Internationaal28 apr '22 16:49

Nederlandse marechaussees naar Oekraïne om Russische oorlogsmisdaden te onderzoeken

Auteur: BNR Webredactie

Morgenochtend neemt het kabinet het besluit om een team van Nederlandse marechaussees naar Oekraïne uit te zenden die zullen helpen met een onderzoek van het Internationaal Strafhof naar de vermeende Russische oorlogsmisdaden.

Het betreft een team van militairen dat 'zeer binnenkort' zal worden uitgestuurd naar Oekraïne, volgens ingewijde bronnen bij het ANP. Het onderzoeksteam zou ter plaatse moeten worden gebracht om snel bewijsmateriaal te verzamelen.

Vreedzame demonstratie bij het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen de gewelddadige massamoorden die in Boetsja en andere voorsteden van Kiev hebben plaatsgevonden.
Vreedzame demonstratie bij het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen de gewelddadige massamoorden die in Boetsja en andere voorsteden van Kiev hebben plaatsgevonden. (ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart)

Volgens bronnen zou het onderzoeksteam van de Nederlandse marechaussee enkele weken in Oekraïne verblijven om de plaatsen van oorlogsmisdaden te bezoeken. Het bewijsmateriaal is uiteindelijk bedoeld voor het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. Het ICC is al eerder begonnen aan een onderzoek naar de oorlogsmisdaden van de Russen sinds de inval in Oekraïne.

Massagraven, executies en verkrachtingen

De afgelopen weken zijn berichten naar buiten gekomen over massagraven, standrechtelijke executies en verkrachtingen door Russische militairen. De procureur-generaal van Oekraïne heeft naar eigen zeggen al duizenden oorlogsmisdaden geregistreerd.

Lees ook | Minister Hoekstra: We zetten vol in op gerechtigheid en het afleggen van verantwoording

Volgens premier Mark Rutte wisselen experts van het Openbaar Ministerie en de politie al informatie uit met het strafhof rond het onderzoek naar de vliegramp met MH17.

Nederlands steunt inmiddels al meerdere initiatieven met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. Zo steunt ons land de onderzoekcommissie, opgericht door de VN-mensenrechtenraad en is medeoprichter van de Group of Friends of Accountability Following the Aggression Against Ukraine. Ook heeft het kabinet eerder deze maand een miljoen euro aan het ICC gedoneerd om het onderzoek in Oekraïne te bevorderen.

Lees ook | Liveblog over de oorlog in Oekraïne

Boetsja en Kramatorsk

Volgens Europaverslaggever Geert-Jan Hahn gaat het onderzoeksteam ongetwijfeld naar Boetjsa, waar al een team van Franse onderzoekers ter plaatse is. Een ander gebied waar de militairen mogelijk naartoe zullen afreizen is Kramatorsk in de Donbas regio. Daar kwamen drie weken terug vele Oekraïense burgers om het leven als gevolg van een raketaanval op een treinstation. 'Er is veel hulp nodig om de veelheid aan misstanden te onderzoeken en bewijs te vergaren. Het is goed mogelijk dat de marechaussee volgende week al ter plaatse is, gezien de haast die dit soort onderzoek gebiedt.'

Radertje in één groot geheel

Er is op internationaal gebied iets bijzonders aan de gang volgens Hahn. 'Er zijn steeds meer organisaties en landen die gaan samenwerken op het gebied van onderzoek naar de vermeende misstanden in Oekraïne. In Europa heb ik nog nooit eerder zoiets gezien. Je ziet bijvoorbeeld dat het strafhof gaat samenwerken met een Joint Investigation Team (JIT), dat opgericht is door Polen, Litouwen en Oekraïne. Daarnaast heb je ook de organisatie Eurojust. Dat is een Europese dienst die recent is opgericht om te helpen met onderzoek doen naar oorlogsmisdaden. In dit grote gezamelijke onderzoek naar de vermeende oorlogsmisdaden van de Russen is het Nederlandse onderzoeksteam maar één radartje.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen