Internationaal1 mei '22 13:12

Liveblog | Russen bombarderen wapendepot vol Amerikaanse wapens, Zelenski ontvangt Pelosi

Auteur: BNR Webredactie

Oekraïne gaat dag 67 in van de oorlog met Rusland. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in Kiev een ontmoeting gehad met de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Ze bedankte de president en sprak haar steun uit voor de strijd die Oekraïne voert.

(ANP / Associated Press)

Zondag mogelijk humanitaire corridor vanuit Marioepol

13:12 | Het lukt zondag mogelijk om burgers uit de belegerde Oekraïense stad Marioepol te evacueren, melden de lokale autoriteiten.

De lokale gouverneur en gemeenteraad van Marioepol hebben burgers die uit de zuidoostelijke havenstad willen vertrekken opgeroepen om om 16.00 uur (lokale tijd) naar een verzamelpunt te komen. Van daaruit is het de bedoeling dat ze richting de stad Zaporizja, op ruim 200 kilometer ten noordwesten van Marioepol, vertrekken.

Volgens Oekraïense bronnen bevinden zich nog zo'n duizend burgers en vijfhonderd gewonde militairen in een complex van de staalfabriek van Azovstal. In de tot puin geschoten stad zelf verblijven nog 100.000 mensen, die volgens de gemeenteraad in levensgevaar verkeren door de bombardementen en gebrek aan voedsel en stromend water.

Het Russische ministerie van Defensie beweert dat zaterdag 46 burgers vanuit de staalfabriek zijn geëvacueerd. Na het instellen van een tijdelijk staakt-het-vuren en humanitaire corridor zouden in de middag 25 mensen zijn vertrokken en in de avond nog eens 21. De tweede groep zou naar het dorpje Bezimenne, halverwege Marioepol en de Russische grens, zijn gebracht. Volgens de Russische autoriteiten hebben de burgers daar onderdak, voedsel en medische hulp gekregen. Waar de eerste groep naartoe is gebracht is onduidelijk.

De Oekraïense troepen bij de staalfabriek van Azovstal meldden zaterdag dat er ook twintig burgers, onder wie kinderen, vanuit Marioepol naar Zaporizja zijn gebracht.

VK: Russisch trollenleger verspreidt desinformatie vanuit fabriek

12:35 | Rusland heeft een oude fabriek in de stad Sint-Petersburg ingericht als een zogeheten 'trollenfabriek', van waaruit desinformatie wordt verspreid en critici van het Kremlin, onder wie wereldleiders, worden lastiggevallen. Dat meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag op basis van onderzoek, gefinancierd door de overheid.

Het hoofdkantoor van het trollenleger zou gevestigd zijn in een gehuurde ruimte in een fabriek van een bedrijf dat militaire uitrusting en technologie produceert. Vanuit de fabriek zouden 'leugens worden verspreid' via sociale media en als opmerkingen op populaire websites, stelt het ministerie in een verklaring. Het ministerie omschrijft de operatie als 'ziek'.

Betaalde werknemers van de trollenfabriek zouden zich niet alleen richten op politici, maar ook op bijvoorbeeld muzikanten en bands uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en India. Ook gebruiken ze online platforms om nieuwe 'trollen' te werven.

Volgens het ministerie zijn accounts van verschillende Britse ministers, onder wie premier Boris Johnson, benaderd. Ook onder anderen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en EU-buitenlandchef Josep Borrell vormden een doelwit, net als de bands Daft Punk en Rammstein en dj's David Guetta en Tiësto.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss laat weten dat de regering haar internationale partners heeft gealarmeerd. 'We zullen nauw samen blijven werken met bondgenoten en mediaplatforms om de Russische informatieoperaties te ondermijnen', aldus de minister.

Sporen van de Russische operatie zijn aangetroffen op acht online platforms, zoals Instagram, YouTube en TikTok. Volgens de onderzoekers is er een vermoedelijke link tussen de operatie en oligarch Jevgeni Prigozjin, die nauwe banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin.

Rusland bombardeert depot met door VS geleverde wapens in Odessa

12:26 | Het Russische ministerie van Defensie meldt dat Russische raketten een landingsbaan en een hangar met door de Verenigde Staten geleverde wapens op een militair vliegveld bij de Oekraïense stad Odessa hebben vernietigd.

De regionale gouverneur van Odessa, Maxim Martsjenko, zei dat Rusland een Bastion-raket had gebruikt, die vanaf de Krim was gelanceerd.

Rusland claimt verder dat zijn luchtverdedigingssystemen twee Oekraïense Su-24m bommenwerpers boven de regio Charkov hadden neergeschoten. Die bewering kon niet door onafhankelijke waarnemers worden bevestigd.

Oekraïne vraagt Duitsland om modernere wapens

11:26 | Enkele dagen nadat Duitsland een omvangrijke wapenleverantie aan Oekraïne goedkeurde, heeft de Oekraïense ambassadeur in Duitsland, Andrej Melnik, Duitsland verzocht om modernere wapens te sturen dan die nu zijn toegezegd.

Melnik vertelde de krant Bild am Sonntag dat de te leveren Gepard luchtafweertanks al veertig jaar oud zijn. 'Om Rusland te verslaan hebben we de modernste Duitse wapens nodig. Wat nodig is zijn nieuwere Leopard- en Mardertanks, alsmede zelfrijdende houwitsers en nog veel meer', aldus Melnik.

Bondskanselier Olaf Scholz is volgens de ambassadeur traag geweest in zijn reactie op de oorlog in Oekraïne. Hij vergeleek hem met zijn voorganger Angela Merkel. 'Scholz lijkt te handelen als Angela Merkel: eerst afwachten, observeren en ergens later beslissen - of niet. Wat ontbreekt is verbeeldingskracht en moed.'

Melnik zei dat Kiev ook meer financiering van Duitsland wil om Kiev te helpen herbewapenen.

Pelosi bedankt Zelenski en belooft steun bij bezoek in Kiev

10:21 | In het gesprek tussen president Zelenski en voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi werd ook het verzoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan het Amerikaanse Congres om 33 miljard dollar (ruim 31 miljard euro) te reserveren voor nieuwe militaire en humanitaire hulp aan Oekraïne besproken. Of speaker Pelosi al enige toezegging heeft gedaan aan Zelenski is niet bekend.

Pelosi sprak warme woorden tegen de Oekraïense president. 'Wij bedanken u voor uw strijd voor vrijheid. Uw strijd is een strijd voor iedereen. Onze belofte is om er voor u te zijn totdat de strijd voorbij is', zei ze in een video die door Zelenski op Twitter werd gedeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen