Internationaal2 mei '22 10:55

Grand Jury start onderzoek naar Trump

Auteur: BNR Webredactie

Een zogeheten Grand Jury begint vandaag met een onderzoek naar oud-president Donald Trump. Inzet is Trumps poging om de verkiezingsresultaten in Georgia in 2020 te vernietigen. 'Als er een Grand Jury wordt ingesteld, betekent dat ook dat er getuigen mogen worden opgeroepen', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Image
(Flickr / Gage Skidmore)

De Grand Jury heeft de bevoegdheid om informatie op te vragen en om getuigen op te roepen, aan de hand daarvan bepaalt de jury of Trump vervolgd gaat worden. Veel Republikeinen wilden aanvankelijk niet getuigen in deze zaak, weigeren om voor een Grand Jury te verschijnen is echter geen optie - de Grand Jury kan dagvaardingen uitschrijven.

En dat is volgens Postma meteen de reden dat dit proces heel lang kan gaan duren. Op 24 mei zijn er voorverkiezingen in Georgia en de officier van Justitie heeft al gezegd deze niet te willen beïnvloeden middels dagvaardingen. De eerste getuigen zullen daarom pas in juni gehoord worden. 'En dat kunnen er heel wat zijn', zegt Postma.

Lees ook | Trump ageert ook in Georgia tegen verkiezingsfraude

Onduidelijk

Of Trump daadwerkelijk vervolgd gaat worden is volgens Postma 'compleet onduidelijk'. Er zijn geluidsfragmenten waarop te horen is hoe Trump Brad Raffensperger, die in Georgia verantwoordelijk was voor het certificeren van de verkiezingsresultaten, om extra stemmen vroeg. Dat fragment laat aan duidelijkheid niets te wensen over, Raffensperger zei hierover dat hij zich onder druk voelde gezet. En daar staat in Georgia een straf tussen de 1 en de 3 jaar op.

Het Openbaar Ministerie denkt dat er weliswaar sprake is van een misdaad, maar volgens de correspondent wordt vervolging heel ingewikkeld en is onduidelijk welke politieke krachten dan gaan spelen. Trump zelf draait de boel op Trumpiaanse wijze om - het zit andersom, hij heeft niks misdaan en de autoriteiten proberen hem pootje te lichten.

Lees ook | Het dreigtelefoontje van Trump

Intussen in New York...

Ook elders ligt Trump in de clinch met Justitie, met wisselende vooruitzichten. In de staat New York lijkt een Grand Jury-zaak over vermeende belastingfraude in Trumps voordeel uit te vallen. Het onderzoek van de jury wordt niet verlengd, wat er volgens Postma op wijst dat dit 'het eind van het onderzoek kan zijn.' Er loopt echter ook nog een civiele zaak tegen de oud-president, daarin werd Trump vorige week nog een dwangsom opgelegd van 10.000 dollar per dag omdat hij bepaalde documenten niet wilde overhandigen.

Lees ook | 'De Republikeinse partij is de grootste bedreiging van de Amerikaanse democratie'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen