In een eerste versie van een aankomende uitspraak van het Hof, die Politico kon inzien en die het online publiceert, schrijft de conservatieve opperrechter Samuel Alito dat 'Roe en Casey verworpen moeten worden'. Roe versus Wade was de zaak uit 1973 die Amerikanen het recht op abortus gaf. In 1992 werd dat bevestigd met een uitspraak in de zaak Planned Parenthood versus Casey.

'Roe was enorm fout'
'Roe was vanaf het begin enorm fout. Het is tijd om naar de grondwet te luisteren en de kwestie rond abortus terug te brengen naar de vertegenwoordigers van het volk', schrijft Alito in de uitspraak die nog niet definitief is.
Lees ook | VS in de ban van benoeming opperrechter
Volgens Politico zijn vier andere opperrechters, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh en Amy Coney Barrett, het eens met Alito en stemmen zij met hem mee. Drie progressieve opperrechters, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor en Elena Kagan, zijn bezig een zogeheten afwijkende opinie te schrijven. Hoe de voorzitter van het negenkoppige hof, de conservatieve John Roberts, van plan is te stemmen is niet bekend.
Mississippi
De wil om het abortusrecht te vernietigen komt voort uit een verzoek van de staat Mississippi, waar men abortussen na 15 weken zwangerschap wil verbieden. Om dat mogelijk te maken wil de staat dat Roe vs. Wade en de daaropvolgende progressieve abortusuitspraken van tafel worden geveegd.
Lees ook | Hooggerechtshof VS neigt anti-abortuswet Mississippi toe te laten
Van mening veranderen
Pas over ongeveer twee maanden wordt een definitieve versie van de uitspraak verwacht en het is mogelijk dat er nog rechters van mening veranderen. Die kans acht Amerika-correspondent Jan Postma echter klein. 'Theoretisch gezien kan het, maar het zou kunnen. Wat nu gelekt is, is een concept en die tekst kan nog aangepast worden. In theorie kunnen die rechters nog van mening veranderen. Maar je ziet nu dat alles wat ook maar een beetje politiek is in Amerika, in cement is vastgegoten. Dus als die conservatieve rechters van mening zouden veranderen, zou dat voor een enorme rel zorgen. Die kans is dus heel klein, denk ik.'
'Vrouwenrechten gaan 50 jaar terug in de tijd'
Als het Hof het federale recht op abortus afschaft, mogen de individuele staten beslissen of ze abortus toestaan. Een aantal staten, waaronder de meest bevolkte staat Californië, heeft wetten aangenomen die het recht op abortus beschermen. 'In veel van de zuidelijke en staten in het mid-westen van Amerika wordt er al gewerkt aan anti-abortuswetten of zijn ze al ingevoerd. In Texas kan je al vervolgd worden als je de Uber-chauffeur bent van de vrouw die naar een abortuskliniek gaat. (...). Je krijgt straks dan de situatie dat vrouwen die een abortus willen, een enorme reis moeten maken. Vooral de armere vrouwen zijn de dupe ervan. In die staten gaan de vrouwenrechten 50 jaar terug in de tijd, naar voor 1973', aldus Postma.