANP / Bart Stoutjesdijk)

Ook doet Oekraïne een beroep op de havenarbeiders in Amsterdam en de rest van Nederland: 'Volg je Zweedse collega's. Blijf van de Sunny Liger af', zo klinkt het. 'Weiger zijn lading te lossen. Word niet medeplichtig aan immorele handel die de moorden op onschuldige Oekraïense vrouwen en kinderen financiert.'

Onveilige situaties

Momenteel ligt de Sunny Liger voor de kust voor anker en wil het de haven van Amsterdam ingaan. Volgens havenbedrijf Port of Amsterdam hebben maritieme diensten als loodsen en slepers 'zorgen over de veiligheid' rond het schip en willen ze het daarom nog niet de haven in begeleiden. De nautische diensten en bedrijven in de Amsterdamse haven zijn bang dat de komst van het omstreden tankerschip Sunny Liger tot onveilige situaties kan leiden. Door de publieke commotie over het schip met een lading gasolie uit Rusland zou het bijvoorbeeld kunnen dat mensen rond de sluis gaan hangen of in het water springen, zegt directeur Kees Noorman van het grote bedrijvennetwerk ORAM.

Lees ook | Kamerlid GroenLinks: het is niet gezegd dat Nederland stopt met Russisch gas

Wat ook speelt is de vraag of havenarbeiders wel zullen meehelpen bij het lossen van het schip. De achterban van Noorman hoopt dat de autoriteiten hiervan goede inschattingen kunnen maken. Dat is volgens hem iets waar de havenmeester over kan oordelen, en als de openbare orde in het geding zou zijn, mogelijk ook de burgemeester van Amsterdam.

Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft al aangegeven het onwenselijk te vinden als de Sunny Liger in de Amsterdamse haven zou gaan lossen, maar volgens een woordvoerder wordt nog overlegd met betrokken partijen hoe het nu verder moet.

Vakbond FNV probeert ondertussen met lobbywerk ervoor te zorgen dat de gemeente zich uitspreekt tegen de komst van de Sunny Liger, en dat het schip definitief geen toegang krijgt tot de haven. De vakbond kwam eerder al met de oproep om de Sunny Liger niet te lossen in de Rotterdamse haven om solidair te zijn met havenarbeiders in Zweden. Het schip kon niet in Zweden terecht, omdat de Zweedse havenarbeiders zich verzetten tegen het aanmeren. Later bleek dat de tanker op zee gedraaid was en koers zette in de richting van de Nederlandse hoofdstad.

Wopke Hoekstra

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken ging vrijdag ook al in op de mogelijke komst van het schip. Volgens hem kan het kabinet juridisch gezien vooralsnog niets doen om te voorkomen dat de Sunny Liger deze kant op komt. Het schip is namelijk geregistreerd op de Marshall Eilanden en het heeft nooit onder Russische vlag gevaren. Wel wilde de minister met de haven kijken 'of er een mouw aan te passen is' zodat het schip niet kan aanmeren. De oproep van FNV aan havenpersoneel om niet te helpen bij het aanmeren, noemde Hoekstra daarnaast 'hartstikke goed'.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat bleven er zaterdag desgevraagd bij dat het kabinet juridisch gezien vooralsnog niets doen om te voorkomen dat de Sunny Liger in Nederland wil aanmeren.

Lees ook | Volg alle ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen